www.ramopunk.com

Himanes

Himanes etusivu

Ramoviisut 2005 voittajabiisi Himanesille

Haastattelussa Riku Himanen

Haastattelu on tehty kesäkuun lopussa 2005.

Kiitokset Rikulle!

M!ka

 

Himanes nappasi Ramoviisut 2005 voittaneen Kesä-Vantaa -kappaleen ohjelmistoonsa. Bändille piti sen vuoksi esittää muutamia kysymyksiä, joihin vastaili Riku...

"Tykkäsin heti ensi kuulemalta Kesä-Vantaasta"

Riku Himanen 

Himanes siis nappasi Ramoviisujen voittajabiisin itselleen. Missä vaiheessa aloitte miettiä, että biisi sopisi Himanesille?

Koko asiahan oli muistaakseni esillä kilpailujulistuksessa tai julistuksen jälkeen. Ilmeisesti tämä oli yksi Ramoviisujen tavoitteista, tai epävirallisista sellaisista ehkäpä? Eli onnistunut sävellys päätyisi jonkun alan orkesterin esittämäksi, eikä pöytälaatikkoon.

Kun kerran jouduin syventymään kappaleisiin Ramo sapiens-orkesterissa soittamisen takia, niin semmoinen ajatus oli mielessä, että ehkäpä joku meistä soittajista jatkaa biisien esittämistä oman bändinsä kanssa. Sanoin Sakullekin, joka ainoana Himanesina pääsi seuraamaan viisuja yleisöstä, että kuuntele nyt vähän sillä korvalla…

Tykkäsin heti ensi kuulemalta Kesä-Vantaasta ja sitä oli ehkäpä hauskin treenata finalisteista. Jotenki siinä on palaset kohdallaan; sanat ja sovitus. Mutta huomasin Sapiens-yhtyeen kanssa, että uudelleenhan se piti tavallaan sovittaa, kun bändi siihen tarttui. Moni asia oli ratkaisematta.

Oliko kiire, ettei muut ehdi edelle?

Kyllä asia oli mielessä ja tarkotus oli kysellä biiseistä, mutta meni siihen kai viikko tai kaks, kun jotain tapahtu.

Miten se tapahtui?

Kimmo Liskomäki, joka toimi Viisujen ylituomarina ja juontajana, soitteli ihan muissa asioissa  ja kysyin samalla, että mitä biiseille kuuluu. Sain yhteystiedot ja otin Hendolinin Ilkkaan sähköpostilla yhteyttä.

Miten biisin tekijä Ilkka Hendolin asiaan reagoi?

Ilkkahan oli innoissaan, kun oltiin kiinnostuneita biisistä ja sano, että ilman muuta voidaan keikoilla soittaa.

 

Sovitatteko kappaletta uusiksi Himanesille sopivammaksi?

Niinku sanoin, jotenkin biisi on sovitettava ”mies ja kitara”-versiosta bändille. Eikä se tule kuulostamaan Semifinalissa kuullultakaan, vaikka Rehtori Reponen Jr sen ansioituneesti esittikin. Aika rohkeesti me lähdettiin sitä sovittamaan, kun jotenkin tuntuu, ettei siitä kannata tehdä mitään itsestään selvää sovitusta, ainekset riittäis parempaankin. Toisaalta se itsestään selvä saattaa olla se paras tapa. Kerran me ollaan sitä jo Himanesin kanssa kokeiltu, eikä siitä tiedä vielä mihin päin se kallistuu.

Milloin Kesä-Vantaa päästään ensimmäisen kerran kuulemaan livenä Himanesin soittama?

Me soitetaan kappale jo Pieksämäellä 22.7. perjantaina! Wanhoilla Weturitalleilla on melko iso rokkitapahtuma silloin, käykää www.himanes.net –sivuilla kattomassa.

 

Onko se tarkoitus laittaa myös levylle?

Siitäkin oli samassa yhteydessä jo Ilkan kanssa puhetta, mutta tähän on vaikee vastata tässä vaiheessa. 

Toisten sävellyksillä on vaikeampi päästä Himanesin levylle, kuin omilla. Todettakoon, että amerikkalainen, suomirokkiinkin ison panoksen antanut Ramones on sävellyksellään ainoa, joka on esiintynyt tähän mennessä Himanesin levyillä. Toisaalta silloin jos ja kun…, niin herra Hendolinille jouduttaisiin ehkä maksamaan korvauksina jopa enemmän kuin Ramoviisujen voitosta, joten sekin vaikuttanee asiaan.

Oliko Ramoviisujen finalisteissa muita Himanesia kiinnostavia biisejä?

Kyllä oli. 

Joillakin ramoviisu-kappaleilla taitaa olla käsittääkseni jo osoite, missä niitä soitetaan. Mainittakoon tässä esimerkiksi laulamani, myös mainio kappale Beibi vei mun avaimet. Kappaleella on kuitenkin jo toinenkin kiinnostunut taho, joten katsotaan kuinka se lähtee sitä kautta elämään. Biisin tekijä kyllä on ilmoittanut, että se ei estä biisiä esittämästä, mikä on ihan oikein. Kyllähän samoja kovereitakin, esim. Smoke on the Water -kappaletta, on nähty soitettavan usein eri kokoonpanojenkin esittäminä keikoilla ympäri pitäjiä.

Himanes ei kuitenkaan aio haalia biisejä sieltä ja täältä, sillä se tekee bändistä parhaimmillaan hyvän kuuloisen, mutta pahimmillaan sekametelisopan - siinä olisikin hyvä nimi Cover-bändille. Sitä paitsi me ajateltiin ottaa Lindholmin Olliin yhteyttä, kun se teki kerran Mustajärven Patellekin...

M!ka