www.ramopunk.com

 

Tyhmä sai kenkää

Punk performanssia Ramonesin hengessä

Filosofi, historioitsija ja professori Juha Sihvolan menneisyydestä löytyy performanssiyhtye Tyhmä sai kenkää.

Tyhmä sai kenkää on 70-luvun lopulla kukoistanut Ramones -vaikutteinen performanssiyhtye, joka esitti karjuttuja versioita mm. Ramonesin biiseistä erittäin rajulla koreografialla varustettuna. Tyhmien performanssi ei jättänyt yleisöään kylmäksi. Suosio saattoi olla myrskyisä, tai sitten ensimmäisen biisin jälkeen jokunen katsoja taputti kohteliaasti, mutta muutaman biisin jälkeen ei enää kukaan... ja yhtye otti tavaksi heittää aina encoren - yleisön pyynnöstä huolimatta. Yhtye voi myös ylpeillä mm. Kari Peitsamon kehulla "Tyhmintä, mitä olen ikinä nähnyt". Tyhmien uraan mahtuu nousuja laskuja, hajoaminen, comebackejä ja keikkoja jopa Italiassa, Kreikassa ja Yhdysvalloissa. 

Voiko tämä tyhmyys olla totta? Siitä kertoo yhtyeen alkuperäisjäsen Juha Sihvola. Ja kuten monien rockbändien tarinan kohdalla, totuuksia on yhtä monta kuin yhtyeessä jäseniäkin. Näin on myös Tyhmissä. Yhtyeen toinen jäsen Timo Soukola avasi myös sanaisen arkkunsa ja tarkensi tarinaa siellä, missä tarkentamista tarvittiin...

-M!ka-

"Ramones-keikka -77 muutti koko elämän ja asenteet, vaikka minusta tuli  punk-muusikko vain marginaalisesti opiskelukaverini Soukolan kanssa perustamassani performanssibändissä"

Juha Sihvola 21.lokakuuta 2008

Onnellinen hymy Tyhmällä yleisön digatessa. Leonid Ramone/Juha Sihvola 1979.

Lue Myös: 

Ramones ja mä

Juha Sihvolan muistoja Ramonesin Kulttiksen keikasta 16.5.1977 ja muualta.

Tyhmät: Otimme tavaksi heittää aina encoren, yleisön pyynnöstä huolimatta.

 Vasemmalla Leonid Ramone( Lotkie Ramone/Juha Sihvola) ja oikealla  Joachim von Judenschlächter (Timo Soukola) 1992.

Tyhmä sai kenkää –yhtyeen historia

Muistellut Juha Sihvola, täydentänyt Timo Soukola.

Tyhmien synty

Tyhmä sai kenkää sai alkunsa kun Timo Soukolan kanssa mietittiin maailman menoa kämpilläni Helsingin Alppilan Karjalankatu 5:ssä sijainneessa kämpässäni, jossa neliöitä oli niukasti mutta populaarikulttuuria paljon, samassa paikassa jossa oli Tumppi Varosen kanssa perustettu Ramones-kerho. Luettiin sitten syksyllä 1978 Uusi Laulu (myöh. Aloha) -lehden pikkujoulunumeroa, jossa oli iso kokoelma Hande (myöh. Tuomari) Nurmion yhden kappaleen mittaisia pienoisnovelleja, joilla oli huvittavia nimiä: Paska reissu, Räkä ränniin, Tyhmä sai kenkää. Näitä ilmaisuja aloimme tiuhasti käyttää sopivissa ja etenkin sopimattomissa tilanteissa. Soukolan idea taisi olla, että Tyhmä sai kenkää olisi hyvä bändin nimi. Pohdimme olisiko levyn nimeksi parempi laittaa Paska reissu vai Räkä ränniin. Asia jäi silloin siihen. 

Soukola muistelee: Epäilen vahvasti, että se aivan ensimmäinen keikka heitettiin vieraillessamme HOKAn eli Helsingin opiskelevien kansandemokraattien pikkujouluissa. Siellä Sihvola kunnostautui ensin satusetänä ja minä syöksyin lavalle vasta Peitsamon Karhujen talon lausumista varten. Olimme siis jo keksineet idean tuon avainbiisimme esittämisestä duona karjumalla ja odottaneet vain sopivaa tilaisuutta ajatuksen toteuttamiseen.

