Retkibanaani

Retkibanaani etusivu

25.11.03

Haastattelussa

RETKIBANAANIN OLLI

Haastattelu on tehty marraskuun lopulla 2003.

Kiitokset Ollille.

96:lle taivaisiin pääsee seuraavan kerran joulukuussa Hämeenlinnassa, kun Retkibanaani esiintyy kotikaupungissaan Poikien kanssa. 

Siksi onkin sopiva ajankohta kysellä vähän Retkibanaanista, varsinkin kun minäkin olen paikkaillut pahaa aukkoa yleissivistyksessäni ja tutustunut bändin musiikkiin. Sen verran hyväksi olen Reban musan havainnut, että KAIKKI loputkin bändin tuotokset ovat nyt ostoslistalla.

Sanallisen ahdistelun kohteena on tässä Retkibanaanin basisti Olli Vartiainen...

 

Retkibanaani nähdään samalla keikalla Pojat –yhtyeen kanssa joulukuussa. Oletteko esiintyneet Poikien kanssa aikaisemmin?

Retkibanaani tosiaan esiintyy Hämeenlinnassa Poikien kanssa 12.12., yleisön pyynnöstä ja myönnettäköön, että onhan se hienoa taas soittaa kotikaupungissa ja varsinkin yhden suurimmista esikuvista kanssa. Poikien kanssa on oltu samalla keikalla ennenkin, Tulliklubilla ainakin joskus ja varmaan jossain pienemmillä festareilla. Oli meillä sama keikkamyyjäkin, Karvisen Harri, muutama vuosi sitten.

Onko Retkibanaanilla tulevia keikkoja tiedossa?

Keikkaa ei tällä hetkellä aktiivisesti Reballe kaupata, viime vuodet on tehty lähinnä kimppakeikkaa kaskislaisen Nukkekodin kanssa, ehkä 70 kpl - yksin ei ole järkevää eikä mukavaakaan reissata pidemmän päälle. Nukkekodin laulaja Severi soittaa myös bassoa Klamydiassa ja niillä on nyt 15-vuotisjuhlarundi päällä eikä tätä meidän yhteistoimintaa ehdi nyt harrastamaan.

Jos ramohenkisestä musiikista tykkäilee, suosittelen myös Nukkikseen tutustumista. Eipä se ihan iloisinta rantalentopalloilua edusta, mutta palloilua kuitenkin ja punaisissa tennareissa. 

Severi on joskus joutessaan Rebankin keikalla toista kitaraa leiponut. Retkibanaani tekee siis tällä hetkellä sellaisia keikkoja, jotka etukäteen kuulostaa itsestä hyvältä idealta, koska ei tästä kenenkään toimeentulo tosiaankaan ole kiinni ja hauskaa olisi mukava pitää. Kaikenlainen yhteistyö hengenheimolaisten kesken lämmittää aina sydäntä ja semmoisiin ehdotuksiin suhtaudutaan aina ihan eri lailla kuin pistokeikkaan yksin Petsamossa.

Tuo edellinen lause kannattaa panna merkille myös muissa ramohenkisissä bändeissä! 

Näin yleisön edustajanakin kannatan useamman saman henkisen bändin yhteisiä keikkoja. Varsinkin kun täältä Kuopiosta on lähdettävä aika pitkän matkan päähän, jos ramobändejä yleensä aikoo keikalla nähdä. Sama tilanne on monella muullakin.

Eli jos joku ramopunk-bändi ehdottaa keikkaa, niin olisi hyviä toiveita nähdä keikalla mukana myös Retkibanaani?

Aina on mukavampi lähteä hyviin bileisiin kuin yksin kylmään takahuoneeseen, on tässä jo keskenään istuttu jokunen tovi. Kunnon kotibileet voittaa aina kalsarikännin. Ihan maksavana asiakkaanakin näen mielelläni samalla lipulla pari samanhenkistä bändiä. Kiitettävän paljon "näissä" ympyröissä moista harrastetaankin. Ei tässä nyt ihan solkenaan ehdi keikkaa suoltaa, mutta miksei kaikkia kivoja juttuja.

Jotain juttua on näkynyt vieraskirjassa teidän seuraavasta levystä. Onko sellainen tulossa ja millä aikataululla?

Uutta materiaalia on äänitetty pitkäsoitollisen verran ja sitä on "jossain" vaiheessa tarkoitus julkaista isommissa tai pienemmissä paketeissa. Pari herraa on aihetta kohtaan kiinnostusta osoittanut, mutta ei ole hetkeen ollut puhetta asiasta, pitäisköhän ruveta painostamaan. 

