www.ramopunk.com

Vihannes-etusivulle

 

 

Share |

70LV-haastattelu:

Non-Stop-projekti 2012-2014

(Julkaistu 6.1.14)

Woimasointu julkaisi vuoden 2014 ensipäivinä tiedon, että 70-luvun Vihannesten pitkäsoitto on tulossa julkaisuun keväällä 2014. Levyn teko alkoi jo keväällä 2012 ja saman vuoden lopulla tuli tietoa, että äänitykset olivat valmiina... Sen jälkeen on levyn julkaisua odoteltu jokunen tovi. Väkisin tulee mieleen, että levyksiä lienee hierottu lisää kun aikaa on kulunut. Vai miten se meni. Haastattelussa mukana koko yhtye Pajunen, Michka ja Pete.

Vihannes Pajunen

Lunttasin Ramopunk.comista, että 70LV aloitti pitkäsoiton äänitykset 13.-15. huhtikuuta 2012. Tuolloin levyn nimi oli jo päätetty ja kannetkin viilausta vaille valmiina. Onko tulevan levyn nimi ja kannet vielä samat kuin huhtikuussa 2012?

Michka:  Joo. Tuolloin äänitettiin koko levyn pohjat. Kannet, nimi ja biisit, koko konsepti oli jo valmiina, eikä niihin ole kovinkaan karkeaa viilaa tarvinnut sen jälkeen käyttää.

Pajunen: Pohjat tehtiin aika äkkiäkin sisälle ja sitten lisäyksiä on äänitelty sopivi välein sopivila aikatauluilla. Prosessin kestosta vois ajatella, että hommia olis valtavasti hiottukin ja viilailtu. Todellisuudessa noita ääityssessioita ei niin hirvittävän montaa ole ollut. Nimi julkistetaan sitten kun tiedetään julkaisuaikataulusta. Aika samoilla jutuilla mennään kuin sessioita aloitettaessa, eli mitään kaikki uusiksi -metodia ei otettu käyttöön, vaikka välillä mieli ois tehnytkin.

Pete: Niin ne kannet oli silloin "viilausta vaille valmiina", mutta samassa ideassa on pysytty. Tässä nyt tarkemmin sanottuna viitataan Tonden kansia varten piirtämiin kuviin, jotka on olleet valmiina jo pitkään.

Pohjat tässä tarkoittaa rumpuja. Bassot pääosin äänittelin toukokuun alkupuolella, yhdessä biisissä ainoastaan on bassot tuolta huhtikuun äänitysviikonlopulta.

Lauluja ääniteltiin sitten pääosin ennen kesälomia. Kitarahommat alkoi kunnolla vasta syksymmällä ja niissähän meni sitten hommat uusiksikin kun ei meinannut kelvollista soundia löytyä ennen kuin Michka osti takaisin jo kerran myymänsä "pizzalapion".

Lokakuussa vielä ainakin jotain perkussiojuttuja ääniteltiin ja pianoa/synaa pariin biisiin. Kimmon fonit äänitettiin syyskuussa, 24. päivä tarkalleen ottaen.

Levyn nimi on ollut alusta asti Non-Stop ja onhan toi jossain jo julkistettu… tarkalleen ottaen Ramopunk-uutisissa 17.6.2013 löytyy jo levyn nimi.

Vihannes Pete.

No niinpä onkin jo uutisissa nimi mainittu! Mitäs tämä levyn nimi tulee? Voisi kuvitella, että vaikka siitä, että levytysprojekti tuntui venyvän loputtomiin. Nimi oli tosin valmiina jo vuonna 2012, joten lähtökohtana on lienee jotain muuta?

Michka: Mä en itseasiassa muista enää, että tuliko nimi vai kansikuva ensin. Ne kuitenkin liittyy toisiinsa. Nimessä on myös tietynlainen 70-luvun kaiku. Mulle toi nimi symboloi myös bändin tilannetta. Että vaikka aina ei ole oltu kovin aktiivisia, niin bändi ei myöskään ole ollut katkolla uudelleenkasauksen jälkeen.

Pajunen: Putkahti Non-Stop nimeks päähän ja tuntui sopivalta. En halunnut mitään biisin nimeä levyn nimeksi ja vihannestarhan multien tonkiminenkin tuntui lapsellisen tunkkaiselta. Kivoja mielleyhtymiä Non-Stop -sarjakuvalehteen sekä noihin vanhoihin leffajuttuihin. Piirrettyjä ja pornopätkiähän lähetettiin aikoinaan nonstoppina, eli putkeen aina vaan uutta tai sit samaa kelaa. Paljon käytetty sana, mut kuvastakoon myös sitä, ettei pillejä olla pussiin laittamassa edelleenkään. Miks pitäiskään? NonStop on myös Village Peoplen levyn nimi.