Soukola muistaa hyvin, paitsi, että niin sanottu satuiluni oli myös Peitsamon biisi, Kari Kolmas-lp:n Orpokodissa tapahtuu. Joulukuun 15.12.1978 eli päivä noiden HOKA-bileiden jälkeen oltiin taas Soukolan kanssa yksissä kotibileissä Malminkartanossa ja haluttiin tehdä vaikutus tyttöihin. Esitettiin lausuttuina versioina suurin osa Ramonesien ekan ja tokan lp:n biiseistä. 

Soukola epäilee: Kunpa olisimmekin olleet noin taitavia! Koska emme olleet harjoitelleet yhtään, täytyi tyytyä vain muutamaan Ramo-helmeen.  

Soukola on liian vaatimaton: oli niitä biisejä aika monta. Kumma kyllä myös tytöt, vaikka eräät heistä olivat aika kaunosieluisen maineessa, pitivätkin esityksestä tai ainakin kauniista pojista, millä oli omalta kannaltani melko pitkäaikaisia ja kohtalokkaitakin seurauksia. Tutustuin toisin sanoen tulevaan tyttöystävääni ja myöhempään (ensimmäiseen) puolisooni.

J. von Judenschlächter ja L. Ramone jyräävät vuonna -79.

Tyhmyys tiivistyy

Tyhmä sai kenkää taisi vakiintua yhtyeen nimeksi vasta tammikuun lopulla 1979, jolloin päätimme valmistaa opiskelijabileisiin yllättävän ohjelmanumeron. Teimme mainoksen, jossa ei mainittu esiintyjän nimeä mutta jonka teksteissä kyseltiin arvoituksellisesti: Mikä pomppii itärajan taa? Minne isoisä joutui? Keneltä puuttui huumorintaju? Who don’t care? Ketkä ovat kovaa ryhmää? Ja muuta vastaavaa.

Arvoituksen ratkaisu paljastui, kun bileiden loppuvaiheessa rynnistimme lavalle minä pukeutuneena Ramones Road to Ruin t-paitaan ja nahkatakkiin ja Soukola vanhaan palttooseen ja kasvojen yli vedettyyn pipoon. Olimme valmistaneet Ramo-biisien lisäksi ohjelmistoon karjuttuja versioita myös versioita suomalaisen uuden aallon tulevista klassikoista. Mainoksen kysymykset saivat vastauksensa ohjelmistomme sanoituksista eli samassa järjestyksessä kuin edellä: Peitsamon Pallo ja Karhujen talo, Kollaa kestään Musti Sotakoira, Ramonesien I don’t care ja oma sanoituksemme Kaksi kaunista tyhmää, joka oli versio Eppujen Jee Jee –biisistä niin, että "Eppu Normaalin" tilalle vaihdettiin sanoihin "Tyhmä sai kenkää" ja riimit sovitettiin siihen:

”Tässä on kovaa ryhmää, 

kaksi kaunista Tyhmää, 

keikka-autoamme nyt katsomaan menkää, 

siinä lukee että Tyhmä sai kenkää”. 

Soukola sanoo tästä: Nämä veikeät uudet riimit sommitteli Sihvola yksinään. Saakoon hän niistä myös koko kunnian.

Tämä mestariteos esitettiin medleynä Ramonesin Pinheadin kanssa ja muutenkin raisuun koreografiaan tietenkin kuului aito isokokoinen Gabba Gabba Hey –kyltti. Keikan jälkeen Soukolakin taisi solmia lämpimiä siteitä myöhempään tyttöystäväänsä ja ensimmäiseen vaimoonsa. Tarkka päivämäärä oli 31. tammikuuta 1979.

Soukola lisäsi yhtyeemme mainetta myös väsäämällä historianopiskelijoiden Kronikka-lehteen keksittyjä haastatteluja meistä itsestämme. Kerroimme niissä oman perustamishistoriamme muun muassa niin, että sovelsimme luovasti Ramonesin NME:n haastatteluissa esittämiä vastauksia itseemme. Malminkartanon keikasta kerroimme, että yleisö oli heitellyt meitä banaaneilla. Kysymykseen, miten siihen reagoimme, oli vastauksena: keräsimme tietysti hedelmät talteen ja saimme kerrankin syödä banaaneja tarpeeksemme. Kun kysyttiin, miten yhtye oli saanut alkunsa vastasimme tietysti, että mehän olemme veljeksiä, Tyhmän mamman kaksi poikaa.

