www.ramopunk.com

Kimmo Liskomäen Pitkät Kalsarit -etusivu

KOVAT JÄTKÄT KÄYTTÄVÄT PITKIÄ KALSAREITA

Haastattelussa Kimmo Liskomäki

Haastattelu on tehty tammikuun alkupuolella 2004.

Kiitokset Kimmo Liskomäelle!

M!ka

Vuoden 2003 lopulla Kimmo Liskomäen Pitkät kalsarit julkaisi ensimmäisen levynsä ensimmäisenä uutena levyttävänä ramopunk-bändinä pitkiin aikoihin. Bändi on onnistunut pysymään aika salaperäisenä humoristisine tiedotteineen, joista ei ole saanut irti oikeastaan mitään konkreettista. Täytyy tunnustaa, etten tiedäkään siitä käytännössä yhtään mitään.

"Ei minua välttämättä tarvita keikoilla"

Kimmo Liskomäki

...joten aloitetaan ihan perusasiasta, jota ei yleensä bändeiltä tarvitse kysellä: Mistä tämä bändi ja sen jäsenet ovat kotoisin?

Bändi on kotoisin Helsingin Lauttasaaresta. Minä ja Juhani asumme täällä. Tee Tee Saari asuu Kalliossa, Bee Bee Backman Espoon metsissä ja Iso Jarnold Juvalla.

Kimmo Liskomäki säilyttää yhä salaperäisyytensä

Saisiko myös vähän taustaa tuolle bändin nimelle. Miksi juuri Pitkät kalsarit?

Pitkät Kalsarit kuulostaa bändin nimeltä. Emme ole esimerkiksi erityisen pitkiä henkilöitä, jos taustalla tarkoitit jotakin sellaista. Se vain todellakin kuulostaa bändin nimeltä.

Pitkät Kalsarit nimi on hyvä myös siksi, että  orkesterin toiminnan kautta voidaan innostaa ja rohkaista ihmisiä käyttämään pitkiä kalsareita. Helsingissähän niitä käyttävät kuulemma vain mamikset. Meidän viestimme on, että kovat jätkät käyttävät pitkiä kalsareita.

Ahaa, bändillä on myös siis vakavaa sanomaa! Tulee mieleen Niiden Luumäkien viiksien vastustaminen. Onko muita tärkeitä teemoja, joita bändi haluaa puolustaa tai edistää?

Älä koske mihinkään, jos et ole varsinainen asiantuntija.

Mä en menny duuniin

mä en menny baariin

mä en mennyt tänään ulos ollenkaan

Mä en menny duuniin

mä en menny baariin

mä vedin jalkaan pitkät kalsarit

Pitkät kalsarikännit

Pitkät kalsarikännit

Pitkät kalsarikännit
Pitkät

(Kimmo Liskomäen Pitkät Kalsarit: "Pitkät kalsarikännit")

Kimmo Liskomäki on Kimmo Liskomäki, mutta ovatko muut jäsenet, Iso Jarnold, Juhani Liskomäki, Tee Tee Saari ja Bee Bee Backman ikään kuin The Band, The Pitkät kalsarit?

Kyllä tässä kaikki jäsenet ovat The Pitkät Kalsarit. 

Se, että orkesterin nimi on koko komeudessaan Kimmo Liskomäen Pitkät Kalsarit johtuu siitä, että olen tavallaan kapellimestarina tässä hommassa. Vähän niin kuin ennen vanhaan oli niitä isoja tanssiorkestereita, jotka nimettiin kapellimestarin mukaan.

Tosin minun tapauksessani ei voida puhua kapellimestarista musiikillisessa mielessä. Olen enemmänkin urheiluseuran toiminnanjohtaja. Eli en osaa urheilla, mutta olen koko ajan mukana hosumassa.

Onko bändin toinen Liskomäki, Juhani sinulle sukua oikeasti vai pelkästään
taiteilijanimellään?

Emme ole taitelijoita. Me olemme Liskomäen veljekset.

 "Solistiamme Iso Jarnoldia kutsutaan Tallinnan laivojen karaokekuninkaaksi"

Kimmo Liskomäki

Bändissä on varsin erikoisena piirteenä se, että Kimmo Liskomäki löytyy bändin nimestä ja levyn jokaisen kappaleen tekijätiedoista, mutta soiton ja laulun levylle on tuottaa kuitenkin muu bändi. Poikkeuksena Heidi on hermoraunio, jonka lauloit. Miksi näin?

Se johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että en osaa soittaa enkä laulaa. Sen verran pystyn rämpyttämään kitaraa, että muutamia biisejä olen ikään kuin hahmotellut. Juhani ja kumppanit tekevät sitten niistä tekeleistä musiikkia.

Heidi on hermoraunio kappaleen lauloin, koska Iso Jarnold oli studiossa sitä mieltä, että jonkun muun pitäisi laulaa se. Kävin sitten kokeilemassa ja se jäi lopulliseksi versioksi.

No hyvinhän se laulu meni. Heidi on hermoraunio on muutekin levyn parhaita biisejä.  Miksi Iso Jarnold muuten halusi jonkun muun laulavan tämän biisin?

Täytyy myöntää, että syytä en muista. Ehkä se ei ole Jarnoldin mielestä haikea iskelmä.

 

"...Kun Heidi menee töihin

Heidiä väsyttää

Kun Heidi on töissä

Heidiä väsyttää

Kun Heidi tulee töistä

Heidiä väsyttää

Heidi on hermoraunio

Heidi on hermoraunio

Heidi on hermoraunio

Heidi on

Kohta siltä lääkkeet loppuu

kohta siltä voimat loppuu

Kohta siltä lääkkeet loppuu

kohta siltä voimat loppuu

Kohta siltä voimat loppuu

tuokaa auttava puhelin"

(Kimmo Liskomäen Pitkät Kalsarit: "Heidi on Hermoraunio")

Miten kauan bändi on ollut koossa ja kuinka se alkujaan syntyi?

