www.ramopunk.com

Ramopunk-uutisia   Ramopunk-linkkejä  Vieraskirja

Ypö-Viis -etusivu

Ypö-Viis

Harri Mannonen, Poiju  7.11.2004

Mikko on yksi Ypö Tampereelta

Artikkeli julkaistu Poijun luvalla.

Kiitokset julkaisuluvasta Poijulle ja kiitokset myös Ypöfani Kerviselle, joka tekstin ja kuvat minulle toimitti.

-M!ka-

Ikäluokkaa nelkyt-ja-jotain olevilta kotkalaisilta rokin ystäviltä on turha kysyä, muistavatko he Mikko Holmströmin. Totta kai Ypö-Viiden kitaristi muistetaan, vaikka Holmström on asunut Tampereella 80-luvun alusta alkaen. Nuoremmatkin punkkarit ovat saattaneet törmätä Ypöihin. Pari vuotta sitten parhaat biisit julkaistiin cd-kokoelmana, ja Ypö-Viis esiintyi meripäivillä

 

Artikkeli kuuluu Poijun "Muistatko"-juttusarjaan, jossa haastatellaan Kotkan seudulla varttuneita muualle muuttaneita henkilöitä.

Äidinkielenopettaja vaikutti elämään

Mikko Holmström syntyi vuonna 1960 Urjalassa, joka tunnetaan Nuutajärven lasitehtaasta. Hänen insinööri-isänsä Svante Holmström oli tehtaassa töissä. Karhulan kauppalaan perhe muutti, kun Mikko oli kymmenen.

 – Isä siirtyi töihin Karhulan lasitehtaalle. Vanhoilla päivillään hän päätyi tehtaan johtajaksi, Mikko kertoo.

  – Vähän aikaa asuimme Karhunkadulla, Karhulan niin sanotussa keskustassa. Muistaakseni vuonna 72 muutimme Ristinkalliolle.

Koulua Holmström kävi ensin vähän aikaa Rauhalassa ja sitten Vesivallissa. Hän kehuu opettajiaan avarakatseisiksi.

  – Erityisesti elämääni on vaikuttanut äidinkielenopettaja Sirkka Reinelä. Hänellä oli elämää ymmärtävä ote.

 

Itse tekemisen jatkumo

Musiikkiharrastus alkoi ja 70-luvun alkupuolella.

– Silloin oli heviä ja purkkaa, ja minä olin hevimiehiä. Progeakin tuli kuunneltua. Pikkuhiljaa aloin ajatella, että itsekin voisi tehdä jotakin, Mikko Holmström kertoo.

Kitaraa hän opetteli soittamaan työväenopistossa huippukitaristi Juha Björnisen vetämällä kurssilla.

  – Björnisen oli loistava kitaristi, mutta helvetin huono pedagogi. Opettajan ja oppilaan lähtökohdat olivat aika kaukana toisistaan, mutta oli hieno katsoa, miten kitaraa oikeastaan soitetaan, Holmström kertoo.

Hän harrasti myös kaikenlaista rakentelua. Karhulan ilmailukerhon lennokkikerhossa hän tutustui Miika Söderholmiin. Vuonna 1977 pojat perustivat Ypö-Viiden, josta tuli yksi Suomen hienoimmista punkbändeistä. Tunnetuimpia biisejä lienevät Energia on A ja O, Mari pogoaa sekä Pelkään pimeää.

Holmströmin ja Söderholmin perustama Karva-levyt julkaisi vuonna 1979 Ypö-Viiden Lp:n Karhulan poikii live.

– Se oli selkeää itse tekemisen jatkumoa, Holmström sanoo.

– Ensin tehtiin itse lennokit ja sitten kitarat, bändi ja levy-yhtiö.

 

Tietotekniikkafirma punkhengessä

Syksyllä 1980 Mikko Holmström muutti Tampereelle ja aloitti matematiikan opiskelun teknillisessä korkeakoulussa. Ypö-Viis julkaisi singlen vielä vuonna 1981 ja hajosi sitten. Holmström opiskeli tehokkaasti.

  – Neljässä vuodessa olivat opinnot valmiina paitsi dippelityö. Sen tekeminen kesti vielä kuusi vuotta, mutta tulipa tehtyä.

  – Vuonna 84 perustettiin kavereiden kanssa firma Intrisinc Oy, vähän niin kuin punkhengessä. Se teki Unix-ohjelmistoja teollisuuteen.

  – Mukana olivat niin ikään karhulalaiset jäppiset Tuomo Iivanainen ja Esa Jokiniemi. Olin siellä duunissa vuoteen 92 asti. Silloin luovuin osakkuudesta.

Sen jälkeenkin Holmström on työskennellyt tietotekniikka-alalla. Viimeiset puolitoista vuotta hän kertoo olleensa ”ikään kuin sapattivapaalla”.

  – Lähinnä olen vienyt poikaa jalistreeneihin.

Holmströmillä on kahdeksanvuotias Atte-poika eroon päättyneestä avioliitosta.

Pari vuotta sitten Holmström erosi Pojat-yhtyeestä. Hän oli soittanut siinä yhdessä Miika Söderholmin kanssa 1980-luvun lopulta asti.

 

Kuvateksti:

  – Olen kuopus. Siskot huomasivat minut vasta, kun he lukivat lehdestä, että heillä on pikkuveli. Sen jälkeen on ollut hyvät välit sisarusten kesken, Mikko Holmström sanoo.

Ympyrä sulkeutuu Meripäivillä

Mikko Holmströmin sisko Katarina Molander asuu perheineen Kotkassa. Toinen sisko Kristina Leppäkoski asuu Turussa. Sisarusten molemmat vanhemmat ovat kuolleet.

  – Kotkassa tulee sukuloitua säännöllisen epäsäännöllisesti. Elokuun alussa kävin siskonpojan rippijuhlissa Holmström kertoo.

Pari vuotta sitten hän kävi kotiseudullaan esiintymässä. Ypö-Viis rokkasi Meripäivillä päälavalla.

  – Se oli hienoimpia keikkoja, joita olen soittanut. Sitä fiilistä on vaikea ylittää. Jollain tavoin ympyrä sulkeutui, Holmström sanoo.

 

Kävijälaskuri