Kevät-79 Tyhmien kulta-aikaa

Kevät 1979 oli Tyhmien kulta-aikaa. Keikkoja oli monta...

Soukola: Jopa niin monta, että välillä täytyi käyttää salanimeä, jotta yleisön kiinnostus ei olisi laimentunut. Niinpä esiinnyimme huhtikuussa nimellä Porsas yksin kotona. Sen nimen hyvyyden muistan varmasti keksineeni itse. Varastin idean eräältä taidemaalarilta, jonka näyttelystä Hesari oli juuri kertonut kuvan kera. Yleisö ei kuitenkaan suuttunut, kun Porsas yksin kotona tuli lavalle ja kertoi sittenkin olevansa se jo tutuksi tullut Tyhmät. Keikka alkoi uudella suursuosikilla Karhujen talon paluu. Toinen uutuus oli Matti Viikari, erään edistysmielisen dosentin kunniaksi uudelleen sanoitettu Se-yhtyeen joulu-ep:n Kevyesti puoli viiteen biisi Kari Peitsamo.

Joopa joo. Soukolalla on rautainen muisti, mutta ei Tyhmät Porsas-keikallaan ”tullut” lavalle. Esitys alkoi niin, että makasimme lavalla pitkänämme ja ilman esittelyä aloimme venytellä jäseniämme ja tykittää Karhujen talon paluu –biisiä, jossa kertoja herää Karhujen talo-kappaleessa kuvatun oudon hiihtoretken jälkeen Karhujen talosta. Kappaleen jälkeen kerroimme, ettei Porsasta yksin kotona ole olemassakaan.

Jos keikoilla jengi oli tuttua, suosio oli myrskyisä, jos tuntematonta, saattoi käydä niin, että ekan biisin jälkeen jokunen taputti kohteliaasti, mutta muutaman biisin jälkeen ei kukaan. Otimme kuitenkin tavaksi heittää aina encoren: yleisön pyynnöstä huolimatta. Encorena oli tavallisesti Eppujen Kaljaa nuorille.

Tyhmät esittävät Sotakoira Mustia, Ramone on Mustina 1979.

Peitsamo: "Tyhmintä, mitä olen ikinä nähnyt - Te olitte hyviä!"

Tyhmien ura huipentui Peitsamon kakkosbändinä toimimiseen Espoon elävän musiikin yhdistyksen Choruksen bileissä TF-klubilla huhtikuussa 1979. Juhlan tuntua oli kun Otaniemeen matkustettiin. Tyttöystävät kantoivat Gabba Gabba Hey –kylttiä ja me itse puolestamme kaljakassia ja aurinko paistoi keväisesti. Maksaneita oli muistaakseni 51. Kolmannen biisin jälkeen taputukset olivat tosi vähissä, vaikka heiluimme eläimellisesti. Ei lopulta kehdattu heittää edes encorea. Peitsamo kuitenkin antoi tunnustusta: "tuo oli tyhmintä, mitä olen ikinä nähnyt". Se oli kaunis kiitos. ”Te olitte hyviä!” hän intoili vielä paikalta poistuessaan.

Haastattelimme urotekomme jälkeen taas itseämme lehteen ja kerroimme nimiksemme Lotkie Ramone ja Joachim von Judenschlächter, aito saksalaiskreivi.

Tyhmät hajoaa

 Kun historianopiskelijat alkoivat valmistella kevätbileitä toukokuussa 1979, bändikumppanini käyttäytyi sen verran välttelevästi, että aloin oivaltaa: Tyhmä oli saanut bändistään kenkää. Kävi ilmi, että Joachim von Judenschlächter oli ottanut säestäjäkseen sähkökitaristi Nathan Rosenstein Juniorin, joka vaikutti epäilyttävästi opiskelukavereiltamme Kari Saastamoiselta. Bändin nimikin oli vaihtunut: Rock against Renvall (yhden patataantumuksellisena pidetyn professorivainajan mukaan).

Rock against Renvall oli kuitenkin hieno bändi, jonka jäsenet todella soittivat ja lauloivat. Ekalla keikalla ohjelmistossa oli muun muassa Ramblin’ Rose MC 5/Pelle Miljoona-tyylillä ja Tommila pamputtaa taas (toisen taantumusproffan mukaan). 

