www.ramopunk.com

Kimmo Liskomäen Pitkät Kalsarit -etusivu

M!kan haastattelussa:

Juhani Liskomäki

Julkaistu 10.12.08

Kimmo Liskomäen Pitkät Kalsarit soitti yllättäen toistaiseksi viimeisen keikkansa Marraskuun lopulla -08 Hartza's Birthday Bash -bileissä Lahdessa. Syyksi selvisi, että Juhani Liskomäki on lähdössä ulkomaille.

Minne ja miksi tuo epämääräisen hulttion oloinen rokkitähden karikatyyri sitten oikein katoaa, sitähän piti vähän selvitellä...

-M!ka-

"Torvessa huomasin, että näitä keikkareissuja tule todella ikävä."

Juhani maailmalle - Liskomäet tauolle

Juhani Liskomäki toistaiseksi viimeisellä Liskomäkien 

keikalla Lahdessa 29.11.08 (kuva: M!ka).

Liskomäet heittivät ilmeisesti hyvin pitkäksi aikaa viimeisen keikkansa 29.11.08 Hartza's Birthday Bash -bileissä Lahdessa, mutta aika matalalla profiililla ajoitte bändin telakalle. Keikan aikana alkoi yleisössä kiertää juttu, että tämä on Liskomäkien viimeinen keikka. Eikös olisi ollut sama pitää asiasta vähän suurempaakin haloota?

No joo, olisihan siitä voinut pitää vähän meteliä, mutta kun ei me olla varsinaisesti lopettamassa tai laittamassa soittimia narikkaan tai mitään. 

Sitä paitsi meillä piti olla muutama keikka vielä lisää, Helsingissä ja Kuopiossa, mutta bändin jäsenten ja keikkapaikkojen aikataulut ei sitten natsanneet. 

Eikä mun lähdön tarkka ajankohtakaan ole ollut kauan tiedossa, joten vasta noin viikkoa ennen keikka tajuttiin, että tässähän on nyt vika keikka ennen meikäläisen lähtöä. Mutta kun ei se varsinaisesti ollut mikään Farewell-gig, niin ei sitten pidetty enempää meteliä.

"Kyllä ainakin akustinen kitara lähtee mukaan, ja jossain vaiheessa roudaan varmaan sähkökitaran ja sähköbassonkin mukaan."

Syynä bändin telakalle joutumiseen on ilmeisesti se, että lähdet töihin Yhdysvaltoihin?

Lähden tammikuussa Kaliforniaan, tarkemmin siis Los Angelesiin, sellaiseen yliopistoon kun University of Southern California.

Juhani Ramoviisuissa 10.5.08 (kuva: Hartza).

Päälle päin olet tuollainen epämääräisen hulttion oloinen rokkitähden karikatyyri, mutta ulkonäkö pettää pahemman kerran ja oletkin rehkinyt opintoja vähän keskiverto ramopunkkeja pitemmälle, tohtoriksi saakka. Kerrohan vähän siitä?

No, olen opiskellut Helsingin yliopistossa biotieteiden laitoksella biologiaa, tai siis eläinfysiologiaa. Kun sitten valmistuin maisteriksi, niin ryhdyin tekemään Hermofysiologian laboratoriossa väitöskirjaa, kun en muuta keksinyt. 

Mä olen vähän tutkinut verkkokalvon näköreseptoreiden, eli sauvojen ja tappien toimintaa, mitannut sähköfysiologisesti niitten valovasteita ja verrannut miten eri eläinlajit eroaa toisistaan. Jotenkin noin. Ja väittelin tohtoriksi siis viime vuonna.

Väitöskirja ja tuo töihin ulkomaille lähtö liittyvät yhteen. Joku Atlantin takana ilmeisesti luki sen ja kiinnostui tohtori Liskomäestä?

On kai ilmeisesti lukenut, tai itse asiassa, kun mulla on muutama tieteellinen julkaisu jo, ja olen käynyt Jenkeissä noissa tieteellisissä kokouksissa, niin muistaakseni jo pari vuotta sitten tuli kyselyjä, josko tulisin kohta sinnepäin vähän tekemään duunia. Sitten, kun toi Los Angelesin tarjous tuli eteen, se kuulosti sellaiselta, että oli pakko tarttua siihen.

