www.ramopunk.com

Himanes

Himanes etusivu

KYYVESI KUTSUU JÄLLEEN!

Haastattelussa Riku Himanen

Haastattelu on tehty maaliskuun alussa 2004.

Kiitokset Rikulle!

M!ka

 

1990-luvun alkupuoliskolla toiminut Himanes on tehnyt paluun. Pelkkä tieto tämän sympaattisen "Haukivuoren Ramonesin" paluusta sai hyvälle tuulelle ja herätti tietysti joukon kysymyksiä...

 

Riku Lizzy Jonesin keikalla

Esittelisitkö aluksi lyhyesti itsesi ja bändin muut jäsenet?

Eli oon Riku, joissain yhteyksissä on käytetty lempinimee Tico, ja soitan Himanesissa kitaraa ja laulanki vähän/ taustoja. Mä hoidan tällä hetkellä myös soittamisen oheistoimintaa, keikkoja yms. Oon soitellu viime vuosina Lizzy Jonesissa, joka on tällä hetkellä supistunut pelkäksi coverbändiksi. Biisit on englanninkielistä rockia juurevalla asenteella. Messissä on hyviä soittajia, kantsii tsekata, jos ollaan keikalla. Ei oo kyllä ramoja, mutta älkää pelätkö, ei siinä kitaraa pidetä kainalossa, niin että lakat syöpyis.

Asuinkunta on Haukivuori, mut pari kuukautta vielä kestää opiskelut Kuopiossa. Haukivuorella me treenataan, kaikki himanesit ollaan sieltä kotoisin.

Aki laulaa ja soittaa kitaraa, mut se on yli viis vuotta nykyään soittanu rumpuja, viime vuodet Bad Machinessa. Niillä on aika aktiivista toimintaa bändin kans, jenkki- ja saksankiertuetta ym. Musa on sellasta actionrockia. Pojat treenaa Hesassa, mutta ovat kaikki Haukivuorelta alunperin! Bad Machinen Antti ja Masa oli hetken Himanesissa sen loppuaikoina.

Saku (muinoin lempinimellä "Nito") soittaa rumpuja. Sakullakin on sittemmin vaihtunu instrumentti bassoon muissa bändeissä, Lizzy Jones ja Hiven. Hiven on jonkinasteista suomirockia. Saku asuu Mikkelissä. Se teki noi meidän nettisivut ja päivittää niitä.

Sutisen Perttu on uus kasvo Himanesissa ja soittaa nyt bassoa. Perttu on soitellu Stoner Kings:ssä ja Icon Clanissa ( Jkl, Hki), joista jälkimmäinen on enää toiminnassa. Musa on vähän samaa linjaa kun Bad Machine. Pertusta sen verran, että jätkä soitti Haukivuorella yhessä humppabändissä! Sori Sutinen, menikö katuuskottavuus? No ei menny, siinä se oppi monipuolisesti ja rytmissä soittamaan, musiikkiahan se kaikki on. Haukivuorella ei niitä bändejä voi valita, jos haluu soittaa!

Jotain musapätkiä löytyy netistä edellisistä bändeistä.

"Hymyilytti kyllä levytetyt biisitkin, kun niitä nyt soitettiin!"

Riku Himanen

 

Mikä sai innostumaan Himanesin kokoamiseen uudelleen melkein kymmenen vuoden jälkeen?

Tää on kai se dominoteoria eli yksi asia johtaa toiseen, jne. Haastattelijallakin on sormensa pelissä. Mika ehdotti toissa kesänä, jos hän tekisi Himanesista juttua sivuilleen, noin ex-bändinä. Niinhän se sitten teki ja jaksoi kehua ja patistaa taas soittamaan silloin kun nähtiin. Toinen, joka on ollu kiinnostunu, on Viljo Haukivuorelta. "Vilkki" meinas tehdä livelevyn meidän -94 Mikkelin keikasta, joka silloin äänitettiin ihan studiovehkeillä. Mutta asia jäi sitten idea-asteelle. Dat- nauhaa ei ollu enää tallella. Kasettinauhaa muokattiin 2002 studiossakin, mutta siitä löytykin myöhemmin parempilaatuinen nauha, joten työ oli turhaa. Olishan siinä ollu hommaa ja tarvinnu rahaa, jos olis meinannu tehdä ihan painotuotteen siitä. Sitten joissain ennen julkaisemattomissa biiseissä oli jotain soittomokia, joita ei itse olis viittiny kuunnella. Kyllähän siitä kuitenkin jonkunlaisen paketin sais, hyvä menohan keikalla oli.

Ilmassa on ollu taas aktiivista toimintaa, mikä tarttuu itseenkin. Puustock, Poikien ja Häiriköiden uudet jutut, Rehtorit, jne.

Ensin meinattiin, että tehdään yksi comeback-keikka, mutta sitten aateltiin, että samalla vaivalla tekis useempia.

Hyvä ettei sentään pelkästään yhtä keikkaa varten! Onko bändi koottu kasaan mahdollisesti tätä kesää ajatellen vai tähtäättekö pitemmällekin tulevaisuuteen?

Ei olla mietitty tätä sen enempää, Katsotaan kuinka homma toimii.

Himanes olisi hauska saada keikalle muuallekin kuin Haukivuorelle. Kuinka aktiivisesti pyritte saamaan lisää keikkoja?

Kun joku soittaa, niin täytyy plarata puhelinluetteloo luurin vieressä, että katsotaan onko enää keikkakalenterissa tilaa...

Ollaan yritetty kyllä myydä keikkoja, mutta aktiivisempiakin voitas olla.

