www.ramopunk.com

 Rehtorit etusivu

"Ensimmäistä kertaa ei tarvitse tuijotella vuorotellen studion kelloon ja lompakkoon"

Rehtori Heko

Rehtorit levyn tekoon

M!kan haastattelussa: Rehtori Heko

Julkaistu 13.11.08

Rehtori Heko kertoo pari päivää ennen uuden pitkäsoiton levyttämisen aloitusta tehdyssä haastattelussa tulevan levy-projektin kuvioita.

-M!ka-

(Kuvat: M!ka)

"Matka Millionääristä tähän viikonloppuun on ollut mielenkiintoinen, sekava ja kiva."

Rehtori Heko

"REC-valosyttyy! Jiihaa!", julisti Rehtoreiden nettisivut 8.11.08, mutta
missä tulevaa levyä äänitetään?

Treenikämpällä Itäkeskuksen alla. Teimme keväällä koetuotantona viiden biisin demon ja totesimme kaupallisen studion käytön tyystin tarpeettomaksi.

Minkälainen aikataulu teillä on? Ilmeisesti 14.-16.11.08 on ohjelmassa rummut
ja  osa bassoista?

Jep. Eipä olisi ihme, jos kaikki rytmit olisi purkissa kahdessa ja puolessa päivässä. Ensimmäistä kertaa ei tarvitse tuijotella vuorotellen studion kelloon ja lompakkoon, joten aikataulut on ihastuttavan väljiä.

Mitenkäs jatko? Laulut kitarat...

Joku lähiviikonloppu kitaroidaan, toinen ja kolmas  laulellaan ja pari päivää kilkutellaan ja kalkutellaan ja taputellaan. Ja kyllä urkuja pitää olla!

Milloin arvelet, että kaikki olisi noita urkuja myöten purkissa?

Kalenterini mumisee jotain tammikuun puolivälistä, mutta parantuvana optimistina sanon: tänä vuonna.

Montako biisiä on työn alla ja montako niistä valitaan levylle?

17 tuli valmiiksi ja kaikki äänitetään. Keston puolesta mahtuisivat kaikki levylle, mutta jatkoon menijät valitaan valmiista.

Minkä tyylisiä biisejä on odotettavissa? Mukana on ilmeisesti ainakin yksi ska/reggae -biisi?

Punkkia sanan kaikissa hyvissä merkityksissä! Nopeat biisit on todella nopeita ja lyhyitä. Keskitempoiset soi lujempaa kuin ennen. Ja skatahan tulee näköjään ihan itsestään. Kohinaa ja outoja ääniä on myös kokeiltu -  tremoloefektistä saa helposti "aurinkokunnan ääntä". Ideoita on tulvinut kaikilta enemmän kuin koskaan - tekeehän bändi jo toista levyään!

Niin, asiaan perehtymättömille tiedoksi Rehtorithan tekevät oikeasti neljättä pitkäsoittoa, mutta toista tällä nykyisellä kokoonpanollaan.

Aivan oikein. Matka Millionääristä tähän viikonloppuun on ollut mielenkiintoinen, sekava ja kiva.

 

(Kuvat: M!ka)

" 'Heitä' on kaikkialla... 15 minuuttia K-paikallisjunassa ja taas on aihetta lauluun!."

Rehtori Heko

Biisien aiheissa rakkaus häviää tyhmyydelle aika reilusti, kun mukana on yksi rakkausaiheinen ja useita tyhmyydestä kertovia biisejä?

Mistäs sitä kirjoittais, jos ei koskettavista aiheista.

Ilmeisesti tuo musiikin yleisin aihe rakkaus ei niin kiehdo laulun aiheena Rehtoreita?

Rakkaudesta on vaikea kirjoittaa olematta lattea. Ylivoimaisesti suosituin näkökulma Suomessa on marina välirikon johdosta. Itse tein ton homman selväksi Luumäkien kanssa biisissä Rakastan sua. Rakkaudessahan on kyllä hyviäkin puolia, mutta niistä vasta onkin vaikea laulaa TOSISSAAN. Kyllä mulla rakkaustekstejäkin on, mutta laulaja päättää, mitä laulaa.

Onko Rehtori Reponen Jr siis käyttänyt veto-oikeuttaan?

Juu juu! Mä teen tekstejä kaiken aikaa, enkä aina mieti kuka niitä mahdollisesti laulelee. Silloin kun sanoitan Reposen sävellyksiä on osumatarkkuus kyllä huomattavan hyvä. Jos taas tarjoan 20 tekstiä umpimähkään, saattaa seitsemän sopia vokalistin suuhun. Tämä ankarasti karsiva työtapa kuulunee usko- ja koskettavuutena.

