www.ramopunk.com

Kimmo Kalaja & Friends

Kimmo Kalaja & Friends -etusivulle

Share |

Chemo Tappajatomaattina.

Haastattelussa

Chemo "Kimmo Kalaja" Tomato

Tappajatomaattikitaristi Chemo "Kimmo Kalaja" Tomato  on toteuttamassa varsin erilaista ramopunkkista levyhanketta, Hänellä on nimittäin suunnitelmissa punksurframo -instrumentaalilevy ja levy-yhtiökin on jo hankkeessa mukana...

(Julkaistu 4.9.12)

Mistä soololevy idea on syntynyt ja oliko heti alkuunsa ajatuksena tehdä instrumentaalilevy?

- Pöytälaatikkooni on kertynyt kitarasävellyksiä jotka eivät mielestäni ole sopivia The Silver Hawksin linjaan. Ne ovat mielestäni melodioiden puolesta instrumentaalimusaa, eli en muokannut niitä Tappajatomaateillekaan. Vanhimmat demot ovat muutaman vuoden takaa, ja jossain vaiheessa biisien kertyessä aloin leikitellä ajatuksella, että mikäköhän jos näistä tekisi oman levyn. Materiaalikin siis saneli alusta lähtien sen, että instrumentaalilevy tästä tulee.

Oliko Ramopunk.com 10v-bileiden Ramosopalla soittamallasi instrumentaalikeikalla jotain vaikutusta levynteon aloittamiseen? Siellähän instrumentaaliramopunk sai hyvän vastaanoton.

 - Ehkä sikäli, että siellä näki taa,s että ramopunk-yleisö on avarakatseista ja uteliasta. Siltä pohjalta en yhtään häpeile liittää tätä levyä ramopunk-genreen, vaikkei kyseessä ihan perinteisimmän kaltainen lajin levy olekaan. Ehkä se on hyväkin asia: aina joskus levyarvosteluissa kirjoitellaan että genreen kuin genreen kaivattaisiin uudistumista. Tässä nyt ainakin on tavanomaisesta poikkeva lähestymistapa asiaan.

Semmoinen huomio, että tämähän on sisällöltään aika erilainen juttu kuin Ramosoppa-keikka. Soitin siellä tuttuja ramopunk-biisejä travis picking-versioina, mutta levyn biisit ovat uusia ja ne toteutetaan rokkibändisovituksina.

Levy-yhtiösi on kunnostautunut surfin ja rautalangan julkaisijana. Mikä oli levy-yhtiön ensimmäinen reaktio surfpunkista? Korostitko hanketta kaupatessasi enemmän levyn surf-puolta?

 - Oikein positiivisesti siellä suhtauduttiin. Twangsvillessakin ollaan ihailtavan avarakatseisia! Rautalanka- ja surf-piireissä on muuten aika paljon ahdasmielisyyttä, on "oikeaa" ja "väärää" sen mukaan mistä itse tykätään.

Oikeastaan rautalanka, surf ja punk eivät ole kovin erilaisia lähtökohdiltaan. Sen saman alku-rokkenrollin heijastumia ne ovat, vähän eri kulmasta vaan. Rautalankaa onkin joskus sanottu oman aikansa punkiksi.

Eikös tämä Twangsville ole aika iso levy-yhtiö, ainakin punkpiireihin normaaleihin toimijoihin verrattuna?

 - Onhan sillä ainakin varsin kattava jakelu VL-Musiikin kautta.

Missä määrin levy-yhtiön toiminta on erilaista verrattuna punklafkoihin, joiden kanssa olet myös ollut tekemisissä? Onko levy-yhtiö esimerkiksi hanakampi puuttumaan asioihin?

 - Isoja eroja ei ole. Itse asiassa myös Twangsville aloitti toimintansa pienen genren yhtiönä. Monet marginaalibändit saivat sitä kautta levytysmahdollisuuden, ja se aivan varmasti innosti tekijöitä todella paljon. Uskallan väittää, että levy-yhtiö toimi aikamoisena piristysruiskeena koko rautalankamusiikille. The Silver Hawksien ensimmäisen pitkäsoiton aikoihin VL:n jakelu tuli mukaan kuvioihin, ja yhtäkkiä huomasimme, että pieneksi marginaalilevyksi ajateltu tuotos olikin näyttävästi esillä Anttiloissa ja marketeissa.

Sävellätkö kaikki biisit itse, vai onko mukana myös lainabiisejä?

- Muutama biisipaikka on vielä auki, mutta näillä näkymin kaikki biisit ovat omia tekeleitäni.

Missä ja milloin biisit purkitetaan?

 - Tarkoitus saada kaikki äänitettyä syksyllä. Äänitykset tehdään ainakin enimmäkseen vanhassa kunnon Vihanneskellarissa, joten kun rummut on saatu taltioitua, pystyn käymään siellä tekemässä kitararaidat omaan tahtiini.

Levylle on tulossa soittajia niin ramopunk, kuin surf-piireistäkin. Vaihteleeko kokoonpano eri biiseissä vai kokoatko levyä varten bändin?

 - Kokoonpano tulee vaihtelemaan. Rumpaleitakin on mukana useampia. On mielenkiintoista miettiä, mikä biisi sopisi kenellekin parhaiten soitettavaksi!

Joko voit paljastaa ketä levyllä tulee soittamaan?

 - Tätä tietoa voisin pantata siihen saakka, että suunnitelma on ihan valmiina.

Milloin arvelet levyn tulevan myyntiin?

 - Aikataulua ei ole lyöty lukkoon. Ehkä joskus loppuvuonna, tai ensi vuoden alkupuolella.

Chemo TwangFest -tapahtumassa 2008.

Voisiko Twangsville olla niinkin avarakatseinen, että kiinnostuisi punkin julkaisemisesta tätä levyä -laajemminkin?

- En voi puhua Twangsvillen puolesta. Vähän eri lajin yhtiöhän se on, sikäli tämä allekirjoittaneen levy sopii linjaan, että kitarainstrumentaalia sekin on.

Jos joku kehittelee noihin biiseihin tekstejä ja haluaisi koveroida niitä laulun kera, niin miten asiaan suhtaudut?

- Kehottaisin harkitsemaan vakavasti. Biisit ovat kuitenkin meikäläisen seulassa kertaalleen lokeroituneet ei-sanoitettavaksi materiaaliksi. Mutta jos joku jostain biisistä innostuisi oikeasti, niin luultavasti suhtautuisin myönteisesti.

Mites livekeikat, tullaanko sellaisia näkemään, vai onko tässä kyseessä nimenomaan studioprojekti?

- Keikkarintamalle ei tämän levyn tiimoilta ole suunnitelmia.

Kitarafriikkinä varmaan mietit ankarasti, mikä kitara sopisi mihinkin biisiin?

- Kyllä! Tässä on paljon muuttujia: rumpalinkin kädenjälki vaikuttaa paljon kokonaissoundiin, ja biisiin osuvin komppikitara voi hyvinkin olla eri soitin kuin se millä liidimelodia toimii parhaiten.

Montaako kitaraa arvelet soittavasi tällä levyllä?

- Vaikka vaihtelua on kiva olla, pitää muistaa sekin, että levyn pitäisi kuitenkin olla yhtenäinen kokonaisuus. Soitin Villi itä-levyn ja The Silver Hawksien viimeisimmän pitkäsoiton sähkökitaraosuudet yhdellä ja samalla kitaralla läpi koko levyn, valkoisella Mosrite Venturesilla. Tähän tulee varmaan vähän useampia, mutta ehkä muutama riittää...

 

Kävijälaskuri