www.ramopunk.com 

Saatanan Sheena on toteutunut unelma.

Leena Lehtolainen

Share |

Leena Lehtolaisen kirjasta syntyy

ramopunk-biisejä

Katso myös Leena Lehtolainen Ramopunk.comissa

Juuri kun luulit unohtaneesi

tuodaan telefaksi pöydällesi

Kaliforniasta se faksasi

Se tulee takaisin

Juuri kun haavat oli paranemassa

pitäis aloittaa alusta

Kaliforniasta se faksasi

ja pyysi anteeksi

Sheena se taas on

(Ne Luumäet: Sheena se taas on. Säv. ja san. Heko Luumäki)

Leena Lehtolainen on tunnettu dekkarikirjailija, mutta ramopunkkien keskuudessa hän on vielä pikkuisen enemmän, nimittäin tunnettu ramopunkki ja dekkarikirjailija. Viitteitä Leenan musiikkimausta voikin helposti bongailla hänen kirjoistaan.

Ramopunk-alakulttuurin näkökulmasta Kun luulit unohtaneesi on varmaankin Leenan kirjoista merkittävin. Siitä löytyy loputtomiin viitteitä ramopunk-bändeihin ja kirjan nimikin on napattu Ne Luumäet -yhtyeen kappaleesta Sheena se taas on.

Erityisen mielenkiintoiseksi kirjan tekee se, että kirjan tarinassa viitataan usein kuvitteelliseen ramopunk-bändiin nimeltä Salamasota. Salamasodan "musiikista" kirjasta löytyy biisien nimiä, lainauksia ja kuvauksia, jotka alkoivat kiinnostaa biisintekomielessä eräitä tunnettuja ramopunk-muusikoita. Leenan kirjan sivujuonteeksi keksimä bändi ja sen musiikki on tavallaan hypännyt ulos kirjasta ja alkanut elää omaa elämäänsä.

Mutta antaapa Leenan, Rehtorit -yhtyeen Rehtori Hekon ja Pojat -yhtyeen Miika Söderholmin kertoa siitä lisää...

M!ka

 "Kyllä mäkin tein biisin nimeltä Saatanan Sheena! 

Ajateltiin sen sopivan Miika & Heko-duolle. Ei sopinut, kun oli huono."

Rehtori Heko

Leena Lehtolainen:

Saatanan Sheena

ja muita Salamasota -yhtyeen biisejä

Kun luulit unohtaneesi -kirjassani (2002) on siis Katja-niminen henkilö, musiikkitieteen opiskelija Helsingin yliopistossa, joka tekee gradua Ramoneksien vaikutuksesta suomalaiseen rockmusiikkiin.  Hän lähettää gradua varten kyselyn Pojille, Ne Luumäille ja Luonteri Surfille sekä fiktiivisen Salamasota -bändin Kode Salamalle.  Aika hyvä yhtyeen nimi, vai mitä?

Saatanan Sheena on Salamasodan biisi, josta kirjassa siteerataan kertosäe "Saatanan Sheena, ei auta edes viina, tuu hakeen se kaulaliina niin sillä sut kuristan."  Kirjassa on muitakin Salamasodan biisilainauksia, samoin Katjan omien biisintekeleiden sanoituspätkiä.

"Sheenahan nyt on kohtalokkaiden naisten ja paholaisten ruumiillistuma."

Leena Lehtolainen

Puustockissa 2003 Söderholmin Miika, Heko ja Manne heittivät idean koota Salamasota eli tehdä biisinpätkistä ihan oikeita kappaleita. Olin tietysti heti innoissani. Kai tässä toteutuu vanha unelma, olenhan kuvannut rockbändejä aiemminkin.  Nuoruudensyntini Kitara on rakkauteni (1981) päähenkilö on punkbändi Kaljanjuojien lauluntekijä-kitaristi Ken, jonka kappaleaihioita on kirjassa. Silloin muistaakseni mietin joskus täydentäväni niitä.

Rikosromaanieni sankari on poliisi Maria Kallio, joka taas on nuoruudessaan soittanut punkbändi Rotanmyrkyssä bassoa, ja Kuparisydämessä (1995) Maria tapaa vanhoja bändikavereitaan ja tarttuu pitkästä aikaa bassoon. Maria on ollut bändikaverinsa Jaskan tekstikriitikko.  Rotanmyrkky kuulosti saksankielisenä käännöksenä vielä paremmalta, Rattengift on tosi punk.

