www.ramopunk.com     Ramopunk-uutisia

Taustatietoa ja lehtileikkeitä

Taustatietoa ja lehtileikkeitä -etusivulle

Pandaluola arvioi Havana Bananas Vol.3:n  12.12.10.

Piparnakkelin Pandaluola 

kirjoittaa mm. punkista ja metallimusiikista.

The Havana Bananas #3

The Havana Bananasin kolmas numero on vallankumouksen riemujuhlaa! Vallankumoukselliset voimat saavuttivat samalla uuden tuotantoennätyksen lisäämällä sivumäärän 48:aan! Tosin tämä edellytti uhrauksia, ja lehdessä on myös mainoksia. Mainostajat ovat saaneet oikein Reilu norsu-merkin (logossa tosin lukee “Reili norsu”) ponnistuksistaan yhteisen hyvän eteen. Imperialistiset siat!*

Juttupuoli on monipuolistunut. Haastateltavista bändeistä vain kaksi soittaa suoraa ramopunkkia, vaikka kaikki käsiteltävistä bändeistä soittavat enemmän tai vähemmän perinteistä punk rockia. Tämä numero tuntui erityisen Kuopio-keskeiseltä. Eihän siinä mitään pahaa ole, punkhan on valtakunnallinen ilmiö ja on sitä muutenkin mukava lukea ei-Helsinki-keskeisiä zinejä. Tosin Urban Unrestin yhteydessä oleva otsikko ”Savon lahja suomalaiselle hardcorelle?” tuntui yhtä arveluttavalta kuin Tim Kopran sanominen suomalaiseksi. Tosin tämän otsikon ymmärtää paremmin, kun muistaa Urban Unrestin jäsenistöllä olevan juuria Kuopiossa. Ja onhan otsikossa sentään kysymysmerkki, joka jättää otsikon tulkinnanvaraiseksi. Itse juttu taas ei ole haastattelu, vaan Jussi ”Jay Urban” Jänis selventää bändin siihenastista historiaa. Herra Jänis on tehnyt myös Kuopio Über Alles –kokoelmalevyä Kuopion 90-luvun scenestä, josta tyyppi myös kertoilee. Levystä siis. Harmillisesti kyseistä kokoelmaa ei ole kaiketi vieläkään tullut. Teknisillä ongelmilla lienee näppinsä pelissä.

Muita Kuopio-aiheisia juttuja ovat Sanktio-haastattelu (tosin vain yksi Sanktion jäsen on asunut Kuopiossa, mutta sehän riittää!), juttu Kapusta (Kuopion alakulttuurin puolesta) ja 90-luvulla vaikuttaneesta The Bratsista tehty haastattelu sekä pari pienempää juttua. Mukana on toki juttua Kuopion ulkopuolisistakin bändeistä (haastateltavina ovat Maakuntaradio, Nazi Death Camp ja The Tarjas, minua kiinnostivat kaikki) sekä Aivolävistys- ja Die Toten Hosen -esittelyt. Erityisesti jälkimmäisestä nostan hattua, tuo germaanibändi kun tuntuu olevan aliarvostettu näillä leveysasteilla. Mielenkiintoiseksi levyksi on tällä kertaa merkitty Kivesveto Go-Gon Saatana kutsuu minua, ja ihan syystä on merkittykin. Komppaan valintaa.

Tähän mennessä kuulostaa siltä, että Havana Bananas olisi tavallinen zine, jonka jutut eivät poikkeaisi kovinkaan paljoa muiden zinejen tarjonnasta. Myönnettäköön, että Kuopio-fokus on jo jotain, mutta on M!kan päätoimittamalla lehdellä muutakin tarjottavaa. Jotain sellaista, mitä muilla zineillä ei ole. Ulkomaantoimittaja raportoi edelleen vain Pohjois-Koreasta, mutta tuo palsta tuntuu saavan vähemmän huomiota kuin kakkosnumerossa. Tavaraa on kyllä samalla tavalla, mutta kirjeenvaihtopalsta ilmeisesti vain tuntuu lyhyemmältä johtuen kasvaneesta sivumäärästä.

Lähes kokonainen aukeama on omistettu itselleen oikeutta vaativalle Örda-Jormalle, jonka nimi kirjoitettiin edellisessä numerossa väärin. Oikaisuvaatimus on johtanut sensuuriin, siitä itse oikaisuun (ja imperialististen voimien sabotaasin epäilyksiin) ja lopulta Örda-Jorman uudelleenkouluttamiseen. Pandaluolassahan Örda-Jorman nimeä ei edes mainittu, sillä PPL:n sensuuriosasto esti kyseisen virheen tapahtumisen. Varmuuden vuoksi koko osasto – joka koostuu vain allekirjoittaneesta – lähetettiin uudelleenkoulututtavaksi.  Toinen mielenkiintoinen juttu taas käsittelee HB:n toimittajan ja Räksän, tuon keski-ikäisen ja janoisen sorbuspunkkarin kohtaamiseen. Mielenkiintoinen dialogi. Räksä tuntee uusista bändistä vain Kakka-Hätä 77:n, senkin vain nimeltä.

Lehti on julkaistu helmikuussa 2010. Painos on ilmeisesti ollut suurempi, sillä tämä toisen painoksen arvostelukappale on ostettu syyskuussa. HB:n sivut ovat edelleen samat: http://www.ramopunk.com/hb/index.htm

*Sensuuriosasto kävi täällä.

 

Kävijälaskuri