Aiemmat levyt julkaisseen helsinkiläisen levy-yhtiön kanssa on yhteistyö päättynyt, koska ei siitä ollut suurta iloa kummallekaan osapuolelle. Olihan se rehvakasta tehdä levyjä hevituottajan kanssa, mutta Janne Saksa tekee vähintään yhtä hyvin - kuuntele vaikka Rehtoreiden tai Poikien viimeisimpiä.

Uutta materiaalia on siis tulossa, mutta ei tänään eikä huomenna. Hyviä biisejä, hyvin tehty, ramokaahausta ja rauhallisempaa ratkaisua. Kansikin on piirrettynä valmiiksi ja on ihan silmittömän tyylikäs. 

Siinä mielessä Reba sopii hyvin tähän Suomen tennariosastoon, että tehdään nykyään asioita ihan rauhassa ja silloin kun tuntuu siltä, eikä tehdä enää väkisin. Kotisivut saisi kyllä joku ystävällinen päivittää vaikka väkisin, ei me osata.

Siinä uudella masternauhalla on muuten semmoinen biisi kuin Missä olen ensi yönä?, se on reipas rallatus, jossa viitataan aika vahvasti yhden hyvän bändin yhteen hyvään biisiin...

Viittauksia muihin saman lajin bändeihin ja yhdistäviin teemoihin on aina hauska bongailla biiseistä. Vannoutuneena Pojat -fanina olisi kyllä hyvin mielenkiintoista kuulla Missä olen ensi yönä? Onko mahdoton ajatus, että se kuultaisiin Vanhassa Papparissa 12.12.?

Ei se tietenkään mahdotonta ole. Biisilista on vielä vaiheessa ja otetaan tämä toivomus huomioon sitä arvottaessa. Mutta jos ei sitä vedetä, niin muita asiallisia laulelmia kyllä. Sittenhän kuulette.

Onko mitään muuta maininnan arvoista bändin tulevista tekemisistä ja suunnitelmista?

Vuonna 2004 Reballa on 10-vuotisjuhla, eiköhän me vedetä joku spektaakkeli sitten Hämeenlinnassa kaikkien kivojen kavereiden kanssa. 

Meidän Tonilla on muuten HeviKorolla -niminen ramopunkyhtye, omia biisejä vetävät ja aika
autenttisella otteella ilmeisesti. On vielä multa kuulematta, mutta kun se lausui niitä lyriikoitaan kännissä niin mua nauratti. Toni Helin on ramoäijä. Mutta Reban suunnitelmissa on siis tehdä kaikkea mukavaa, kuten levyjä ja keikkoja ja taloja ja ruokaa ens viikolla tai vuonna 2009 tai joskus. Seuraavaksi minulla on mukavaa 12.12.03 Hämeenlinnan Vanhassa Papparissa, siellä soittaa Pojat ja Reba.

Täytynee selvitellä lisää tuosta Hevikorollastakin! ...Mutta toisessa yhteydessä.

Ensivuoden 10-vuotisjuhlan kunniaksi Retkibanaani voisi varmaan ajatella vakavissaan sitä uutta levyäkin, varsinkin kun uusia biisejä on valmiina?

Jep, vakavissaan sen levyn kanssa ollaan, mutta on vielä auki mitä sen kanssa tehdään. Kuka julkaisee, missä muodossa, milloin, miksi. Informoidaan kyllä asian tiimoilta. Mutta mukavat ihmiset tervetuloa Pappariin, tyhmät voi jäädä kotiin. Siellä sitten nähdään

Viimeaikoina on Retkibanaanista ollut liikkeellä epäselviä huhuja...

Sähköpostia saa lähettää, niihin vastaan lähinnä minä. Viime aikoina on ollut kaikenlaista huhua meidän keikoista ja muista touhuista ennen aikojaan  - seuratkaa Reban vieraskirjaa ja katsokaa kuka kirjoittaa tai kysykää suoraan multa. Mä tiedän kaiken.

…ja sähköposti löytää perille Reballe osoitteella  rbanaani@hotmail.com.

 

"...Miksi siinä filmissä jota silloin joskus katsottiin,

sankari voitti ja lopussa hymyiltiin?

Mutta kuka näytteli pääosan mun elämää?

Oisin halunnut jotain enemmän.

Ysikutosella taivaisiin lähden uusiin maisemiin,

ysikutosella taivaisiin, ei tyhjiin yksinäisiin päiviin

En kuullut kenenkään mun perään huudelleen,

lähden autuaammille, aloitan uudelleen

Nyt mä menen väärää kaistaa,

rekan valot silmiin paistaa,

käyn läpi turhan elämäni

Nyt mä menen väärää kaistaa,

rekan valot silmiin paistaa,

miksi kaikki viat löysin itsestäni?..."

(Retkibanaani: 96:sella taivaisiin)