www.ramopunk.com

Ramopunk-uutisia   Ramopunk-linkkejä  Vieraskirja

Ypö-Viis -etusivu

Ypö-Viis

 

Ypö-Viis Kotkassa 2010

- Artikkelin kirjoitti Kipi -

Julkaistu 16.3.2010

Ypö-Viis Kotkassa 5.3.2010 (kuva www.musakuvat.com / Juha Kärkkäinen).

Ypöillä pyyhkii hyvin

Suomen ensimmäisen punk-omakustannelevyn loppuvuodesta 1978 julkaissut Ypö-Viis keikkailee yhä epäsäännöllisen säännöllisesti. 2000-luvun aikana poppoo on ennättänyt käydä jopa villitsemässä festariyleisöjä heittämällä settinsä niin Ilosaarirockissa kuin Puustockissakin. Tänä vuonna Ypöt heitti keikan Kotkassa legendaarisessa merimieskapakka Kairossa maaliskuun ensimmäisen Kesto-klubin pääesiintyjänä. Tapasimme nelikon ennen keikkaa ja tunnelma oli sen mukainen.

- Heitämme harvakseltaan keikkaa ja…, aloittaa kitaristi Mikko Holmström.

Ennen kuin Holmström sanonut lauseensa loppuun, rumpali Rabbe Johansson ennättää väliin.

- Tämähän on meidän kohdallamme jo turnee, sillä olemmehan tämän vuosisadan puolella heittäneet jo aika monta keikkaa, Johansson virnuilee.

Mikko ja Rabbe Ypöjen soundcheckissä (kuva: Kipi).

Ihan jokaisissa kissan ristiäisissä ei Ypö-Viittä nähdä, eikä tulla näkemäänkään. Bändi haluaa pitää oman tasonsa, mutta toisaalta kokoonpanon kasaan saaminen ei ole aina helppoa. Puolet jäsenistä asuu yhä Kotkassa, toinen puolisko Tampereella ja Orivedellä.

- Kesto-klubin järjestäjistä Lauri Eerola otti yhteyttä ja kyseli olisiko mitenkään mahdollista saada meitä soittamaan. Puhuimme asiasta jo viime vuoden puolella, mutta sopivan ajankohdan löytäminen vei aikansa, Johansson kertoo.

Nelikosta huokuu samanlainen into päästä heittämään keikkaa kuin joskus vuosia, vuosia sitten. Jos joku jäsenistä intoutuu puhumaan liiaksi, toinen jo keskeyttää heittämällä jotain väliin.

- Ainahan se on hyvä juttu, jos kulmilla jotain tapahtuu ja tällaisia musajuttuja järjestetään, Holmström sanoo.

- Niin meidän piti neuvotella ensin 40 000 euron keikkapalkkiomme kuntoon, laulaja Miika Söderholm lohkaisee.

- Niin 40 000 euroa per henki, basisti Jari Räsänen täsmentää.

Miika ja Jari Ypöjen soundcheckissä (kuva: Kipi).

Ei ole itsestään selvää, että jo 1970-luvun loppupuolella tehtyjen biisien sanat olisivat tuoreessa muistissa, saati biisit soittaminen. Porukka on yhtä mieltä siitä, että harjoitteleminen tässä vaiheessa on kuitenkin jo turhaa. Heidän mukaansa harjoittelua tuli tehtyä tuli aiemmin ihan riittävästi.

- Kai ne biisit jossain selkärangassa tai selkäytimessä on, mutta löytyvätkö ne sieltä, Räsänen aprikoi.

- Vauhdin ja tason ylläpitäminen ovat suurimmat haasteet, varsinkin nopeimmissa kappaleissamme. Tosin nopeista tulee helposti hitaita näin vanhemmiten, Söderholm tuumaa.

Ypö-Viiden historia ulottuu aina vuoteen 1977. Alkuun yhtye toimi kolmikon Söderholm-Holmström-Johansson kesken, kunnes bändiin saatiin värvättyä basistiksi Räsänen. Miehistön vaihdoksia olla nähty, eikä niitä tulla tekemään.

- Jos tässä ei olisi samat tyypit mukana kuin alussakin, ei olisi mitään järkeä enää soittaa, Söderholm sanoo.

