M!kan RamoPunk-SiVuT

Danny seis!

Pojat vs. "Pojat" artikkeleita

Artikkelit sisällysluetteloon

  

Savon Sanomat 4.4.03

Iso D ja kaverit kiistelevät Pojat-nimestä

Tamperelainen rock-yhtye Pojat olivat Poikia jo vuosia ennen iskelmävaarien yhteisprojektia

Pojat-yhtyeen uralle mahtuu muun muassa listaykkössingle Pasi Virtanen. 

Nyky-yhtyeessä soittavat Marko Kantola, Miika Söderholm, Paavo Haapio ja Make Virtanen.

(Oheisen kuva kuvateksti Savon Sanomissa. Kuva: © Antti Haapio 2003)

Danny, Markku Aro ja Tapani Kansa ovat runsaan vuoden aikana konsertoineet, esiintyneet useissa lehtijutuissa ja julkaisseet kokoelmalevyn yhteisnimellä. Asiassa on kuitenkin se ongelma, että tamperelainen rock-yhtye on tehnyt samaa jo noin 14 vuoden ja parinkymmenen levytyksen verran.

Nimikärhämä on noussut ajankohtaiseksi, koska alkuperäis-Pojat ovat juuri julkaisseet uuden Palaa -levyn ja tekevät siihen liittyvää keikkakiertuetta.

Toistaiseksi nimikiistaa on käyty kirjelmöinnin tasolla. Pojat-yhtye katsoo, että nimi on vakiintunut heidän käyttöönsä. Bändi vaatii, etteivät iskelmätähdet enää esiinny Pojat-nimellä eikä heidän levy-yhtiönsä julkaise nimellä uusia levyjä eikä toimita kauppoihin Alkuperäiset klassikot -sarjassa ilmestynyttä kokoelma-cd:tä.

– Emme ole mihinkään ”ameriikan malliin” hakemassa rahallista korvausta, vaan sitä että rehellisesti myönnetään tapahtunut virhe ja tehdään korjaus, Pojat-yhtye eli Miika Söderholm, Make Virtanen, Paavo Haapio ja Marko Kantola perustelevat.

Warnerin ensimmäisen vastauksen mukaan Danny, Markku Aro ja Tapani Kansa eivät edes ole käyttäneet Pojat-nimitystä kokoonpanostaan. Perusteellisemman selvityksen jälkeen yhtiö taipui myöntämään, että Pojat-nimeä on käytetty yleisesti sekä artistien esiintymistä että Warnerin levykokoelmaa mainostettaessa.

Warnerin mukaan eri musiikkityylin kokoonpanoilla ei kuitenkaan ole ollut sekaantumisvaaraa. Yhtiön mukaan Pojat ei myöskään ole tavaramerkiksi kelpaava erottamiskykyinen tunnus, vaan pelkkä suomen kielen yleissana. Niinpä levy-yhtiö ei näe tarvetta ryhtyä Pojat-yhtyeen vaatimiin toimiin.

Dannyn, Markku Aron ja Tapani Kansan esiintymistä markkinoitiin selkeästi Pojat-nimellä muun muassa viime heinäkuussa Kiuruveden Vihreät Niityt -iskelmäfestivaaleilla. Pojat-yhtye taas on nähty ja nähdään myös tulevana kesänä muun muassa Puustock 2002 -rockfestareilla Juvalla.

Martti Ripaoja