Omat potkuni annoin anteeksi, kun bändi kai vähän myöhemmällä keikallaan otti ohjelmistoonsa kappaleen Juha Sihvola. Se oli ihan oma Saastamoisen sävellys ja Soukolan sanoitus, johon oli antanut aiheen se, että olin kerran lausunut pojille ääneen toiveajatuksena, että joku vielä joskus tekisi biisin Juha Sihvola, ihan niin kuin Se oli tehnyt Kari Peitsamon ja Tyhmät Matti Viikarin.

Suuren rockbändien taustalta löytyy usein merkittäviä managereja,  jotain Rhodeseja, McLareneita tai Myllereitä. Tyhmä sai kenkää yhtyeen manageri M. Myller keskellä Tyhmien välissä 1992.

Tyhmien comeback

Tyhmä sai kenkää –yhtyeen tarina ei – monien mielestä kenties ikävä kyllä – päättynyt siihen, että tyhmä sai kenkää keväällä 1979. Comebackejä tehtiin Soukolan kanssa ainakin syksyllä 1981. Sitten lähdin opiskelemaan pariksi vuodeksi Roomaan, jossa Suomen Rooman instituutin bileisiin hankin yhtyeeseen täydennystä Soukolan tilalle ja meno oli entisenlainen. Uutuutena oli se, että esiintymisasuksi tehtiin muoviset punk-teepaidat paikallisen supermarketketjun Standan kasseista. Yhdellä keikalla julistettiin, että ollaan tulosta suoraan Neuvostoliiton kiertueelta ja edellinen esiintyminen oli NKP:n johdolle Leonid Brezhnevin hautajaisissa. Siinä vaiheessa taiteilijanimenikin oli muuttunut muotoon Leonid Ramone.

1980-luvun loppu oli Tyhmien hiljaiseloa: vain yksi surullisen kuuluisa keikka oli lautalla Italian Brindisistä Kreikan Patrakseen. Oltiin menossa opiskelijajoukon kanssa Kreikkaan ja laivalla ei ollut muuta ruokaa kuin baarin tuotteita. Kuinka ollakaan, Tyhmät tulivat mieleen ja Karhujen talo esitettiin. Muut matkustajat eivät pitäneet, vaan tarjoilu loppui ja meille ilmoitettiin, että henkilökunta tarkkailee meitä.

"15th Anniversary of Ramones at Kulttis"

Tyhmä sai kenkää esiintyi alkuperäiskokoonpanossaan Ramonesin Kulttiskeikan 15-vuotisjuhlan kunniaksi 16.5.1992 Keikkapaikkana Helsingin Uusi ylioppilastalo.

"15th Anniversary of Ramones at Kulttis"

1990-luvun alussa Feenix-lintu nousi jälleen tuhkasta. Yhtenä aamuyönä istuttiin Soukolan kanssa kaverimme Juha Siltalan parvekkeella ja tämän baarikaappia tyhjennettäessä oivallettiin, että oli valkenemassa toukokuun 16. päivän aamu vuonna 1992: tasan 15 vuotta Ramonesin Kulttuuritalon keikasta. Samalla muistin, että samana iltana olisivat Uudella ylioppilastalolla yhdet bileet, johon voisimme mennä vähän ikään kuin vanhempina valtiomiehinä kuokkimaan ja tarjoamaan Tyhmien keikkaa Ramojen kunniaksi. Ajatuksen hölmöydestä huolimatta se toteutettiin sananmukaisesti. Muistaakseni tytöt edelleen tykkäsivät bändistämme.

Viimeisen Tyhmän viimeinen show Washington DC:ssä 1995.

Tyhmän uran päätös Washigton DC:ssä

Soukola ei "15th Anniversary of Ramones at Kulttis" -keikan jälkeen  ole enää esiintynyt Tyhmänä. Itse en ole ollut yhtä järkevä. Keväällä 1995 olin Washington DC:ssä yhdessä tutkimuslaitoksessa, ja kevätjuhlamme yhteydessä aloin muistella hurjaa punk-nuoruutta. Koska olin myös ostanut äskettäin tyylikkään biker jacketin ei mennyt aikaakaan kun Tyhmät nousivat lavalle (tai oikeastaan nurmikolle), nyt yksimiehiseksi kutistuneena. Englanninkieliselle yleisölle suunnattu ohjelmisto oli melkein pelkkää Ramonesta: Loudmouth, I Don’t Wanna Walk Around with You ja I Don’t Wanna Go Down to the Basement, josta yleisö piti kovin. Niin ja vanha bravuuri Karhujen talo oli englanniksi House of Bears. Suosio oli hyvä mutta siihen päättyi yhtyeen kunniakas historia: huipulle.

