Retkibanaani

Retkibanaani etusivu

Mies Reban levyn taustalta: Make "ex-Poika" Virtanen

Rumpupallilta levymoguliksi

Haastattelu on tehty toukokuun lopulla -04

Joulukuussa 2003 Pojat-yhtyeen jättänyt Make ”ex-Poika” Virtanen

tekee iloisissa merkeissä  ”paluun” ramopunkin pariin, sillä Make, Woimasointu ja Ayshire Levyt julkaisevat yhdessä Retkibanaanin uuden levyn.

Aloite tähän yhteistyöhön tuli nimenomaan sinulta. Miten Make innostuit ryhtymään levymoguliksi?

-Olen aina salaisesti halunnut olla levymoguli, joka istuu rahakasan päällä ja vihelt... Ei vaan, sain Retkibanaanin jäseneltä studiolätyn kotikuunteluun ja huomasin kuuntelevani sitä melko usein ja diggailevani kybiinillä. Ja kun aikani kyselin levyjulkaisun ajankohtaa RB:n suunnalta ja sain kuulla ei oota, päätin että tarttis varmaan tehdä jotain.

Sitten alkoi kärttäminen muutamalta tuntemaltani mukavalta ja ennakkoluulottomalta oikealta levymogulilta ja lopputulos on nyt onnellinen perhetapahtuma. Projektin hengissäpidosta voin kyllä antaa oman kiitoksensa myös Hannulle, sillä teimme sen about fifty-sixty työnjaolla ja sitäpaitsi aina on muistettava, että jokainen tsäänssi on mahdollisuus. Anyway, kaikki kolme ollaan ehdottomasti ja täysin rinnoin - ilman silikonia, mukana hankkeessa, joten hyvä me!

"Ei riitä yks tai kaks hymiöö kertoon kuinka tyytyväinen oli Heliinin poika kun Olli pisti viestiä, että levy julkastaan"

Toni Reba (Retkibanaani) 25.5.04

Miten päädyit nimenomaan Retkibanaaniin?

 -Levy on ihan saat*nan hyvä. Siellä on selkeitä hittibiisejä nipullinen, sekä pelkästään hyviä loput. Ja kun RB:n heebotkin ovat asiastaan/levystään kovin innostuneita, niin mikä ettei.

Vaikutuksen minuun teki myös RB:n keikkalakana Hämeenlinnassa 12.12.2003. Ja tietenkin nostalgia siitä, että minulla on joskus ollut seksisukkula, tunnetaan myös lempinimellä puukenkä ja retkibanaani, eli Saab 96.

Kävikö mielessä muitakin bändejä?

 -Aina nämä "haluan julkaista" -ajatukset ovat tulleet silloin kun on kuullut jotain demohienoa, jota mielestään pitäisi saada monien muidenkin korville. Nyt tämä ajatus materialisoitui takavasemmalta RB:n demo-cd:n kuunteluelämyksestä.

Aikojen kuluessa olen kyllä halunnut rahoittaa muutamaa muutakin bändiä levylle mm. The Jacketsia - toistaiseksi R.I.P., jossa itse asiassa oli nykyisiä ja entisiä Pojat ja Room 100 -jäseniä mukana. Mainos: katso ja kuuntele http://marcodamus.com. Esteenä on yleensä ollut se, että ei ole ollut muita halukkaita julkaisuvastuuseen, eli rahoituspuolella on mättänyt.

"Hannu oli kakunpala, mutta Manne leikki vähän vaikeammin tavoiteltavaa"

Make

Woimasoinnun Hannun mukaan toit tätä levy-ideaa esille sopivin väliajoin ja sitten päädyitte lopulta tähän kimppaan muutaman kuukauden pohdiskelun jälkeen. Oliko Woimasoinnun ja Ayshire Levyjen mukaan houkuttelu vaikeaa?

 -Hannu oli kakunpala, mutta Manne leikki vähän vaikeammin tavoiteltavaa. Tiesin kuitenkin, että tuo Juvan "Mr. Punk" ja "King Of Ayshire" ei voi olla suostumatta, hän kun myös pitää hyvästä musiikista ja omaa samoja puolihulluuden oireita kuin minä ja Hannu.

Ja kun vanhaa sananlaskua "kiireellä ei tule kuin kusipäisiä kakaroita" jatketaan "hitaammalla tempolla kelpo levyjulkaisuja" ja loppuosa vielä pitää paikkansa. Sen todisti esim. Pojat -levy Palaa", niin tämä koalitio oli vaan ajan kysymys.

Kummallista kyllä, tuossa "Pojat -orkesterin uudelleentuleminen"  -projektissa olivat mukana tutun kuuloiset Ayshire ja Woimasointu kumpikin omilla levyjulkaisuillaan. Ja olihan minullakin silloin vielä oma pieni puulusikkani sopassa mukana.

Levy on kuulemma jo valmiina, joten mitään studiohommia ei enää tarvita. Se on ilmeisesti ollut valmiina jo pitemmän aikaa, pitääkö paikkansa?

-Käsittääkseni jo jonkin aikaa, mutta ei vuosia. Joskus pienen aikaviiveen sisältyminen levyprojektiin antaa lisäarvoa ja markkinarakoa. Niin kuin esimerkiksi nyt.

Voitko jo paljastaa mikä levyn nimeksi tulee?

-E-e-e-en ko-ko-kommentoi. Totuus on, että en tiedä.

Minkä nimisiä kappaleita levyltä löytyy?

 -Kts. edellä, paitsi että tiedän.

"Jalka ja puntti vipattaa kyllä cd:n alusta loppuun asti"

Make

Onko levyllä jotain kappaletta tai kappaleita, jotka ovat erityisiä suosikkejasi?

-Useita. Minulla olevalla studio-cd:llä esim. ensimmäinen biisi on heti jo erittäin tarttuva, hieno ja loistava biisi, joka omaa useita upeita elementtejä, joita ramopunk ja punkpop parhaimmillaan voivat edustaa. Jalka ja puntti vipattaa kyllä cd:n alusta loppuun asti. Levy sisältää myös melko näppärän hauskoja ja tietenkin perusmelankolisiakin sanoituksia.

Retkibanaanin 10-vuotisjuhlat 3.7. olisi ihanteellinen tilaisuus levyn julkaisemiseen. Tähtäättekö siihen että levy julkaistaisiin tuolloin?

-Käsittääkseni näin on tarkoitus. Ja kunhan ei ole 4th of July. Amerikka haisee.

Onko sinulla ajatusta julkaista jatkossa muitakin levyjä?

-Jos ei mikään levy-yhtiö satu tyhmyyksissään kiinnostumaan, niin tekisi mieleni julkaista nykyisen orkesterini Elycian biisejä. Mainos!. Elycia ei ole kyllä lähelläkään ramopunkkia, mutta silti erittäin helvetin hieno ja hyvä bändi.

Voidaanko jatkossa toiveikkaasti odotella, että ko. levyissä olisi Ramopunkkiakin?

 -Osittain jo vastasinkin, mutta sanotaan silti, että ei sitä koskaan tiedä mitä muuta tulee vastaan. Ei kannata silti lähettää minulle demoja, kiitos.

Toivottavasti sieltä löytyy joskus vielä myös ramopunkkia, mutta vaikkei löytyisikään, niin tämäkin on jo hienosti tehty!

Kiitoksen haastattelusta Makelle.

M!ka