www.ramopunk.com

 Rehtorit etusivu

 

Kansainvälinen salaliitto

Kansainvälinen salaliitto on solmittu vakain aikein ja harkiten

Leena Lehtolainen arvio levyä

Sodanjulistus tyhmyyttä vastaan

Me Wokkivihannesten Eetu arvio levyä

An insider's view

Rehtori Heko listaa tekijän näkökulmasta avainsanat levyn arvioimiseksi

Kansainvälinen salaliitto
Käyttäydy!
Mikä ihmisiä vaivaa?
Vakain aikein ja harkiten
Missä jalkakäytävä loppuu
Aina joku eksyy
Matalaksi!
Ota poika viinaa
Vainolaulu
Mä vihaan koko aurinkokuntaa
Haudankaivaja
Ketä meitä on?
Me autetaan sua
Mä pidän turpani kii

Leena Lehtolainen:

Kansainvälinen salaliitto on solmittu vakain aikein ja harkiten

Uutuuslevyllään Rehtorit yhtä aikaa yllättää että vankistaa omaa imagoaan tallaamattomien polkujen kulkijana. Musiikillisesti Kansainvälinen salaliitto palaa Hiljaa! –lätyn muhkeisiin saundeihin. Bassostemmoissa ja kitarariffeissä on muhevuutta ja pyöreyttä suorastaan spectormaisesti. Kitaroiden vuoropuhelu toimii poikkeuksellisen hyvin, ja bassovelho Mikkola pääsee soittamaan kunnon kuvioita. Erityisesti viehättää basson osuus kappaleessa Pidän turpani kii. Rumpukomppi kulkee niin että keski-ikäinenkin jalka vispaa väkisin mukana, ja Rehtori Reponen jr. laulaa aikamoisella asenteella, siis helvetin hyvin.  Taustastemmat pelaavat saamarin hyvin.

Tekstiteemoiltaan Kansainvälinen salaliitto on selkeästi kokonaisuus, vaikkei mistään teemalevystä ole kysymys. Tarinoissa menee huonosti: aina joku eksyy, on pakko painua matalaksi kun ammutaan ja ihmetellä mikä ihmisiä vaivaa.  Mutta rehtorimaiseen tapaan kaikki ei ole sitä, miltä näyttää. Viha aurinkokuntaa vastaan syntyy rakkaussurusta, ei yhteiskunnallisesta palosta, ja siellä, missä jalkakäytävä loppuu, ei odotakaan onnettomuus vaan ikuisesti kasvava metsä. Toisaalta levyllä myös opastetaan käyttäytymään, luvataan että Me autetaan sua ja jopa älytään katsoa peilin ja pitää turpansa kiinni. Mistään moraalisaarnasta ei ole kysymys, ja esimerkiksi Ota poika viinaa näyttää, ei selitä.

Kansainvälinen salaliitto on solmittu vakain tuumin ja harkiten. Alan sitä kuunnellessa uskoa, että minuakin vainotaan. Kun kyseinen levy ilmestyi laatikkooni, paikalla oli kaksi Poliisi-tv:n vakoojaa, mutta onnistuin harhauttamaan heidät väittäen pakettia pohjoiskorealaiseksi kansantanhuvideoksi. Rehtoreitten levyllään rakentama vastasalaliittoteoria sotii ihmisten tyhmistymistä vastaan. Välillä reippaasti mollin puolella liukuvat sävelkulut ovat hyvin suomalaisia, ja iskevät ainakin tähän kuulijaan. Pidän myös siitä, että biisien välillä on reilut tauot, ennen kun siirrytään tunnelmasta toiseen. Musiikillisesti Kanainvälistä salaliittoa voisi luonnehtia vaikka eklektiseksi. Tämä tarkoittaa siis sitä, että levylle mahtuu ska-henkistä popahtelua, väliin lähes raskasmetallimenoa, ja ajoin sitä perinteisempääkin ramopunkkia, mitä sillä sitten tarkoitetaankaan.

