www.ramopunk.com

Himanes

Himanes etusivu

Mykkäkoulun päättäjäiset

 

Himanesin Mykkäkoulun päättäjäiset -levy päätti nimensä mukaisesti bändin yli vuosikymmen kestäneen hiljaisuuden levytyspuolella...

Mykkäkoulun päättäjäiset

Kirjoittanut Riku

Himanes studiossa

Kirjoittanut Aki

Kommentteja Levyn biiseistä

Himanesin Aki, Riku ja Saku kommentoivat levyn biisejä

 Levyn biisit:

1. Oon vaan ja ihmettelen 

2. Mikä siinä maksaa? 

3. Nuoruusmuistoja 

4. Tuusniemen tyttö 

5. Matkalaulu 

6. Johnny Hallyday

7. Mitä välii silläkään 

8. Rock ´n´ Roll lukio

Mykkäkoulun päättäjäiset

Nyt se oli aika tehdä. Nimittäin levy. Vuosi on mennyt nopeasti, mutta kun jotain ollaan tehty, niin silloin on tapahtunut. Comeback viime keväänä meni yli odotusten. Biisien tekoa oli mielenkiintoista taas kokeilla. Jos sillon ennen pystyi, miksei nyt paremmin? Sormet syyhyten kävin käsiksi hommaan, kun fiilis on taas kaikin puolin korkeella. Meillä on tiukka kokoonpano kasassa, ainut onkelma on miesten ripottelu pitkin Suomea ja erinäiset ajan käytön velvollisuudet.

Jos urheilussa yleisö on puoli joukkuetta, niin sitä se on ollut meilläkin. Ilman M!kan ja Viljon alkuun panemaa sysäystä, ramoväen ja haukivuorelaisten vilpitöntä innostusta tätä ei olisi tapahtunut. Nyt tiedän mitä tarkoittaa Heja heja ja Tsemppiä!

Viime metreillä kun piti lähtee studioon, alkoi hirveä: ”Oota vielä, yks biisi on tulossa” –fiilis. Ihan niinku koskaan ei sinne enää pääsis? Eli biisejä oli kasassa jopa yli tarpeen.

Rock`n`roll lukio tehtiin jo 1992,  Mikä siinä maksaa?, Matkalaulu ja Mitä välii silläkään on vuosilta 1993-94. Eli ajalta kun oltiin tehty Kiva kun on mukavaa –CD. Loput on uusia vuosilta 2004-05. Lopputulos ei kuitenkaan kuulosta omasta mielestä hajanaiselta vaan kokonaisuudelta.

Tehtiin ensin studio-demo, jolla mitattiin bändin ja biisien kunto. Muutenhan itse bändi ei itteensä edes kuulisi. Äänittäminen on opettavaista puuhaa, kaikki heikkoudet tulee varmasti esille. Biisejä tulee oikeesti myös pohdiskeltua.

Saatiin varattua Valtosen Tuomon Sundi Coop- studiolta aikaa lätyn tekemiseen. Mies on todella pätevä kaveri ja juttua riittää. Sitä itäsavolaista!

Tässä tämä meidän ylpeyden aihe, uusi ”omakustanteena” LJB-Viihteen julkaisema cd-ep: Mykkäkoulun päättäjäiset.

Riku

 

Studiosessiot  studiowelho Tuomo Valtosen Sundi Coopissa 

Savonlinna 25.-28.1.05

Etenimme kohti Savonlinnaa kahdesta suunnasta: Jyväskylä-Mikkeli-Haukivuori –akselilta ja pääkaupunkiseudulta. Puolen päivän aikaan tulimme vihdoin pääkallopaikalle, Rehtorien Heko tuli samassa autossa kitaristi-laulaja Ticon eli Rikun ja rumpali Sakun kanssa tuottamaan levyä, tai tarkemmin: astui ”pikkuapulaisen” saappaisiin, tuota nimikettä kun itse mielellään käyttää.

Kamat pystyyn studiolla ja biisejä soittelemaan ja lauleskelemaan Hekon heitellessä ehdotuksia nopealla tahdilla. 

Soitimme biisit seuraavassa järjestyksessä purkkiin: Oon vaan ja ihmettelen, Kuka sä oot?, Nuoruusmuistoja , Tuusniemen tyttö Matkalaulu, Johnny Hallyday, Mitä välii silläkään, Rock’n roll lukio, Mikä siinä maksaa? ja  Maanantaiaamu.

Ja hyvinhän ne iskusävelmät lähti siitä rullaamaan! Harmitti vaan, kun oma ”kantrikeppi”, ”Johnny Hallyday” Fender telecaster ei suostunut yhteistyöhön, kun oli mennyt viritystappi mäsäksi. Soitin sitten laina-Telellä, jota myös Tico käytti. 