"Miten voit olla enkeli ja raivotar

miten voit olla piru sekä jumalatar"

Annoin siis herroille vapaat kädet käyttää tekstiaihioita, mutta sanoin, että voisin koettaa itsekin tehdä jonkun tekstin, jos käy.  Ja kävi.  Syksyllä 2003 sitten väänsin Saatanan Sheenaa. On ihan eri asia tehdä laulunsanoja kuin kirjoittaa proosaa, hyvä biisi ei synny todellakaan ihan tuosta vain.  Mutta kivaa oli yrittää. Tunnen toki kaikki Sheena-biisit ja niiden kielen, ja Sheenahan nyt on kohtalokkaiden naisten ja paholaisten ruumiillistuma. Mietin kyllä, että mikä helvetin kaulaliina.  Kirjaa kirjoittaessani nimittäin vaan iskin kokoon ensimmäiset mieleen tulevat riimit seurauksia ajattelematta.

Miika sävelteli aikansa ja nyt keväällä 2005 kappale on esityskunnossa. Kyllä jännitti ihan sairaasti sen kuuleminen, vaan komea se on. Olen siitä saatanallisen ylpeä, se on todellakin toteutunut unelma. Tämä ramopunkperhe on antanut mielettömästi iloa elämään, Poikien, Luontereiden, Luumäkien, Rehtoreiden ja kumppaneiden musiikki on pitänyt pinnalla silloinkin kun on ollut itse vaikeaa edes kellua. Jos voi olla edes yhdellä tekstillä osa sitä musiikkiavaruutta niin hi ho let´s go!

 Kun luulit unohtaneesi-kirja on ilmestymässä saksaksi, Verdammte Sheena ja muut tekstit ovat hupaisia auf Deutsch.

Salamasotaprojekti täydentyi Mikko lähtee Kaliforniaan -biisillä, johon sanat ovat vissiin tehneet Heko ja Miika Kun luulit unohtaneesi -kirjassa esitettyjen kommenttien perusteella. Se kappale rokkasi rankasti, ja minä en tiennyt kyllä miten päin olla.

Ja mähän olin ramoviisuissa jäävi biisin 28 eli Surftytön kohdalla - se on myös osin tekstiltään Salamasotabiisi.

Saatanan Sheena

Heti kun mä sinut näin

maailma kääntyi nurin päin

pyöreestä tuli soikea

heti ku mä sinut näin

tiesin heti yllättäin

juuri sä oot se oikea

Kesällä mentiin Puustockiin

kuuntelemaan Luumäkii

ei ollut onnea suurempaa

sitten flunssaan sairastuin

kaulaliinas ylleni puin

etten saisi kuumetta pahempaa

Saatanan Sheena,

ei auta ees viina,

tuu hakee se kaulaliina niin mä kuristan sut

Viikon mua hoivasit,

flussahuulii suutelit

ja lähdit lisää teetä ostamaan

Menit puotiin kulman taa

sieltä saa mustaherukkaa

takaisin et koskaan tullutkaan

Saatanan Sheena

ei auta ees viina

tuu hakee se kaulaliina niin mä kuristan sut

Miten voit olla enkeli ja raivotar

miten voit olla piru sekä jumalatar

Saatanan Sheena

ei auta ees viina

tuu hakee se kaulaliina niin mä kuristan sut

Saatanan Sheena

lopeta piina

ja hae se kaulaliina – mä silti rakastan sua

(san. Leena Lehtolainen, säv. Miika Söderholm)

Mutta niin kuin yhdessä ramoviisukappaleessa sanottiin: Unelmat toteutuvat.  Saatanan Sheena on toteutunut unelma. Mä olen aika ujo ihminen, mutta ekassa Puustockissa uskaltauduin puhumaan Grotenfeltin Kallen kanssa, kun se seisoi just takana.  Sitten lähetin Luontereille Ennen lähtöä -kirjan, kun siinä siteerataan Peruskalliota lopussa. Sitten tutustuttiin ensin Kallen ja Inkan ja myöhemmin muunkin bändin kanssa, ja rohkenin Puustockissa 2001 jopa pyytää Hekolta nimmarin Neluupojatsurfin levyyn. Eikä nämä hemmot ja mimmit ole mitään arrogantteja rockstaroja vaan helvetin mukavia ihmisiä. Niinhän Katjakin toteaa Kun luulit unohtaneesi -kirjassa ja päätyy soittamaan Salamasodan Kode Salaman uuteen bändiin. Ehkä ne soittaa Saatanan Sheenaa ja kai myös Katjan biisiä Matinkylän surfari. Koetan jos saisin siihen vielä joskus tekstin tehtyä.  Sävelkin on hakusessa, mutta siihen tarvittaneen ammattiapua.

