www.ramopunk.com

The Tarjas -etusivulle

 

M!kan haastattelussa:

Tarjasin Timo

Julkaistu 12.6.07

Ramopunkin pariin  ilmaantui länsirannikolta The Tarjas -bändi, joka ilmoitti heti kättelyssä suunnittelevansa jo levyn tekoa. Eihän se auttanut muu, kun alkaa vähän selvittelemään, mistä on kysymys... Kysymyksiin vastailee bändin basisti Timo.

-M!ka-

Ramopunk-sceneen on ilmoittautunut uusi bändi, The Tarjas. Nimestä voisi ehkä päätellä, että bändin keulahahmo, tai koko bändi kantaisi nimeä Tarja… tyttöbändikö siis? No ei. Kyseessähän onkin ryhmä ”rumia” miehiä. Nimelle löytyy kuitenkin tarina. 

Kerrotko ihan ensimmäisenä mistä bändin nimi on syntynyt?

- Bändin nimi tulee siitä, että koko bändin olemassaoloon on syyllisenä The Donnasin ensimmäinen pitkäsoitto, joka päätettiin kääntää suomeksi. Ihan vaan sen takia, et se on maailman ei-tunnetuin ramolevy, mikä on hämmästyttävää kun se on niin pirun kova. Lähdettiin hakemaan Donnalle suomalaista vastinetta ja jostain ihmeen syystä päädyttiin Tarjaan. Vaikka Tarja onkin aika paljon vähempi high school -beibi kuin Donna.

Timo (kuva: Jonna).

"Pyhä kolminaisuus tarkoittaa meille Ne Luupojat Surf -akselia"

   

Vakuutatko siis, ettei bändillä ole mitään tekemistä Nightwishin ex. solistin Tarja Turusen kanssa?

- Tarja Turunen on meidän rehtori. Oho, olipas se vaarallinen sana. Kyllä meidän rehtori on Heko.

Eli hevioopperaa ei ole luvassa, hyvä niin. Bändin esikuvista löytyy siis ainakin The Donnas, entä muita?

- Ramones tietty ja The Queers. Ja pyhä kolminaisuus tarkoittaa meille Ne Luupojat Surf -akselia.

Netistä löytyi maininta, että teidän esikuvissanne on mukana myös Häiriköt. Häiriköt-fanina minun oli ihan pakko nostaa sekin esille. Miten Häiriköt on vaikuttanut teidän musiikkiinne?

- Tiukkana livebändinä se on kaikille hyvä esimerkki. Lisäksi ollaan soitettu Mä vaan haluun tehdä jotain nastaa –biisiä. Ja aikaisemmilla kokoonpanoilla treeneissä, kun todettiin, et nyt mennään aika haipakkaa, niin silloin oli heti selvää, että nyt lähtee Korkeajännitys.

Nuo kotisivut, mistä Häiriköt –maininnankin poimin, löytyvät tällä hetkellä hyvin suppeassa muodossa Myspacesta. Onko teille tähtäimessä tehdä bändille laajemmat nettisivut?

- Se olisi varmasti viisasta, noista sivuista ei kannata vielä paljon johtopäätöksiä tehdä.

   

The Tarjas: Vesku, Timo ja Matti (kuva: Jonna).

Studiossa (kuva: Jonna).

Missä mahtaa olla bändin kotipaikka?

- Ulvilassa, sieltä kaikki ollaan lähdetty ja sinne kaikki palaamme.

Esitteletkö bändin jäsenet? Minkälainen musiikillinen tausta teillä on?

- Vesku, kitara ja laulu vuosimallia 80, Timo Basso ja heilunta vuosimalli 78, Matti rummut vuosimallia 79. 

Veskun taustalta löytyy Vicious Wankersia, Kiljumekanismia, FuckUpsia.... Oma taustani on Cliff Barnes ja nimettömät Poikia coveroineet yritelmät. Matti on hakannut rumpuaan ties missä ja nyt on rankkana ristinään lisäksemme Iku.

Onko herroilla eräitä esikuvia mukaillen ”sukunimenään” Tarja? Vesku Tarja, Timo Tarja ja Matti Tarja?

- Oikeastaan alunperin ajattelin, että tässä lähdettäisiin Donnas-linjalle ja Oltaisiin Tarja L, Tarja V ja Tarja R, mutta en tätä tullut edes jätkille koskaan ehdottaneeksi. Leimautuminen on turhan voimakas ilmiö Suomen maassa. Ei Ilmari Saarelainenkaan haluaisi olla Juhana Vilen enää.