- Ainoastaan Rabbe voitaisiin vaihtaa, Räsänen keljuilee.

Nelikko on oppinut vuosien saatossa tuntemaan toisensa ja tietämään toistensa tavat niin läpikotaisin, että yhteispeli toimii saumattomasti. Ajatus siitä, että bändi on heittänyt keikkaa viiden eri vuosikymmenen aikana tuntuu hurjalta.

- Ei varmasti kukaan olisi uskonut vuonna 1979, että soittaisimme vielä vuonna 2010, Räsänen sanoo.

Illan keikka lähestyy ja ajatukset siirtyvät vääjäämättä tulevaan esiintymiseen, mutta mitä sitten on yleisölle luvassa?

- Kotka palaa 15 kertaa ja sitten lavalta pois, Söderholm sanoo.

- Olisihan se kiva nähdä nuoriakin yleisössä. Se on aina merkki siitä, että musiikkimme kestää vielä tänäkin päivänä, Räsänen sanoo.

Mikä on sellainen bändi, joka on viimeksi kolahtanut Ypön pojille?

- Ruotsalaisyhtye The Soundsilla on ollut hyvää menoa, Holmström aloittaa.

- Itse olen kuunnellut viime aikoina aika lailla Kentiä, Johansson jatkaa.

- Kauhean vähän on nyt tullut kuunneltua musiikkia, mutta jos jokin pitää sanoa niin kanadalaispoppoo Danko Jones, Söderholm tuumaa.

- Yksittäisistä levyistä voisi sanoa Petri Nygårdin uusimman singlen Kaikkien pitää olla, Räsänen päättää.

Pojilla jo levy mielessä

Ypö-Viiden aktiivi aikojen jälkeen Miika Söderholm päätyi jokusen mutkan jälkeen Pojat-yhtyeen nokkamieheksi ja on edelleen aktiivinen musiikin saralla.

Aika tarkalleen vuosi sitten Ketä sä rakastat -nimisen levyn julkaissut Pojat miettii jo uutta levyä. Bändin laulaja-kitaristi Miika kertoo, että tulevan levyn biisit ovat jo valmiina.

- Levymme myi nykyoloissa yllättävän hyvin ja levy-yhtiön suosiolla avustuksella pääsemme tekemään toisenkin levyn, Söderholm sanoo.

Aikatauluja uuden levyn suhteen ei ole löyty lukkoon, sillä bändin basisti-laulaja Sami on mukana Rehtorit-bändissä ja rumpali Kaide Joey Luumäki & Tappajatomaateissa ja se luonnollisesti vähentää yhteisen ajan löytymisen mahdollisuuksia.

- Tehdään nyt tätä levyä hissukseen, Miika tuumasi.

Miika viettää pian 50-vuotisjuhliaan. Kyseessä on kuitenkin yksityisbileet, mutta ramopunk.comin puolesta suurimmat onnittelut!

Mikko ja Miika Ypöjen Soundcheckssä (kuva: Kipi).

Energia on yhä A ja O

Ypö-Viiden Kotkan keikka Kairossa ei jättänyt epäselvyyttä siitä, etteikö bändi osaisi saada yleisöä puolelleen. Meininki oli taattua ja tunnelma luonnollisesti katossa. Yleisö koostui kaikenikäisistä punk-veteraanien diggaajista ja ilahduttavaa oli huomata, että jopa nuorimmatkin fanit osasivat legendaariset kappaleet alusta loppuun.

- Kyllähän siinä oli hyviäkin kohtia, basisti Räsänen kiteytti tuoreeltaan.

Ypö-Viis soitti Kotkassa näin:

Hyvät pahat sekä ypöt

Me myytiin itsemme

Flipperin orja

Harjoitus tekee metsurin

Tää on mun musiikkii

Nyt mua kyllästyttää USA

Valkolakki

Pelkään pimeää

TV valehtelee

Kuvien kauniit naiset

Rakkauskirjeet

Kaunis poika

Metsään

Hyvästi masentava maanantai

Mikkitelineestä on puolet minun

Kaupunki muistaa nuoria

Energia on A ja O

Mari pogoaa

encore:

Kotka palaa

Ramones ja Stravinsky

 
 

Kävijälaskuri