Pete: Mietittiin eri mm. vaihtoehtoja levylle tulevien biisien nimistä. Pajunen ehdotti että Non-Stop ja se tuntui heti hyvältä. Kuvastaa hyvin sitä että 70LV jatkaa aina vaan vaikka välillä onkin hiljaisempaa. Lisäksi tulee mukavia muistoja lapsuuden kesistä kun serkkupojan kanssa pyörittiin Lohjan divareissa etsimässä mm Non-Stop -lehtiä, Korkkareita ja Siivet-lehtiä. Lisäksi Non-Stop nimestä lähti heti muodostumaan ajatus leffateemaisesta kansikuvituksesta.

19. joulukuuta 2012 Ramopunk-uutiset uutisoi, että pitkin syksyä äänitelty levy on miksausta vaille valmiina, mutta julkaisuajankohta oli vielä auki.

Onko nyt julkaistava levy tuo sama tuotos, minkä teillä oli kasassa joulukuussa 2012?

Michka:  Levy on sama, eikä siihen tosiaan ole pahemmin muutoksia tullut. Kaikenlaista on tapahtunut ja välillä ollut tapahtumatta. Petellä lienee aikajana parhaiten hallussa.

Pajunen: Mun mielestä mitään ei oo ihmeemmin muutettu. Pete sitä on miksaillu tossa, mutta itse äänityksiä ei kauheesti uusiks ole otettu. Laulutkin meni sisään parissa rykäsyssä keväällä -12 muistaakseni. Sen verran pitkä on matka ollut, että huvittais tehdä jo uutta levyä. Toi on niin kuultu.

Ois fiilis saada bändi pyörimään oikeesti aktiivisena. Treeniä, uutta biisiä, keikkaa. Sitä mä toivon. Ja miksen toivoisi.

Pete: Vuoden vaihteessa 2012 taidettiin todeta jo levyn olevan äänitetty, mutta vielä kesäkuussa 2013 keksittiin äänitellä Michkan kanssa joitain lisäkitaroita.

Vihannes Michka.

Joulukuussa 2012 ei julkaisuajankohdasta ollut vielä tietoa, mutta osasitteko odottaa, että julkaisu menee vuodelle 2014?

Michka: Kyllä mulla ainakin oli pitkään vahva usko julkaisuun 2013 aikana.

Pajunen: Viime vuosi mullakin oli oletuksena, syksy -13.

Sanoittaminen on lähtenyt kulkemaan omia latujaan. Riimittelynokkeluus ei tällä kertaa ollut pääasia. Joidenkin biisien kanssahan mulla on ollut yritys tavoittaa jotain muutakin kuin selkokielistä lainelautailua. En tiedä onnistuinko?

Joo en mä oikein tiedä, et mikä tässä on kestänyt. Hommat ollu aika valmista hyvin pitkälti jo pitkään. Mut kai se sit on niin et evy julkaistaan kun se on valmis. Kypsä, ellei jo ylikypsä. Ei vaan hyvä ja mielenkiitoinen lätty tuli.

Pete: Mä uskoin jossain vaiheessa että 2012 tulee ulos, mutta siinä tuli sitten sitä kuuluisaa kaiken laista.

Levyn julkaisuaikatauluun vaikuttanutta kaiken laista, ei tärkeysjärjestyksessä: Ramones-käännösluvan saamatta jääminen kesti n. 10 kuukautta. Äänitysläppärin kovalevy laukesi, hommat meni takapakkia 2-3 kuukautta + piti uudelleenasentaa vanha, mutta jotenkuten toimiva XP-pöytäkone. Michkan kitarasoundin ja vanhan jo myydyn kitaran metsästys. Päätös miksata levy itse. Kun kaikki vihdoin valmiina masterointiin, keksittiin että äänitetään vielä bonusmateriaalia.

…tai siis tuleeko levy julkaisuun tänä vuonna vai ehkä 2015?

Michka: No kyllähän se nyt TÄNÄ vuonna julkaistaan...

Pajunen: Julkaistaan 2014 aikana.

Pete: Kyllä se nyt alkaa aika Woimasoinnun käsissä olemaan.