www.ramopunk.com

Levyä tekemässä

-

4. miksailua ja masterointia

Levyä tekemässä - etusivu   1. Treenausvaihe    2. Ensimmäinen studiosessio   3. Toinen studiosessio   4. miksailua ja masterointia   5.levy

  

30.1.06

Nyt on ekat miksaukset kuultu

Nyt on ekat vedokset Aksun miksauksista kuultu ja kuulostaa ihan vitun hyvältä! Sopivasti "radioystävällinen" soundi, mutta kuitenkin rankka. Häiriköt ei oo ikinä levyllä kuulostanu näin hyvältä.

Aksu on miksannu tähän mennessä neljä biisiä, jotka kelpaisivat jo sellaisenaankin, mutta pari parannusta voi vielä tehdä... Nyt miksatuissa on mukana muun muassa jo keikoillakin kuultu Elämä on kovaa, sitten on levyn aloitusbiisi ja yx mun laulama äärimmäisen tiukka rypistys. Lisää biisejä valmistuu tällä viikolla.

Levylle on jo keksitty nimikin ja torstaina (26.1.) oltiin kuvaamassa On the Rocksissa levynkansikuvia. Ja äsken avasin meilin ja ....yllätys, siellä oli valmis luonnos levyn kannesta. Hyvältä näyttää. Mua ainakin nauratti.

Ai niin. Mä oon tossa viime päivinä kierrelly kotikulmia mikki vaatteisiin kätkettynä ja yrittänyt tallentaa autenttisia kadunmiesten ääntelyjä. Niitä tarvitaan yhteen näistä kulmista kertovaan biisiin...

Mikko

16.2.06

Miksailua ja masterointia

Torstai 9.2.06

Torstaina 9.2. jännitys oli taas huipussaan, kun starttasin auton ja lähdin ajelemaa kohti Lahtea. Eniten ehkä jännitti, että pysyisinkö tiellä mutsin Huyndailla. En oo varmaan ikinä ajanu autoa, jossa on yhtä huono tuntuma liukkaissa Suomen talviolosuhteissa. Vaikka on uus auto, niin karmea ajettava noilla keleillä. En paljon yli yheksääkymppiä uskaltanu ajaa ja muut ne vaan paineli ohi...

Toinen jännityksen aihe, tai paremminkin innostuksen aihe oli sitten toi levy jonka miksaukset alko olla loppusuoralla. Masterointi oli varattu seuraavalle päivälle, perjantaille. Eli tarkotus oli mennä kuuntelemaan Aksun valmiit miksaukset paikan päälle Lahteen ja suorittaa viime hetken hieromiset ja balanssien säädöt - basso kovalle perkele!

Mä olin ollu ensin päivän duunissa ja sit vielä tämmönen homma siihen päälle. Olin perillä Lahdessa puol ykstoista illalla. Aksu oli jo hääränny nauhan kimpussa koko päivän, tehnyt edittejä ja miksaillu. Homma menikin sitten niin, että kun tulin studiolle Aksu iski viimesimmät versiot mulle käteen, vedettiin pihalla röökit ja Aksu tuumas, että menee varmaan aamuyhdeksään. Kaks biisii vielä tekemättä ja yks työn alla. Ku sais ees sen yhen valmiiks ni voitas sit tehä noi parannukset yhdessä.

Sen jälkeen äijä katos johonki talon syövereihin ja mä jäin oleskeluhuoneeseen kuuntelemaan siihenastisia vedoksia. Unihan siinä tuli ennen pitkää sohvalla makoillessa...

Perjantai 10.2.06

Joskus aamuyöllä mä heräsin ku Aksu tuli hakee vähän energiajuomaa. Siinä vaiheessa oli vielä pari biisiä tekemättä. Kelattiin, että voitais nyt hieroa yhdessä kuntoon valmiit biisit ja sit Aksu jatkais puuttuvien parin biisin kaa. No näin tehtiin. 

Joskus aamukuudelta oli neljätoista biisiä valmiina. Kahden biisin editit ja miksaukset vielä tekemättä. Tässä vaiheessa alettiin jo virittelemään varasuunnitelmaa: Masteroinnissa piti olla yhdeltä päivällä. Helsingissä. Jos kaikkia biisejä ei saada valmiiks ennen kahtatoista, Aksu tekis vikan valmiiks samalla, kun me jo masteroitais muita ja ajais sit Helsinkiin tuomaan sen. 

Mä takasin sohvalle ja lisää unta palloon. Välillä havahduin ku Aksu kävi jääkaapilla. Energiajuomaa. Joskus aamukymmeneltä heräsin ja polttelin röökiä ja kävin ostamassa aamupalaa. 

Puol kahdeltatoista aloin miettimään, että onkohan Aksu nukahtanu miksauspöydän päälle ja lähin tsekkaamaan. Siellä äijä oli viimeistelemässä levyn hitainta biisiä. Hyvältä kuulosti. Oli pakko hoputtaa tyyppiä, että saatais mulle jotain masteroitavaa mukaan. Yksi biisi jäi vielä kesken. Aksu jäi vielä tekemään sitä ja sovittiin, että kun se on valmis äijä ajaa Helsinkiin tuomaan sen. Kyllä pelotti mua ainakin. Tossa vaiheessa Aksulla oli jo ainakin kaksytneljä tuntia takana. 

No sitten vartin yli kakstoista pääsin lähtee kohti stadia. Myöhässä saavuin Chartmakersin viihtyisään masterointipajaan. Svante oli masteroijan nimi. Kovin käytetty jätkä näinä päivinä. Maukkakin lyöttäytyi jossain vaiheessa seuraan. Siellä sitten istua kökötettiin ja Svante ajeli nauhaa kaiken maailman Moulinexien läpi ja hyvältä kuulosti. Homma sujuikin tosi vikkelään. 

Sitten onneksi Svante keksi, että yhen biisin takia Aksun ei tarvi lähteä ajelemaan vaan homma hoituisi internetin välityksellä. Svante sai tiedostot ja valmis biisi tuli levylle ilman edes, että oltiin kukaan kuultu sitä. Onneksi tossa vaiheessa oli jo Aksu omaksunu meidän balanssit ja biisi soundaa täysin virheettömältä. 

Viilattiin vielä biisien välit sopivan pituisiksi ja homma oli siinä. Sitten ei muuta ku himaan kuuntelemaan valmista tuotosta. Eli kuudestatoista valmiista biisistä viisitoista päätyi lopulta levylle. Yksi pudotettiin tässä vaiheessa pois. Se kuullaan kyllä sitten myöhemmin jossain muodossa. 

Ja niinhän siinä kävi, että vaikka hyvältä soundaskin, niin taas löytyi vähän hiottavaa. Jokaisella levyn kuulleella on oma näkemyksensä, mitä voisi parantaa. Niinkuin ain. Oon ollu meilitse yhteydessä Chartmakersiin ja sieltä on luvattu tehdä halutut muutokset. Siihen asti odotellaan. Tosin sen verran hyvältä kuulosti jo nyt, että jos muutoksilla ei jälki parane, niin levy on kyllä valmis painoon jo näillä säädöillä.

Mikko

 

Seuraavaksi: 5.levy

Kävijälaskuri