Neljästätoista mainiosta biisistä suosikkini on Ketä meitä on?  Kun etsitään niitä, jotka lähtevät jollallaan vastavirtaan soutamaan, tekee heti mieli nostaa käsi pystyyn ja ilmoittautua joukkoon. Rehtoreitten melodioissa on aina ollut minun tunteisiini vetoavia koukkuja, ja tämä biisi sai liikuttumaan. Viis tyhmennyssalaliitoista. Tapellaan vastavirtaan, todetaan ettei pärjätä yksin, ollaan sen verran kokeneita että tiedetään joskus olevamme väärässä. Mutta en ole väärässä kun sanon, että Kansainvälinen salaliitto on helvetin hieno osuma. Jokainen biisi toimii yksinkin, mutta kokonaisuus on vielä enemmän kuin osiensa summa. Ne tekivät sen taas, nuo rehtorinketaleet.  Pistivät kuuntelijan polvilleen. Aivan helvetin hyvä levy, ehkäpä bändin paras.

Leena Lehtolainen

Wokki-Eetu:

Sodanjulistus tyhmyyttä vastaan

Levy on Rehtoreiden tapaisesti hieman erilaisin ratkaisuin luotu ramo-levy. Levyn soundimaailma on upea ja massiivinen. Soundimaailmasta nousevat esiin Rehtoreiden Heko ja Reponen JR keskenään keskustelevat, välillä yllättävän erikoisetkin kitarariffit ja –melodiat, jotka saavat hymyn korviin. Rehtori Mikkolan leikittelevät bassokuviot toimivat myös välillä todellakin synkkätunnelmaisten biisien taustalla ja saavat kylmät väreet liikkeille. Rummuissa Mikko pitää Rehtorit hyvässä vauhdissa.

Lisäksi tahdon nostaa esille Rehtori Reponen JR:n upeat lauluraidat. Kauniilla lauluäänellä Reponen JR saa muutamissa mollivoittoisissa, teksteiltään hieman iskelmään suuntautuvissa lauluissa herätettyä sanat kuulijan silmissä elämään.

Toisaalta levyn parasta antia ovat mielestäni ne, joissa Rehtori Reponen JR vetää laulut aivan järkyttävän mahtavalla asenteella! Ne vedetään niin raa'alla asenteella että ne ovat upeita! Muhun itseni ainakin on iskeneet nämä raa'alla asenteella vedetyt laulut. Stemmat toimivat levyllä, kuten Rehtoreilla toimivat aina: erinomaisesti.

Avausraitana albumille toimii nimikkobiisi Kansainvälinen salaliitto,  jonka räjähtävä aloitus saa kuulijan huutamaan, ajattelemaan, vihaamaan ja pelkäämään kansainvälistä salaliittoa. "Ne otti haltuun radion" kertoo olennaisesti kaiken, mitä levyn avausraidalla tapahtuu. Nyt mennään, eikä meinata. 

Laulujen tekstit sekä tunnelma vaihtelee aivan laidasta laitaan. Esimerkiksi elämänohjetta neuvova, iloinen hieman ns. skeittipunkkiin päin vivahtava Käyttäydy! tai erittäin harhaluuloiseksi tekevä Vainolaulu. Kansainvälisen salaliiton biiseistä löytyy niin ska-tyyppistä poljentoa, suomalaisen iskelmän mollivoittoisuutta sekä tietenkin sitä ramopunkkia. Sodanjulistus tyhmyyttä vastaan on tehty, levyn kaikki biisit kertovat jotenkin tyhmyydestä. Suunnitelman tyhmyyden voittamiseksi avaa salaliiton esittely ja lopettaa salassapitovelvollisuuteen Mä pidän turpani kii. Biiseistä jotkut kertovat aika suoraankin tyhmyydestä, kuten Mikä ihmisiä vaivaa?, mutta muuten levy ei ole saarnaamista vaan laittaa ajattelemaan. Omaksi suosikikseni levyltä nousivat Käyttäydy! sekä Matalaksi!.

Kansainvälinen salaliitto on pakkohankinta kaikille tyhmille, tyhmyyden vastustajille ja tyhmille.

Eetu (Me Wokkivihannekset)

Tekijän avainsanat levyn arvioimiseksi:

Rehtorit: Kansainvälinen salaliitto - an insider's view

Aikaa on todella vähän... joten muutama pikainen sana riittänee - he ovat jäljilläni. Näin Sala-Hanke näyttäytyi mukana olleille:

EI:

sitä samaa
niinkuin ennenkin
väsynyt
ennalta-arvattava
muka-hauska
tuhat kertaa

JOO:
kaikki loksahtanut
oma juttu
yllättää iloisesti
vihdoinkin
tiivis
napakka
punkein
ei-nolostuttavat tekstit
tekemisen riemu

CUA is after you...

Rehtorit Heko

 

Kävijälaskuri