Mutta tyhmyys taas tuntuu kiehtovan. Mikä tyhmyydessä on niin inspiroivaa?

Sitä riittää ja se lyö aina omat ennätyksensä! Kuka törmäilee vielä tyhmemmin mopolla tai nosturilla? Joko joku tappoi itsensä jäätelöllä? Tulossa: ruorijuoppo öljytankkerin kipparina! Liekitetty lento Marsiin! Huomattiin vasta kun biisit oli valmiita, että teemalevyä melkein pukkaa. Punkissahan saa marmattaa epäkohdista. Mutta jos poliisi onkin symppis ja systeemi tuoksuu hyvältä ja ne myy mulle viinaa ja aika monella on töitä, niin mistäs nuristas? "Heitä" on kaikkialla... 15 minuuttia K-paikallisjunassa ja taas on aihetta lauluun!

Levytettävien Mä vihaan koko aurinkokuntaa puhuttelee sisäistä anarkistiani. Onko kappaleessa odotettavissa vihaista angstia, vai mitä?

Tämä on se rakkausjuttu. Alkoi taas nokituksena kaikille kiukuttelulauluille. Yksi vihaa "sua" ja seuraava kaikkea, kolmas koko maailmaa. No, meikäläisen vihahan onkin sitten vähän isompaa: "...vihaan sua ja sun pikkubroidii, vihaan jokaista asteroidii..." Sävellyskin oli alunperin ihan hupihomma, mutta ei naurattanut tarpeeksi. Reposen säveltämä versio väänsikin tämän yllättäen tositarinaksi! Joten agstia isolla A:lla tiedossa. Hemmetin Pluto!

Onko mukana lainabiisejä?

Ei.

Lyhin biisi kestää alle 1.20, entäs pisin?

Löysin kyllä yhden demoversion, jossa Matalaksi! kestää 1.14... Pisin on noin 3.19. ja muita yli 3 minuutin munia ei olekaan!

(Kuvat: M!ka)

"Rehtori Mikkola äänittää ja miksaa. Artisti maksaa"

Rehtorien nettisivut 8.11.08

Rehtorit -sivuilla mainitaan, että Rehtori Mikkola äänittää ja miksaa, ja että artisti maksaa. Eli käsittääkseni olette tekemässä levyä omin voimin, vai onko hommassa mukana myös bändin ulkopuolisia?

DIY. Eli suomeksi TC-it-C.

Oletteko julkaisemassa levyä itse, vai haetteko levylle ulkopuolista julkaisijaa?

Taitaa tässä  kokonaista kaksi osoitetta olla mielessä, joihin valmista kamaa ehkä lähetetään. Tuskin vastaavat.

Mitenkäs aikataulut äänitysten jälkeen? Masterointi, levyjen painattaminen, kannet, ym. aiheeseen liittyvä? Milloin ja kuka tekee?

Kannet tehdään ekan kerran ihan kokonaan tiimityönä. Monistamiseen etsitään huokeimpia vaihtoehtoja.

Ja ennen kaikkea, milloin levy julkaistaan?

Maaliskuun keikka On the Rocksissa kulkee salaa työnimellä "levynjulkaisukeikka".

Mites tuon työnimikeikan tarkempi päivämäärä?

25.3.? Keskiviikko joka tapauksessa!

Miksi Levynjulkaisukeikka nimenomaan keskiviikkona? Onko taustalla joku vanha taika, jonka mukaan levyt täytyy julkaista aina keskiviikkona?

Pääkaupungin ankarassa musiikki-ilmastossa parhaat keikkaillat annetaan keskimmänkertaisille artisteille. Perjantain ja maanantain välisen yön jälkeen paras ilta on keskiviikko, jolloin bändejä lähdetään katsomaan muutenkin kuin tuopinpohjan läpi. On the Rocksin jälkeen lähdemme kiertämään, hosumaan ateljeissa ja heittämään terkkareita ikkunoista!

Onko levyn julkaisun jälkeiseen ajankohtaan suunnitteilla tavallista tiiviimpää keikkailua?

Juu juu! Tarkoitus on tehdä parempi levy kuin ikinä ja keikkailla enemmän kuin konsanaan. Tässä viritellään mm. yhteistyötä yhden nimeltämainitsemattoman, melko tunnetun yhtyeen kanssa, joka tekee levyä ja julkaisee sen kevättalvella... Ja en kerro.

Ok. Eipä sitten kysytä, mikä tuo toinen bändi tulee olemaan. Odotellaan, arvaillaan ja seuraillaan miten Rehtorien levyprojekti etenee...

(Kuvat: M!ka)

"Tarkoitus on tehdä parempi levy kuin ikinä ja keikkailla enemmän kuin konsanaan."

Rehtori Heko

Kävijälaskuri