Miten pitkään The Tarjas on aktiivisesti toiminut?

- Tällä kokoonpanolla ollaan menty viime syksystä, ja nyt todella tuntuu, että kokoonpano on oikea. Meni vuosikaudet ennen kuin löysimme rumpalin, joka oivalsi idean. Yksinkertainen idea, vaikea tajuttava, erikoinen yhtälö....

   

Löytyykö teiltä paljon valmiita omia biisejä?

- Täysin omia on joitakuita. Aika paljon mennään tällä hetkellä käännöslinjalla. Täytyisi varmaan saunottaa Vesku pari päivää kunnolla, siltä kun irtoaa sävel ja itse olen enempi tekstitysmiehiä. Osaan toki itsekin A:n ja D:n kitarasta mutta laulumelodioissa Vesku vie voiton.

No, ei muuta kun saunomaan ja tiuhaan. Osallistuitte Ramoviisuihin Kesäkuuma -biisillä, mutta tie katkesi esikarsintoihin. Onko bändillä tappiomieliala päällä?

- Päinvastoin, siitä saatiin lisäsytykettä. Ja nyt on ainakin tiedossa että kolme levyä pitäisi saada myydyksi. Luulisi Ramoviisutuomarien, Ilpon, Riinan ja Rauman Kimmon omatunto sen verran kolkkaavan.

(kuva: Jonna).

"Nyt on ainakin tiedossa, että kolme levyä pitäisi saada myydyksi. Luulisi Ramoviisutuomarien, Ilpon, Riinan ja Rauman Kimmon omatunto sen verran kolkkaavan."

   

(kuva: Jonna).

"Queersin herroilta ollaan saatu vastinetta ja tuntuu, että oikeanlainen henki elää suuren veden tuolla puolenkin."

Palataanpa noihin käännösbiiseihin, mitä biisejä olette suomeksi kääntäneet?

- Queersilta Debra Jean, Granola-head ja Tamara is a punk. Jotka tottelevat suomeksi nimiä Petra hei, Pilvipää ja tietenkin The Tarjas on Punk

Donnasilta ollaan vedetty Friday funia ja niiden ekalta löytyvää Beach Boys -rallia Drive-In. Tuntevat nimet Friidu taas ja Herään kesään

Lisäksi ollaan vedetty Motörheadin R.A.M.O.N.E.S -biisiä, jolla on sama nimi. Olisin halunnut tehdä siitä L.U.U.M.Ä.E.T –tekstin, mutta Vesa diktaattorin ominaisuudessa halusi toisin.

   

Onko teillä suunnitelmissa julkaista musiikkia lähitulevaisuudessa?

- On, studioon ollaan kovasti matkalla. Mitään julkaisijaa tuskin aletaan etsimään, bändin historia on täynnä viivytyksiä muutenkin. Eli, mitä nopeammin saa ulos tuotosta, sitä parempi on mieli.

Suunnittelette siis omakustannetta. Minkälaisella aikataululla?

- Aikataulut ovat aika usein rock-akselilla venyvä käsite. Mutta sanoisin, että syksyllä viimeistään. Mitä sitä kellarissa sointuja kierrättämään. 70-luvun Vihanneksetkin teki loistavan Mullan alta ep:nsä varsin sopivaan tahtiin treenien lukumäärää ajatellen. Ja se on tosi hyvä tuotos.

Aika nopealtahan tuo aikataulu tuntuu. Onko noihin käännöksiin jo julkaisulupia valmiina?

-  Queersin herroilta ollaan saatu vastinetta ja tuntuu, että oikeanlainen henki elää suuren veden tuolla puolenkin. Sen verran innokkaasti herrat ottivat tiedon käännöksistämme vastaan. Motörheadin kohdalla tilanne on sellainen, että biisin oikeudet on Warnerilla, eikä suuren firman tapoihin näköjään kuulu pienen punkbändin kyselyihin vastaaminen.

Mitenkäs suunnitelmat keikkailurintamalla?

- Suunnitelmia on. Kesällä tultaneen tekemään pari keikkaa, mutta syksyllä olisi tarkoitus kiertää aktiivisemmin. Erilaisia virityksiä yhteiskeikoista on olemassa, mutta vielä ei sovi suureen ääneen sanoa, ettei tule pettymyksiä.

No toivotaan, ettei pettymyksiä tule ja Tarjas lähtee suunnitelmien mukaisesti rivakasti liikkeelle,  jotta päästään kuulemaan bändiä, niin livenä, kuin levylläkin jo aika pian... Kiitokset Timolle haastattelusta.

M!ka

   

 

Kävijälaskuri