Homman nimi oli se, että me soitimme hullun lailla ja Heko heilutti tahtipuikkoa. Ei vaan, yhteistyö toimi hemmetin hyvin Tuomon rautaisessa, mutta huumoripitoisessa otteessa Hekon korjaillessa ja heitellessä ideoita väliin.

Parilla kolmella otolla saimme melkein kaikki laulut purkkiin, pari biisiä jouduimme äänittämään uudestaan liian nopeiden tempojen vuoksi. Homma eteni niin, että eka päivä meni sessioiden alulle saamiseen ja sanoitusten hienoiseen rustaamiseen Hekon kanssa, toisena päivänä äänitimme vielä muutamat pohjat sekä riffi- ja melodiakitarat. Kolmantena päivänä lauleskelimme päälaulut ja stemmat, viimeinen päivä meni miksaukseen. Kaiken kaikkiaan sessiot olivat erittäin hyvä paketti ja Savonlinnassahan asustelimme Tuomon omistamassa kämpässä kaupungin sydämessä. Baarit ja pizzeriat siis tulivat myös tutuiksi, kuten arvata saattaa. Saku osti myös uudet rummut Savonlinnan Soitinkulmasta.

Bassotaiteilijamme Sutinen lähti jo toisena päivänä kohti pääkaupunkia, kun kouluhommat eivät antaneet myöten. ”Kitarakukko” ja laulaja Tico starttasi pirssinsä kolmantena päivänä kohti Jyväskylää töittensä pariin. 

Rumpali Saku ja allekirjoittanut jäimme Savonlinnaan miksaamaan levyä ja studiolle saapui myös LJB-viihteen Nige heittelemään ideoitaan ja hakemaan kamoja pois. Miksauspäivä sujui muuten hyvin, mutta jäimme aikataulusta vähän ja Tuomo miksasi kaksi biisiä myöhemmin seuraavana maanantaina. Sitten edessä olivat enää studiowelhomme hyvästelyt ja pitkä junamatka kohti Helsinkiä Sakun ja Nigen suunnatessa kohti Haukivuorta.

Studiosessioiden alussa meillä oli suunnitelma, että otamme kahdeksan laulua levylle ja kaksi biisi jätämme pois, jotka olivat Mikä siinä maksaa? ja Maanantaiaamu. Sessioiden jälkeen päädyimme siihen, että Kuka sä oot?  ja Maanantaiaamu tiputetaan kelkasta ja Mikä siinä maksaa? pääsee levylle.

Aki

 
 

Akin, Rikun ja Sakun kommentteja levyn biiseistä

1. Oon vaan ja ihmettelen 

(säv/san. R. Himanen, sov. Himanes 2004)

Riku: Tein biisin kesäkuussa -04. Joskus biisiä ei oikeestaan tarvii sovittaa, se tulee sävellys-, sanoitustyön ja ensimmäisen treenisoiton sivutuotteena: Valmis biisi! 

Pientä viilausta tehtiin yhdessä Hekon vaikuttaessa myös lopulliseen muotoon.

Maailma muuttuu niin nopeesti, ettei perässä meinaa pysyä, joskus tuntuu tiedotusvälineitä seuratessa, että hei, missä mennään? Puhumattakaan siitä miltä tämä tekninen älymaailma ja lisääntyvä pahoinvointi tuntuukaan elämänsä loppusuoralla olevista mummeleista ja papparaisista?

       2. Mikä siinä maksaa?

(san. A. Himanen, säv/sov Himanes 1993)

Aki: Sanoitukset lähti siitä vitutuksesta, kun ihmiset oikeasti juoruili meistä, että "Onko niistä nyt oikeesti mihinkään oikeisiin töihin?". 

Tein sitten aiheesta sanat ja lyötiin viisaat päämme yhteen treenikämpällä ja väsättiin siitä biisi.

Mun mielestä yksi parhaista lauluistamme. Biisi edustaa sitä punkimpaa Himanes-tyyliä. Biisi on todella hauska soittaa edelleen. Studiossa löytyi oikea ote biisiin.

3. Nuoruusmuistoja 

(säv/san/sov  S. Niilo-Rämä 2004)

  Saki: Ensimmäinen sanoitukseni ja Himanes sävellykseni sitten mini-CD:n...

Biisi lähti liikkeelle kertsin yhden kielen kitarajutulla, pari sopivaa sointua kaveriks ja aihio oli valmis. Soiteltiin "melodiaa" kesällä -04 keikkojen introna, ilman laulua siis. Nämä hienoakin hienommat lyriikat ovat lähestulkoon tositarinaa nuoruudestani, tosin lainasin 14-vuotiaan Rikun kirjoitelmia vikaan säkeistöön.

4. Tuusniemen tyttö 

(säv/san/sov R. Himanen 2004)

Riku: Levylle ei ollu tulossa vielä yhtään biisiä, joka kertoisi tytöistä. Ein Katastrof! Ajattelin korjata asian. 