Leena Lehtolainen

Mikko lähtee Kaliforniaan

Niina lähti

Mikko jäi
Mikko itki
Niina ei
Mikko soitti

Niina hei,

Missä sä oot nyt?
"Tää on downtown L.A."

Mikko hukkuu keskikaljaa ja loskaan
Kaliforniassa ei sada koskaan

Mikko lähtee Kaliforniaan
-Niinan vuoksi
Mikko lähtee Kaliforniaan
-Turhaan juoksi
Mikko lähtee Kaliforniaan
-Sydämensä rikko

-Voi voi Mikko

(san. Rehtori Heko, säv. Rehtori Heko & Miika Söderholm, idea: Leena Lehtolainen)

Heko & Miika

Kyllä mäkin tein biisin nimeltä Saatanan Sheena Ajateltiin sen sopivan Miika & Heko-duolle. Ei sopinut, kun oli huono.

Mikko lähtee Kaliforniaan syntyi humauksessa. Oli kiva tehdä biisiä, kun sanat vaan soljui ja soitto  oli helppoa. Lähetin demon Miikalle ja se teki melodioista parempia, niin kuin sillä on aina ärsyttävästi tapana.

Kun kuulin Mikon ekan kerran Poikien esittämänä, menin kanalihalle. Jotenkin musta tuntuu, että tää on hyvä biisi.

Rehtori Heko (Rehtorit)

Toissa Puustockissa rohkaisin mieleni ja menin kysymään Leenalta luettuani Kun luulit unohtaneesi -kirjan, jotta voisinko tehdä Saatanan Sheenasta biisin. Leenahan yllätyksekseni innostui ja sanoi voivansa itsekin miettiä sanoitusta. Mikäpä siinä sitten.

Joskus syksyllä sähköpostiin napsahti mainio sanoitus ja minulle iski välittömästi rimakauhu. En sitten millään saanut sitä vääntymään biisiksi. Jotenkin oli aina yksi rivi liikaa tai liian vähän tai melodia liian tylsä ja kulunut. Sanoin Hekollekin, ettei tästä tule yhtään mitään, enhän mä kehtaa huonoa biisiä tehdä Leenan sanoituksesta. Heko sanoi, että tee mitä tulee äläkä murehdi, anna mennä vaan. Helppohan se on sanoa.

Aika kauan se pyöri pöytälaatikossa ennen kuin alkoi syntyä mitään. Piilottelin sitä Pojiltakin jonkin aikaa, mutta sitten rohkaisin mieleni ja aloimme työstää sitä bändikuntoon. Ja nyt se on mielestäni aika hyvällä mallilla, niin hyvällä että kehtaa soittaa keikoillakin. Taisi se Leenakin tykätä Semifinaalissa...

Mikko lähtee Kaliforniaan on täysin Hekon sanoitus ja lähes täysin sävellyskin. Pikkasen jouduin oikomaan sointukuluissa, kun Hekolla oli mielestään joku hieno sointukäännös jota en tajunnut ollenkaan miten se pitäisi laulaa. Helppohan se on sointuja käännellä, kun ei itse joudu laulamaan niiden päälle. Turvauduin siis vanhaan Jettin Joanin ohjeeseen: "keep it stupid, simple". Sitten alkoi toimia.
Ja väärinkäsitysten välttämiseksi painotan, että biisin Mikko  ei viittaa Pojat -yhtyeen entiseen kitaristiin, vaan otsikko on napattu Leena Lehtolaisen kirjasta.

Miika Söderholm (Pojat)

Saatanan Sheena ja Mikko lähtee Kaliforniaan saivat ensiesityksensä Poikien keikalla Oulussa 23.3.05  ja Leena Lehtolainen kuuli kappaleet ensimmäistä kertaa Poikien keikalla 16.4.05 Helsingin Semifinaalissa:

Kyllä jännitti ihan sairaasti sen kuuleminen, vaan komea se on.

Leena kappaleesta "Saatanan Sheena" 17.4.05

 Se kappale rokkasi rankasti, ja minä en tiennyt kyllä miten päin olla.

Leena kappaleesta "Mikko lähtee Kaliforniaan" 17.4.05

Kävijälaskuri