Milloin työpesti alkaa ja miten kauan se kestää?

Mä muutan Losiin 19. tammikuuta, ja alustavasti on sovittu ainakin kolmesta vuodesta

Lähtevätkö kitarat mukaan, joutuvatko ne hylätyiksi?

Ei missään nimessä joudu hylätyksi. Kyllä ainakin akustinen kitara lähtee mukaan, ja jossain vaiheessa roudaan varmaan sähkökitaran ja sähköbassonkin mukaan. Ja voihan noita biisejä väsäillä pahimmassa tapauksessa vaikka melodicalla.

(Kuva: Ilpo).

Aika hyvin olet nuo tiedepuuhastelut pitänyt piilossa punk-puolella, mutta miten rokkitähden karikatyyri on pysynyt piilossa tiedemaailmassa? Vai vedätkö sielläkin ilman paitaa?

Ei mulla ole ollut tarkoitus salata mitään keneltäkään, muttei ole ollut tarvetta erityisesti mainostaakkaan. Kyllä jengi tietää yliopistolla, että soitan bändissä, ja ovat levyjäkin ostelleet. Ehkä ne ei ihan tiedä, miten hurjaksi meno voi välillä yltyä. 

Kyllä mä yleensä labrassa vedän paita päällä, paitsi kerran Moskovassa. Kävin siellä pari vuotta sitten yhdessä labrassa tekemässä vähän mittauksia, kun oli just kuumin kesäkuu miesmuistiin. Oli niin helvetin kuuma, eikä siellä noi ilmastoinnit pelaa, kuten ehkä jossain muualla, että oli pakko tehdä mittauksia ilman paitaa pelkissä shortseissa. 

Ja kyllä mua jo vähän aikaa on kutsuttu rokkariksi ja nyt Dr. Rockiksi.

"Ei me olla lopullisesti lopettamassa, 

ja on meillä jo riffejä, tekstinpätkiä ja biisin nimiä olemassa."

Arveletko, että Liskomäet otetaan naftaliinista kun palaat Suomeen? Vai palaatko?

Ei Liskomäkiä laiteta naftaliiniin, kyllä tää toiminta jatkuu joskus jossain muodossa. Eihän me muutenkaan olla juuri koskaan harjoiteltu, paitsi ennen levytyksiä. Ja kyllä mä tulen käymään Suomessa, ainakin kesäisin vähäksi aikaa. Milloin lopullisesti muutetaan takaisin, vai muutetaanko, ei ole varmaa. Mene ja tiedä.

Elämänmuutos on varmaan kaiken kaikkiaankin aika suuri, mutta kun näin punksivuilla ollaan, niin tutkaillaan asiaa lähinnä tästä kulmasta. Mitä jäät kaipaamaan Kimmo Liskomäen Pitkissä Kalsareissa?

Kyllähän jätkiä jää kaipaamaan, ollaan kuitenkin soitettu yhdessä eri kokoonpanoissa yli kymmenen vuotta. Ja kyllä Torvessa huomasin, että näitä keikkareissuja tule todella ikävä.

 …entäs tässä meidän pienessä punkscenessä, vai onko hyvä, että pääset eroon?

Tämä Ramopunk scenehan on aivan mahtava! On ollut todella siistiä olla mukana, ja aika monta hyvää tyyppiä on oppinut tuntemaan. 

Kiitoksia vaan kaikille jotka käy keikoilla ja järjestää tapahtumia ja ylläpitää interwebbisivuja. Ja aika moneen hyvään bändiin on ehtinyt tutustua.

Onko käynyt mielessä, että voisitte sijoittaa keikkoja sellaisiin yhteyksiin, kun olet Suomessa käymässä ja demot sun muut liikkuu vikkelään sähköpostilla Amerikkaan saakka?

Tätä mä juuri tarkoitin, ei me olla lopullisesti lopettamassa, ja on meillä jo riffejä, tekstinpätkiä ja biisin nimiä olemassa. Ja nimenomaan, jos kaikki aikataulut sopii yhteen, niin lähdetään keikalle.

 

(Kuvat: Ilpo)

"Ramopunk scenehan on aivan mahtava! On ollut todella siistiä olla mukana, ja aika monta hyvää tyyppiä on oppinut tuntemaan."

 

Kävijälaskuri