www.ramopunk.com

Vandaalit -etusivulle

 

Share |

Ari Haapalainen.  (kuva: Hemmo).

Ari ”Vandaali” Haapalainen: 

Pieni korjaus ja pari muuta tarinaa

(Julkaistu 26.6.12)

Vandaalit äskettäin jättänyt Ari Haapalainen luki bändistä eroamistaan koskevan uutisen Ramopunk.comista ja tarjosi siihen paria pientä korjausta. Siitä lähti käyntiin keskustelu, joka vähän laajeni alkuperäisestä korjauksista ja sen pohjalta syntyi sitten tämä artikkeli, missä liikutaan vähän Vandaalien historian ''harmaalla alueella'', jossa  Häkli ei ollut mukana, sekä käsitellään Vandaalien viimeisimmän comebackin aikaa Arin näkökulmasta ja hänen eroaan bändistä.

"Lähtöni Vandaaleista ei ole ensimmäinen miehistövaihdos 32 vuoteen, sillä Häklihän on lähtenyt aikojen saatossa bändistä kahdesti ja tokan lähdön jälkeen Häkli korvattiin mm. Fucking World yhtyeen laulaja Jani Roppolalla, tarkentaa Ari Haapalainen. Häklin aikakirjoissa Vandaaleja ilman Häkliä ei oikein Vandaaleiksi lasketakaan. ”Näin taitaa olla” vahvistaa Ari, ”mutta kyllä se silti oli Vandaalit, vaikka Häkli ei siinä ollutkaan.”

Levyttämään ilman Häkliä 1980

Ensimmäinen Häklin lähtö bändistä tapahtui vuoden 1980 lopulla vain pari viikkoa ennen Raaputtamalla rokkia -levyn äänityksiä.

”Häkli lähti silloin koska ei digannut uusia biisejämme, eikä sitä että minä tein myös sanoja, olisi halunnut yksin tehdä kaikki sanat, niin kuin esim. nyt Kaupallista paskaa -levyllä. Omien sanojensa mukaan yksi Häklin lähdön syistä oli kyllästyminen bändin sisäisiin riitoihin”, muistelee Ari Häklin lähdöstä.

”Häkli jätti silloin bändin pahaan pulaan ja meidän olisi pitänyt ymmärtää siirtää levytystä ainakin puolella vuodella, että Klide olisi saanut aikaa harjoitella laulua. Silloin Klide repäistiin ihan pystymetsästä laulamaan, eikä siitä oikein mitään tullut, mutta meillä oli liian iso into päästä taas studioon, joten emme malttaneet siirtää levytystä,” Ari harmittelee.

Raaputtamalla rokkia julkaistiin maaliskuussa 1981 ja Vandaalit hajosi myöhemmin samana vuonna kun Klide ja Piitsi lähtivät kesällä armeijaan.

Nimi meni väärin...

Raaputtamattamalla rokkia -levyn nimi painettiin väärin

Muiden ongelmien lisäksi Vandaalien toisen pitkäsoiton nimi tuli kanteen väärin. Nimen kun ei pitänyt olla Raaputtamalla rokkia, vaan Raaputtamatta rokkia. ”Nimi tuli siitä, kun silloin tuli nämä Ässäarvat myyntiin ja joka puolella mainostettiin, että raaputtamalla rahaa, niin me vetäistiin nimi Raaputtamatta rokkia. Eli ei tarvitse edes raaputtaa levyä, niin sieltä kuuluu musiikkia”, Ari kertoo, ”heh... helvetin tyhmä nimi. Kansien painossa tuli sitten virhe ja levyn nimi tuli väärin.”

Häklin toisen lähdön jälkeen laulaja Fuckin Worldistä

”Tokasta Häklin lähdöstä en muista tarkkaa aikaa, olisko ollut loppuvuodesta 93? Enkä oikein nyt edes muista, miksi hän silloin lähti”, miettii Ari. Bändi halusi tuolloinkin jatkaa Häklin lähdöstä huolimatta ja alkoi etsiä uutta laulajaa. ”Meillä oli omasta mielestämme silloin hyviä uusia biisejä tulossa, eikä haluttu lopettaa, joten kokeiltiin toisilla laulajilla. Ensin kävi muutamissa treeneissä joku karpaasi, jonka nimeä tai mitään muutakaan hänestä en muista, mutta joka oli ihan ok”, kertoo Ari.

Varteenotettava laulaja kandidaatti löytyi kuitenkin sattumalta keikalta. "Näin Fucking Worldin livenä. Vakuutuin laulajansa kyvyistä ja menin kysymään hänen kiinnostustaan liittyä Vandaaleihin ja hän lupautui mukaan, kertoo Ari, ”Treenasimme sitten Jani Roppolan kanssa ja hänhän oli helvetin hyvä laulaja. Silloin kuultiin jossain Vandaalibiiseissä tosi upeita laulusovituksia. Muistan esim. miten hyvin Jani veti Morsian -biisin.”