Comeback 2009

Ei sitten käynytkään niin, että Tyhmä sai kenkää olisi lopullisesti haudattu Washington DC:ssä keväällä 1995. Hiljaiseloa kesti kauan, mutta comeback oli lopulta väistämätön seuraavien vaiheiden jälkeen.

Loppukesästä 2009 jouduin yllättäen isoon aivoleikkaukseen, jonka yhteydessä jouduin oikeasti miettimään, päästäänkö täältä elävänä ulos ollenkaan. Vanha Tyhmä on kuitenkin sitkeähenkinen ja ainakin yhdeksäs henki oli jäljellä, joten baanalla oltiin taas pari viikkoa leikkauksesta. Tuli sitten kutsu elokuva-aiheisiin bileisiin siltä samalta jengiltä, jolle Tyhmät oli esittänyt parhaat keikkansa vuonna 1979. Pakko oli funtsia, että noille pitää näyttää, että edelleen elävänä ollaan ja rokki jatkuu niin kauan kuin lapikas liikkuu.

Soukolan ympäripuhuminen oli haastavaa mutta tulihan se lopulta kun sanoin, ettei tiedä vaikka olisi viimeinen kerta tässä elämässä, kun tällä asialla vaivaan.

Niin siinä sitten kävi, että kellon lähestyessä puoltayötä 17.9.2009 Tyhmä sai kenkää nousi lavalle alkuperäiskokoonpanossaan Helsingin Kalasatamassa täyden salin yleisön osoittaessa suosiotaan ja manageri Nanook Umanakin eli Dolf Assmannin kuuluttaessa bändin lavalle MC5:n Kick out the Jams-lp:n alkurepliikkejä lainaten.

Kerrottiin jengille, että Tyhmät oli viettänyt 15 vuotta Etelä-Kaliforniassa, jossa on aina lämmin eikä koskaan sada. Rantalentopalloa oli pelattu bikinityttöjen kanssa ja alkoholitonta Pina Coladaa vedetty uima-altaalla ihan tarpeeksi.

Soukolan vaatimuksesta keikka oli äärimmäisen lyhyt ja pelkkiä covereita: Orpokodissa tapahtuu, I Don't Want to Walk Around with You ja Karhujen talo. Ns. suosion aiheuttama melu oli sen verran kova, 
että encore oli pakko vetää... ja olisinhan mä sen vanhaan tapaan vetänyt joka tapauksessa. Kun toisella Tyhmällä petti jo pokka, vedin yksin tutun biisin Yleisön pyynnöstä huolimatta -kiertueelta eli Sotakoira 
Mustin
niin kovalla energialla, että yleisöllä puntit lepatti äänen voimasta ja talo tärisi. Vanhat fanit vähän kritisoi, että 15 vuodessa Olisi pitänyt väsätä joku uusikin biisi. mutta minä siinä vain myhäilin.

Saa nähdä milloin ja missä kokoonpanossa taas palataan. Ehkä kohta on kysyntääkin, kun Hesarikin talvella 2010 Tumppi Varosesta ja Problemsista tekemäni ison jutun yhteydessä lopulta noteerasi Tyhmä sai kenkää -yhtyeen kuvan kanssa yli 31 vuotta kyseisen keikan jälkeen.

Ramopunk-uutiset 15.6. 2012:

Onnellinen hymy Tyhmällä yleisön digatessa. Juha Sihvola 1979.

Juha "Tyhmä sai kenkää" Sihvola on kuollut

Laajemmin filosofina ja historioitsijana tunnettu, mutta näillä sivuilla paremminkin Tyhmä sai kenkää ramoperformanssistaan noteerattu Juha Sihvola kuoli torstaiaamuna 14.6. Helsingissä vaikeaan sairauteen.

"Ramones-keikka -77 muutti koko elämän ja asenteet, vaikka minusta tuli  punk-muusikko vain marginaalisesti opiskelukaverini Soukolan kanssa perustamassani performanssibändissä"

Juha Sihvola 21.lokakuuta 2008

Tyhmä sai kenkää -yhtyeen historiikki

Juha Sihvola: Ramones ja mä - Muistoja Kulttiksen keikasta 16.5.1977 ja muualta

(15.6.12)

 

Kävijälaskuri