Hauskaa on tässä ramoskenessä on se, että bändit järkkää itse ja pyytää kollegat mukaan. Muutama keikka on sovittu ja lisää on tulossa. Meillä ois omasta takaa PA:t ja miksaaja, jos tarttee.

Siinäpä vinkkiä muille bändeille: Himanesin mukana keikalle tulisi hyödyllisiä kylkiäisiä. Lisää vaan bändien välistä yhteystyötä!

 "Uudet kappaleet syntyi erittäin helposti, jätin vaan aivot narikkaan"

Riku

Oletteko ehtineet treenailla tulevia keikkoja varten?

Käytiin 5.-6.3. viikonloppuna ahkeroimassa 20 - 25 biisiä. En muistanutkaan, että biisejä on niin paljon, vaikka jätettiin levybiiseistäkin lähes puolet pois tulevasta keikkasetistä. Onhan tuossa joukossa muutamia covereita, mutta silti. Seuraavissa treeneissä homma rupee olemaan kunnossa. Meidän tuleva basistikin on erikoistunut tämmöiseen keikkasetin omaksumiseen, kuulin että Sutisella on puolenkymmentä vähemmän aktiivista bändiä Helsingissä, osa vain keikkailee ja nekin harvoin. Siinä biisejä vilisee. Pertulle täydet pisteet ekoista treeneistä, kehui itsekin, ettei soitto ole maistunut tällä tavalla pariin vuoteen.

Olettekos tehneet uusia biisejä nyt kun bändi on koottu uudelleen?

Oon väsänny yhden uuden, katsotaan saadanko siitä jotain.Covereita otetaan ehkä joku uus.

Oliko tuskaa tuottaa ramopunk-biisi, vai syntyikö se helposti vanhasta muistista?

Itseasiassa niitä on tulossa jo kaksi. Eikä niiden tarvii olla valmiita, ennen meillä oli tapana istua kahvipöydän ääreen ja tehdä biisit porukalla valmiiksi.

Uudet kappaleet syntyi erittäin helposti, jätin vaan aivot narikkaan. Hyräilin ja etsin sopivia sointuja, sitten tein melodiaan sanat, jotka rimmaa. Sanat on tehty kitaraa soitellen, siksi ne ei varmaan ole painavaa tekstiä pelkästään itsekseen.Yksinkertaistin biisin ainekset mahdollisimman vähään, tiesin että ratkaisu löytyy niistä kolmesta soinnusta.

Oli vapauttavaa tehdä tämmösiä biisejä, vaikka en olekkaan vuosiin tehnyt Lizzy Jonesille kappaleita, enkä muitakaan. En tykkää tehdä englanniks ”amerikanrockbiisejä”, niistä tulee helposti kliseisiä, kun kieltä ei tunne tarpeeksi, eikä biisit synny kuin itsestään.

Onko työnalla lisää uusia biisejä?

Ei ole tällä hetkellä, noi kaksi pitää tehdä valmiiks. Nyt ollaan taas soiteltu myös Lizzy Jonesin kanssa, kun meillä on keikka 27.3. Pieksämäen ravintola Savon Solmussa.

 

Onko teillä ollut ajatuksissa julkaista uutta studiolevyä?

Ei vielä ole. meillä olis studiotyö helppo järkätä, kun Lizzy Jonesilla ja LJB- viihde Ky:llä on omat laitteet ja tallentava mikseri, sekä studioo rakennettu treenikämpän yhteyteen. laitteilla sais hyvin livenkin tehtyä.

Katsotaan miten homma toimii ja jos jotain kiinnostaa julkaista, niin kaikki on mahdollista.

Pitäisi pistää ajatuksiin se levy!  Palataanpa tuohon vanhaan livenauhaan vielä. Siinähän oli levyllä julkaisemattomia biisejä. Jos niitä ei julkaista tuolta livenauhalta, niin siinähän olisi valmista materiaalia studiota varten. Siihen päälle nuo mainitsemasi uudet biisit  ja ainakin ep olisi kasassa. Kun teillä on tuo studioon pääsykin helppoa. Eikös Himanes voisi taas hypätä suoraan kellarista studioon?

Tätä mekin ollaan mietitty. Kappaleita olis lähes valmiina. Kyllähän jotkut livenauhan biisit tuntui nyt vähän hassuilta kymmenen vuoden jälkeen, mutta hyvääkin löytyy. Hymyilytti kyllä levytetyt biisitkin, kun niitä nyt soitettiin!

Tallennettiin nyt treeneissä kotitreenausta varten kasa biisejä. Sitten on tarkoitus tallentaa joku livekeikka, tällaisia demoja voitas soittaa myöhemmin parille levy-yhtiölle.

Pinnalla ja Kiva kun on mukavaa -levyt on loppuunmyyty, joten niistäkin vois jotain biisejä ottaa mukaan, silloin ois kasassa jopa täyspitkään levyyn matskua. Tämä nyt on tämmöstä ajatusleikkiä vielä.

 Toivottavasti ajatusleikki etenee toiminnan asteelle. …ja sitten ne live-nauhat.  Nehän voisi julkaista ainakin bonusmateriaaleina eikös vain? Osa jo vaikka tuolla edellä mainitulla levyllä…

Kyllä vain, katsellaan.

Katsellaan, suurella mielenkiinnolla ja sekä toivotaan, että vaaditaan, ettei Himanesin paluu jää vain tähän kesään. ...ja se levykin pitäisi kyllä vielä saada jossain vaiheessa. Kiitokset Rikulle haastattelusta ja koko Himanesille comebackista!

M!ka