Himanes

Himanes etusivu

Share |

Ramopunk-uutiset 5.9.12:

Saku.

- Kolumni -

Saku Himane: 

Nykyajan musiikin tilasta

Himanes ja aika monet muutkin on saanut 2000-luvun aikana konkreettisesti huomata, minkälaiseksi musabisnes on mennyt. Mykkäkoulun päättäjäiset 2005 ja Seitsemäs aalto 2007 saivat lähes automaattisesti muutamia soittokertoja valtakunnallisissa radioissa. Retropunk 2009 ja Rajanylitys 2011 eivät ole bändin tietojen (Teoston) mukaan soineet kertaakaan valtakunnallisissa radioissa. Myös CD-levyjen myynti on tippunut rajusti, meidän kohdalla puhutaan myyntimäärien lähes puolittuneen viimeisen viiden vuoden aikana. Samassa suhteessa lasku on ollut myös isoilla bändeillä. Syitä on monia, mutta yksi merkittävimmistä on se että nykynuorisolla ja näin myös kotitalouksissa ei välttämättä ole edes CD-soitinta. Vika ei ole missään nimessä nuorissa, yhteiskunta ja teknologian "kehittyminen" on ajanut nykymaailman tähän suuntaan. Toki musiikkia kuunnellaan, mutta eri formaateissa ja yhä vähemmän albumikokonaisuuksina. Radioiden kuusi kertaa tunnissa pakkotoistoilla syntyneet "hitit" löytyvät yhä useammin ihmisten tietokoneilta, kannettavista soittimista ja puhelimista. Musiikin eri genreilläkään ei ole niin suurta merkitystä ja osaa kuin on aiemmin ollut.

2012 vuoden ensimmäinen neljännes taisi olla historian ensimmänen kerta, kun digitaalinen musiikin myynti oli edellä fyysisten levyjen myynnistä.

Digitaalisen musiikin myynnissä on hyvät ja huonot puolet. Hyvät ovat ehdottomasti se, että ne ovat heti koko maailman ulottuvilla ja esille pääsee paljon helpommin, ilman suuria markkinointibudjetteja ja levy-yhtiöitä. DIY-pohjalta ja muutamalla kympillä saa musiikkia lähes kaikkiin isoimpiin digitaalisen musiikin jakelupaikkoihin.

Niin, ne huonot puolet… digimyynnistä jaettavat rahat! Esimerkkinä kotimaassamme vallitsevien levy-yhtiöiden keskimääräiset jakosuhteet CD vrt. Download. Pitkäsoitto maksaa kaupassa 19.90 e, yhtye saa siitä noin 15% , jos sitäkään. Sama albumi digimyynnissä maksaa 9.90 ja voisi luulla, että bändin osuusprosentti on isompi, koska esim. painokulut ja rahdit yms. jää pois. Mutta ei, todellisuudessa prosentti on pienempi kuin 15%!

Se siitä nykyajan musiikin tilasta...

Teemme kuitenkin edelleen sellaista musiikkia, jonka osaamme ja josta itse diggaamme. Yritämme hakea musaamme uusia haasteita, edes pieninä palasina, jotta mielenkiinto siihen säilyy myös itsellä. Vaikka biisejämme menisi seuraavaksi vain digitaaliseen jakeluun, tullaan jatkossa taas jossain vaiheessa tekemään perinteinen albumi CD:n ja varmaan myös vinyylin muodossa. Omaan kirjahyllyyn pitää saada konkreettinen muisto!

Saku (Himanes)

 

Kävijälaskuri