Bändi kuitenkin hyytyi, ennen kuin Jani pääsi kunnolla kykyjään näyttämään. ”Kuitenkaan emme ehtineet tehdä Janin kanssa yhtään keikkaa, kun taas päätimme pistää kitarat naulaan. En oikeasti muista miksi lopetimme silloin. Sen muistan, että molemmilla kerroilla kun bändi loppui, itse olisin ollut halukas jatkamaan.”

Vandaalit Elävänä!

”Ajattelin että enää ei Vandaalit palaa”

Sitten kuluin puolitoistavuosikymmentä.  Ari ajatteli, ettei Vandaalit enää palaa, mutta 2008 bändiä kysyttiin esiintymään Miettisen kirjanjulkaisukeikalle. ”Koska kyseessä oli Miettinen, lupauduimme soittamaan. Kun harjoitukset alkoivat, bändi huomasi, että soitto kulkee yllättävän hyvin ja ruokahalu alkoi kasvaa. ”Itselläni oli haaveena, että saisimme aikaan vielä jonkun kokoelmalevyn uramme varrelta, johon olisi voinut tehdä pari uuttakin biisiä. Päädyimme kuitenkin livelevyyn ja siitä tuli hyvä, lukuun ottamatta sitä että tomit ei kuulu ollenkaan ja kuulostaa mokilta kun niitä ei kuule”, kertoo Ari.

Ja kun nälkä kasvoi edelleen, alkoivat Vandaalit tuomaan uusia biisejä treeneihin ja halusivat tehdä myös studiolevyn. ”Itse en ollut ihan vakuuttunut kannattaako sitä tehdä, koska mielestäni suurin osa uusista biiseistä oli ihan paskoja”, Ari sanoo, ”Onneksi sitten kuitenkin Orma tuli tuottajaksi ja pelasti biisit, jopa niin, että mielestäni paskimmista biiseistä tulikin levyn parhaita ja saimme kokonaisuudessaankin aikaan hyvän levyn.” Suosikeikseen levyn biiseistä Ari nimeää kappaleet Hämärä ja Sattuu.

Kaupallista paskaa -albumi julkaistiin 7.9.2011

"Pysyin mukana koska en halunnut jättää jätkiä pulaan"

"Kaupallista paskaa -levyn jälkeen mielestäni olisi ollut hyvä aika lopettaa bändi muutamien levynjulkkarikeikkojen jälkeen, aloin olla jo siinä vaiheessa täynnä sitä touhua ja olisi mielestäni ollut hyvä lopettaa 'huipulla', eli hyvän levyn jälkeen",miettii Ari, "mutta muut eivät halunneet, joten roikuin mukana bändissä kun en halunnut jättää jätkiä pulaan". 

Sitten kun Ari loukkasi keväällä kätensä ja Vandaalien oli etsittävä sairasloman ajaksi korvaava rumpali muutamaa keikkaa varten. Tuuraajaksi löytyi Rehtorien rumpali Mikko Kataja. Kun Mikko näytti asettuvan hyvin bändiin, alkoi Arin eroajatukset konkretisoitua: "Kun kuulin että tuuraajan kanssa oli mennyt hyvin, ajattelin, että tässä nyt on tilaisuuteni astua syrjään jättämättä jätkiä pulaan, kun kerran homma toimi uudenkin kannunsoittajan kanssa." Ja niinhän siinä sitten kävi, että Mikon tuurausvisiitti Vandaaleihin jäi vakituisemman sorttiseksi.

Rummut ei välttämättä jää sivuun

Kokonaan rumpujen soittoa ei Ari ole jättämässä: ”Ei ikinä kannata sanoa ei ikinä, tarkoittaen sitä soitanko enää ikinä”. Vandaaleissa hän ei sanojensa mukaan enää tule soittamaan, mutta bändihommat kiinnostavat edelleen. ”Jos joku päivä saan kasaan ryhmän, joka soittaa sellaista musiikkia, jota itse haluaisin soittaa...", pohtii Ari soittohommien reunaehtoja, ”Yksi iso syy siis bändistä lähtemiseen oli, etten jaksa soittaa enää yksitoikkoista punkkia tällä iällä, vaan kaipaan vähän letkeämpää ja monipuolisempaa musiikkia. Itse haluaisin soittaa esimerkiksi Poets of the Fall tyylistä musaa, tai Pearl Jamin tyyppistä, tai vaikkapa reggaeta. Jotain monipuolisempaa ja sellaista, jonka tärkein arvo ei ole biisin nopeus vaan ihan muut seikat.”

Lue myös Ramopunk-uutisten artikkeli 11.6.2012 Arin eroamisesta Vandaaleista:

Ari jätti Vandaalit - uudeksi rumpaliksi Mikko Kataja

 

Kävijälaskuri