Hyräilin Kuopiossa asuessani savolaisen Tuusniemi-kunnan ympärille, että "tuu-tuu Tuusniemen tyttö..." Sitten perusasiat ympärille: kesä ja voitasko tavata? -systeemit. Romanttista ja tärkeää poika-tyttö –sanoissa on se, että se tyttö on maalta! Tein uuden kertosäkeen studioon, kun biisi ei meinannu lähteä toimimaan, nyt se toimii paremmin.

5. Matkalaulu 

(san. A. Himanen, säv/sov Himanes 1993)

Aki: Tuohon aikaan reissaaminen ja kulkeminen oli todella kova juttu, niinku on edelleen mulle. Tein aiheesta sanat ja yhdessä väsäsimme sanojen pohjalta laulun. Reissuromantiikka välittyy tässä biisissä! Hyvä biisi keikoilla ja studiossa toimi hyvin. Vanhaa, nopeatempoista Himanesta.

6. Johnny Hallyday  

(säv/san/sov S. Niilo-Rämä 2004)

Saku: Oltiin joskus syys-lokakuussa tekemässä ekaa demoa Hekolle, kun Aki saapui              ylpeänä paikalle uuden kitaransa kanssa. Vanhempi Himanen kaivoi pussista oikeasti mahdottoman komean Fender Telecasterin ja sanoi: "tää on Johnny Hallyday signature -malli!"

Me muut ratkettiin nauruun ja kysyttiin, et kuka v*ttu on Johnny Hallyday? No Aki oli tietysti selvittänyt, et Johnny on ranskalainen iskelmä/rock -muusikko eli Ranskan Danny! 

Sekunnin mietittyäni sanoin, pakko tehdä tästä biisi! Jostain kumman syystä mulle tuli mielikuva, et Johnny on hirvittävä naistenmies ja latasin lauseen: "kuka tyttöni vei, Johnny Hallyday!" ...tai jotain sinnepäin.

Idea jäi vähäksi aikaa leijumaan, kunnes kerran kotona kitaraa rämpytellessä keksin kertosäemelodian. Loppu syntyikin nopeasti, biisistä tehtiin demo kahdestaan Rikun kanssa ja kun kaikki diggas sitä, pääsi Ranskan Danny levylle saakka.

7. Mitä välii silläkään 

(säv/san/sov Himanes 1993)

Aki: Tämän biisin syntymisen aikoina Himanes rypi vähän pohjamudissa, ei löytynyt biiseihin kipinää ja muutenkin otti päähän. Teimme sitten yhdessä biisin kahvipöydässä aiheesta: kaveri kävelee kadulla, mikään ei tunnu missään ja ottaa pannuun.

Mielestäni saimme fiiliksen hyvin taltioitua lauluun. kappale on muuttunut paljon viime aikoina, saanut mielipiteiden vaihtoa aikaan sivuillamme. Levylle tuleva sovitus on lopullinen versio kappaleesta. Todella hyvä biisi toimiessaan ja studiossa saimme siihen oikean potkun. Keikoilla monen katsojan suosikkibiisi.

8. Rock ´n´ Roll lukio 

(säv/san/sov Hyman, Cummings, Colvin 1979, suom. san. Himanes ja Heko  1993 ja 2005)

Riku: Tuttu kappale The Bändiltä, joka on eri asia kun The Band

Alkuperäinen biisi on Rock`n´roll Highschool -teini-musiikkileffan tunnari ja loistavan End of the Century-levyn mainio rockviisu. Se on Phil Spectorin tuottamaa tavaraa ja jälki on mahtavaa, vaikkakaan ei niin pelkistettyä kuin esim. parilla ekalla ja Rocket to Russialla

Jotku tykkää ehkä enemmän ”punkimmasta” Ramonesista, mutta kyllä mun mielestä tämä ramojen ”beachboys”-soundikin on loistavaa, ehkä jopa parempaa.

Me soitettiin tämä biisi jo Kiva kun on mukavaa-studiosessioissa, mutta versio ei kuitenkaan päätynyt levylle asti. 

Nyt löydettiin kappaleeseen pari uutta oivallusta. Laulun pitääkin lähtee oikeasta sävelkorkeudesta - yllätysyllätys - kuulostaakseen hyvältä. Kertosäe pitää laulaa suomalaisittain "rokrokrokrok rokkenroll lukio" eikä "rakrak..." amerikkalaisittain. Kyse on kuitenkin käännöskappaleesta.

Heko vielä tarttui pariin kömpelöön ”pakkoriimiin”, jotka olivat Himanes-teinien väläyksiä vuodelta paavonurmi ja lisäksi kertosäe ”vaan vaan rock`n´roll lukioon” vaihdettiin ”Vantaan rock´n´roll lukio ”-muotoon.