www.ramopunk.com

M!ka's Privat Affairs

JOHDATUS TEXMEXICON KIELEEN

LYHYT OPPIMÄÄRÄ

Aloitussivu - Kielen historia - Kielioppi - Perussanasto - Lähdeluettelo

TEXMEXICONKIELEN HISTORIA

Texmexiconkieli, ns. "sarjakuvameksiko" on kehittynyt Meksikossa puhutun espanjankielen levitessä muita kieliä puhuvien käyttöön ja tarpeesta saada meksikolaiset kuulostamaan aidommilta ja uskottavammilta (sarjakuvissa, elokuvissa ja romaaneissa). Usein myös seikkailutarinan pääsääntöisesti amerikkalainen sankari on saanut lisäuskottavuutta texmexicon sananparsillaan. Texmexicoon voidaan laveasti laskea mukaan myös huomattavan paljon traditionaalisia amerikkalaisia "sanoja", jotka ovat  useimmiten vain mielikuvituksellisia huudahduksia.

Texmexiconkielen nimi tulee sanoista Mexico ja Texas ja kuvaa samaa alkuperää olevan "texmexruoka"-sanan tavoin epäaitoa kuvitteellista meksikolaisuutta.

Texmexiconkieltä puhutaan seikkailutarinoissa pääasiassa 1800-luvulla Meksikon ja Yhdysvaltain rajaseudulla.

Meksikossa kielen puhujien tunnetuimpia seutuja ovat Sonora ja Chihuahua ja Yhdysvalloissa Arizona, Uusi-Meksiko ja Teksas. 

Syntyperäisiä texmexicon puhujia.

Kielen kulta-aikaa ovat Yhdysvalloissa 1800-luvun jälkipuolisko erityisesti sisällissodan jälkeinen aika 1880-luvulle saakka. Vaikkakin äärimmäinen huippukausi on vieläkin lyhyempi, keskittyen 1870-luvulle (ja erityisesti sarjakuviin, elokuviin ja joskus romaaneihin). Meksikossa texmexiconkieli kukoistaa vielä 1900-luvun kahdella ensimmäisellä vuosikymmenellä Meksikon vallankumouksen ajan (erityisesti elokuvissa), mutta hiipuu pian olojen rauhoituttua.

Nyky Suomessa yhtenä kielen tunnetuimpana esille tuojana voidaan pitää teksasilaista syntyperää olevaa, myöhemmin paremminkin arizonalais-uusimeksikolaista "elämäntapaintiaani" Tex Willeriä. Hän on ammatiltaan poliisi, joka tekee kohtuullisen paljon myös freelance-keikkoja, jopa useammin kuin kerran kuukaudessa. Hänkin on monen muun texmexicoa puhuvan tavoin asettunut 1870-luvulle, jossa kielenkäytölle on parhaat mahdollisuudet.

"Elämäntapaintiaani" Tex Willer hallitsee texmexicon

 täydellisesti.

 

M!NÄ

M!kan Ramopunk-sivuille