www.ramopunk.com 

Hartza on tuttu ramopunk-keikkojen yleisönä heilumisen lisäksi myös mm. Pellavarock puuhamiehen hommista, Lahden Torven ramopunk-keikkojen järkkäilystä, Kultaisen pesismailan tuomaroinnista, aktiivisesta Ramopunk.comiin kirjoittelusta ja Havana Bananasin toimittajana. Mainittakoon myös, että taustalla ja näkymättömissä hän on niitä sivuston luottohahmoja, joilta minun tulee kysyttyä usein neuvoja, ideoita ja vinkkejä... eli kyseessä on ns. varsinainen asiantuntuja.

M!ka

Hartza:

Elämäni ramopunkkina

(Julkaistu 13.8.09)

Ensikosketukseni Ramonesiin oli kesällä –77, kun setäni soitteli hevosenpään kokoiselle junnulle Sheena is a punk rockerin. Hyvä meininki ja simppeli biisi kolahti kuin kuuluisa halko. Samana kesänä tutustuin samaisen setäni kautta myös mm. Led Zeppeliniin, Black Sabbathiin, Neil Youngiin ja Rainbow’hun. Siinä jäi Jänöjussin mäenlaskut varhaislapsuuteen, ja koulussa syksyllä olinkin hieman outo lintu musiikkimakuni kanssa, kun muille edelleen se-juttu oli Mikki Hiiri merihädässä.

Ramones jäi kytemään pinnan alle, sillä ei sedällänikään koko levyä ollut c-kasetille nauhoitettavaksi, vain tuo yksi bisi. End of the Century oli sitten se eka kokonainen Ramones-levy. Phil-sedän äänivallit olivat tulleet jo tutuiksi 60-luvun musan kautta, joten se ei hämmentänyt, enemmän luulin, että miehet on jo vanhoja kun noin pliisuja biisejä tekevät. Näillä main kuuntelin kuitenkin enemmän Crazy Cavania ja Matchboxia, joten Ramones sai jäädä taas kasettihyllyn perälle hetkeksi. Päälle iski myös kova kasarihevikausi 1983-86, joten Ramones ikään kuin kasvoi korkoa, vaikka täysin pimennossa en bändistä ollutkaan.

Muistaakseni keväällä –86 (Joey korjannee jos ei näin ollut) tuli radiosta Kovan Päivän Ilta, jossa soitettiin versus-iltana tietyn biisin originaali versio sekä joku hauska cover-veto. Yhtenä taisteluparina oli Ramones ja Ne Luumäet, jolta tuolloin soitettiin Siinä on Punk Kari demoversiona. Versio kolahti heti, ja mainittiin jutussa myös, että bändistä enemmän Rockradio-lähetyksessä lähiaikoina. Mankka valmiiksi ja jutustelua sekä neljän biisin demoversioita muistaakseni tuli tuossa lähetyksessä. Jossain se kasettikin on vielä tallella, kun vain löytäisi.

Samana vuonna tuli myös eka LP ja sehän piti ilman muuta ostaa, ja muutaman kaverin kanssa olikin välituntikeskustelua yllin kyllin oivaltavista sanoituksista.

Vuosi 1988 oli monella tapaa merkittävä – tuli Luonteri Surfin eka LP Kato, näin Ramonesin ensimmäistä kertaa livenä Seinäjoen mutahelvetissä, sain ylioppilaslakin, katkoin eka kertaa luitani jne. Tuo Provinssin veto on edelleen hyvin muistoissa, ja tulee sitä fiilisteltyä edelleen useasti dvd-levyn kera, vaikka keikka ei kyllä aivan Ramojen parhaimmistoon kuulukaan. Mutta muistot ovat syvät ja tajuntaa räjäyttäviä.

Tampere ja vuosi 1990 – Ramones Tullikamarilla ja Poikien eka LP ulos. Mitä parhautta kumpikin! Tampereella pääsin ekaa kertaa käsipäivää Ramoille sanomaan ja nimmaritkin sain, oi sitä ylpeyttä. Ja Pojat… Muhoksen kesäkasvattina Utajärven Yöt, joka soi radiossa tiuhaan, sai sydämen sulamaan saman tien. Niin tutuista seuduista niin loistava käännösbiisi. Levykauppa kutsui jälleen.

Nummirock 1994 ja Ramones. Tämä jäi itselleni myös viimeiseksi kokemukseksi Ramoista livenä, harmi. Mutta keikka oli ihan ok, ja jälkimainingit CJ:n seurassa vertaansa vailla bäkkärillä. Pontikkaa juotiin ja puhuttiin typeriä ja laitettiin ruåttalainen oopperalau… eiku räppitähti Stakka Bo oksentelemaan pensaikkoon (vanha kunnon raakaa ponua-temppu). Samana vuonna järjestin sitten ensimmäiset synttäribileeni suurielkeisemmin, eli Vaasan Club 25, esiintymässä Pojat sekä Navetta, alkupalana oli Suomen ensimmäinen julkinen esitys leikkaamattomalle Kellopeli Appelsiini-elokuvalle. Mukavata oli siellä(kin).

Vuosien saatossa tulikin sitten järjestettyä useita ramohenkisiä keikkoja, alkuun uudessa organisaatiossa Pellavarockissa 1997-2000. Esiintymässä noina vuosina mm. Ne Luumäet, Luonteri Surf, Pojat, Sanktio, Nukkekoti ja niin edelleen, ja kait se Klamydiakin pitää mainita vaikkei enää nykyään ramohenkistä olekaan. Tuon jälkeen oli pakko muuttaa festarin ilmettä metallisempaan suuntaan, koska vuosittaiset tappiot eivät enää kiinnostaneet, ramogenre on sen verran pientä kuitenkin Suomessa ettei 500 hengen lipputuloilla hengissä pysynyt.

Lahden legendaarisesta Torvesta tuli sitten uusi ramokeikkapaikka itse järjestämilleni illoille. Synttäribileitäkin alkoi taas tulemaan normaali-iltojen lisäksi. Esiintymässä kävivät mm. Häiriköt, Pojat, Rehtorit, Monroes, Iskuryhmä, James Puhto-Ren ja Kimmo Liskomäen Pitkät Kalsarit. Nyt nuo Torvi-illat ovat historiaa, sillä Lahti/Hollola-akseli on taakse jäänyttä elämää ja uudet kuviot odottavat. Aika näyttää mihin kaupunkiin sitä menee sotkemaan näppejään mukaan kuvioihin. Kirjoitushetkellä Tampere on tukikohta, mutta elämähän voi vaihdella mielenkiintoisella tavalla.

Raapustettuakin on tullut vuosien jälkeen taas pikkuhiljaa enemmän, mm. Laitio-Ramonen Joey-kirjasta löytyy kirjoitus, DeeDee-kirjasta kuvia, sekä varsinkin M!kan ramopunk-sivuilta kuolemattomia kohelluskeikkaraportteja.

Kiitän kaikkia ramoveljiä ja –siskoja! Olette hienoja ihmisiä ja on hienoa kuulua näinkin tiiviiseen yhteisöön.  Long Live The Ramones! Long Live www.ramopunk.com! Long Live Ramopiknik! Long Live nahkatakit ja Converset! Ja ennen kaikkea Long Live ME!

Kuvia vuosien varrelta

http://picasaweb.google.com/hartza69

MySpace ja blogissa M!kan sivuilla julkaistuja raportteja

http://www.myspace.com/hrtz69

Hartza

Kävijälaskuri