Juhanin kanssa päätimme ryhtyä kehittelemään Pitkiä Kalsareita 2.6.2002. Samana päivänä Englanti pelasi  jalkapallon MM-kisoissa Ruotsia vastaan. Ottelu päättyi 1-1. Orkesterin varsinaisen toiminta alkoi vuoden 2003 alkupuolella.

Minkälainen soittokokemus ja musiikillinen tausta bändin jäsenillä on?

Solistiamme Iso Jarnoldia kutsutaan Tallinnan laivojen karaokekuninkaaksi. Jarnold on voittanut laivalla laulukisoissa niin monta matkalahjakorttia, että yhdessä vaiheessa hän seilasi lähes non-stoppina väliä Helsinki-Tallinna-Helsinki. Tee Tee Saari, Bee Bee Backman ja Juhani Liskomäki ovat harrastaneet musisointia koko ikänsä. Jarnoldin ominta aluetta ovat haikeat iskelmät ja muut ovat keskittyneet lähinnä kovaääniseen rock-musiikkiin.

Kumpi teillä oli koossa aikaisemmin biisit vai bändi?

Olimme 90-luvun alussa Iso Jarnoldin kanssa mukana orkesterissa tai voisiko sanoa railakkaassa musiikkikerhossa, joka harrasti punk-rockin soittoa. Teimme omia biisejä, koska emme osanneet soittaa mitään covereita. Niitä sessioita myös nauhoitettiin.

 Löysin pari vuotta sitten kyseisen kasetin ja ajattelin, että tätä hommaahan pitää jatkaa. Alkuperäinen musiikkikerho oli hajonnut maailman tuuliin, joten oli aika pistää uusi projekti pystyyn. Veljeni Juhani innostui ajatuksesta ja keräsi rytmiryhmän kasaan. Iso Jarnold oli itsestään selvä valinta laulusolistiksi. Juhanin kanssa ryhdyimme myös tekemään uusia kappaleita. Mainittakoon, että levyllä muutama biisi on kotoisin mainitun musiikkikerhon kokouksista, mutta muuten kyseessä on aivan uusi juttu.

Olette ilmeisesti asustelleet musiikkikerhoaikaan vähän lähempänä toisianne kuin nykyisin. Oletko sinäkin mahdollisesti kotoisin Juvalta?

Olen kotoisin Helsingistä, mutta asuin jonkin aikaa Mikkelissä. Siellä sitä musiikkikerhoa pidettiin. Terveisiä vain muille kerholaisille.

Mitkä teidän biiseistä ovat tuon musiikkikerhon ajoilta?

Mä en enää kaipaa sua, Krematorioon, Viimeinen kuva ja Merkonomi-pop.

 

Oletteko tehneet keikkoja ennen levyn julkaisua? En ole ainakaan kuullut mitään sellaisista?

Emme ole koskaan esiintyneet julkisesti.

Levyn tietojen mukaan se on äänitetty 25.-27.5. 2003. Tuolloin ei bändistä tiennyt vielä kukaan mitään. Miten päädyitte tekemään levyn melkeinpä "salaa"?

Eihän tästä voinut kukaan mitään tietää, kun emme olleet mitään tehneetkään. Tarkoituksemme oli nimenomaan tehdä tämä levy. Sen enempää ei mietitty.

Levyltä löytyy kymmenen kappaletta. Jäikö valmiita biisejä vielä varastoon ...ja onko vielä liian aikaista kysellä tulevista äänitteistä?

Ei tainnut jäädä mitään varastoon. Jos syntyy biisejä, niin mikä ettei jotain voitaisi tehdä jatkossakin. Tämän levyn tekeminen oli hauskaa ja hauskaa olisi varmasti  jatkossakin.

Olen levyyn tyytyväinen ja haluankin kiittää orkesteria ja äänittäjäämme Kari Aholaa hyvästä meiningistä. Myös kannet väsännyt Honky Honkanen teki hienoa työtä.

 

Kimmo Liskomäen Pitkät Kalsarit cd-levy

Minkälaisia kaavailuja teillä on tulevaisuuden varalle, varmaan ainakin keikkoja, onko niitä yhtään sovittuna tällä hetkellä?

Vielä ei ole sovittuja keikkoja, mutta muutaman keikan voisimme mielellämme tehdä.

Seuraava tekeillä oleva hanke on videoiden tekeminen muutamasta biisistä.

Tullaanko sinua näkemään keikoilla suuremmassa roolissa kuin levyllä kuultiin?

Saatan olla tavalla tai toisella keikoilla mukana.

Saatat olla… tarkoittaako tuo myös sitä, että bändi saattaa esiintyä myös ilman kapellimestari/ toiminnanjohtajaansa?

Ei minua välttämättä keikoilla tarvita.

Kimmo Liskomäkeä ei tarvita keikoilla... Aika erikoinen on ihan käytännössäkin, eikä vain bändin tiedotteissa Kimmo Liskomäen Pitkät Kalsarit -yhtye, erityisesti salaperäisen "toiminnanjohtajansa" ansiosta. Uteliaisuus herää väkisinkin. Jos hän esiintyy keikalla, niin mitenkähän se mahtaa tapahtua?  Jäädään odottelemaan bändin tulevia keikkoja ...ja Kimmo Liskomäen salaperäisyyden hälvenemistä.

Kiitokset Kimmo Liskomäelle haastattelusta.