M!kan RamoPunk-SiVuT

Danny seis!

Pojat vs. "Pojat" artikkeleita

Artikkelit sisällysluetteloon

  

Musiikkilehti SUEN nettiuutiset 14.4.03

Pojat on Poikia

Kun suuressa maailmassa yhtye valitsee itselleen tietyn nimen, jonka alaisuudessa se heittää keikkaa, ei toinen yhtye saa nimeä enää itselleen omia. Suomessa ei moisista pikkumaisuuksista kuitenkaan välitetä. Tai kuka välittää, kuka ei. Joka tapauksessa iso Warner vie jaa pieni Ayshire vikisee.

Viihdetaiteilijat Danny, Markku Aro ja Tapani Kansa ovat nimittäin ottaneet oikeudekseen esiintyä ja levyttää käyttäen Pojat-yhtyeen jo vuodesta 1989 asti keikkojensa ja levytystensä yhteydessä itselleen vakiinnuttamaa nimeä. Ayshire Recordsin pomon Pekka Liimataisen mukaan Poikien nimen väärinkäyttö on erittäin haitallista juuri uuden albuminsa Palaa julkaisseen ”oikeat Pojat” -yhtyeen uran. Niinpä hän ja yhtye lähettivät Warnerille viestin, jossa vaadittiin, että Danny, Markku Aro ja Tapani Kansa eivät vastedes esiinny nimellä Pojat, ja että Warner ei julkaise enää yhtään levytystä joka kantaa nimeä Pojat, eikä myöskään enää toimita jälleenmyyjille Alkuperäiset klassikot -kokoelmaa nimellä Pojat, vaan nimi pitää olla poistettu levynkannesta tai korvattu jollain muulla, joka ei ole Pojat-johdannainen. Mitään rahallista korvausta Pojat eivät vaatineet.

Warnerilta kommentoitiin, että Pojat-nimikettä käytettäessä on kaikissa yhteyksissä kuitenkin selkeästi mainittu myös artistien nimet, joten minkäänlaista sekaannusta Pojat -orkesteriin ei ole voinut syntyä, ja että saman erottamiskyvyttömän tunnuksen käyttäminen kahden eri musiikkityyliä soittavan taiteilijaryhmän yhteydessä ei aikaansaa sekaannusvaaraa. Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat eli ÄKT pistettiin tutkimaan asian tavaramerkkioikeudellista näkökulmaa, ja heidän mukaansa ”pojat” on suomen kielen yleissana, joka ei ole käytettävissä kenenkään yksinomaisena tunnuksena siitä syystä, että se ei ole erottamiskykyinen tunnus. Toisin kuin esimerkiksi Kelpo pojat tai Poikien aivan uransa alkumetreillä käyttämä nimi Ne pojat, ei Pojat-tunnus ilman lisämääreitä voi myöskään missään tapauksessa saada tekijänoikeudellista suojaa, koska kyseessä ei ole luovan ja omaperäisen kirjallisen ilmaisun tulos, joka ylittäisi teoskynnyksen.

Saapa nähdä, mitä tapahtuu, kun mustiin pukeutuva kuutamoballadeja soittava amatööriorkesteri tai vispilöitä suristava trio Tehosekoitin aloittavat uransa.

Markku Halme