www.ramopunk.com

Tapio

Tapio-etusivulle

 

Share |

Osapäiväpunkkari

Ramopunk-uutisten artikkeleita Tapion Osapäiväpunkkari -levystä.

Ramopunk-uutiset 5.8.10:

Tapiolta tulossa pitkäsoitto

Tapio äänittää parhaillaan ensimmäistä pitkäsoittoaan studiossa täällä kotikonnuilla Suolahdessa.

Tulevaa levyä ei vielä ole virallisesti nimetty, mutta se kulkee tällä hetkellä työnimellä Osapäiväpunkkari. Toivottavasti siitä tulee ihan virallinenkin nimi, miettii Tapion Junnu Pellinen.

Työnimen lisäksi Osapäiväpunkkari on myös levylle tuleva biisi, jolla Tapio osallistui Ramoviisujen karsintoihin näppärällä salanimellä Opiat.

Bändi on nauhoittamassa kahtatoista biisiä, jotka kaikki on tarkoitus laittaa cd-muodossa julkaistavalle pitkäsoitolle. Kaikki työn alla olevat kappaleet ovat bändin omia ja useimmat keikoilta tuttuja, mutta mukana on yksi aivan uusi aikaisemmin esittämätön Tapio-biisi.

Tällä hetkellä nauhoituksista on tekemättä enää akustinen kitara pariin biisiin, sekä laulut. ”Nauhoituksissa ei varmaan enää kauaa mene, teemme niitä kuitenkin niin kauan että saamme varmasti hyvää jälkeä aikaiseksi,” kertoo Junnu, ”Sen voin sanoa että studiossa bändillä on ollut aivan helvetin hauskaa, eikä se voi olla kuulumatta positiivisella tavalla myöskään lopputuloksessa.” 

Levy tehdään omakustanteena ainakin masterointiin asti, mutta bändillä yrittää löytää valmiille paketille julkaisijan, joka hoitaisi levyn painatuksen ja jakelun. Julkaisijan puutteeseen ei levy kuitenkaan kaadu: ”Mikäli sellaista ei millään löydy, hoidamme homman itse alusta loppuun”. Mitään aikataulua ei Tapio ole levynteko projektille asettanut, vaan levy julkaistaan sitten kun paketti on bändiä tyydyttävällä tavalla kasassa  ”Hätäisinä miehinä emme tietenkään aio maailmantappiin asti julkaisua venyttää”, Junnu toteaa.

Levyllinen suolahtelaista sielunmaisemaa

Osapäiväpunkkari sisältää suolahtelaista sielunmaisemaa, jossa mm. juodaan viinaa, läähätetään naisten perään, survotaan ihmisiä suohon, ollaan erilaisia, mustamaalataan, rakastutaan, liihotellaan korkealla, ollaan kateellisia, työttöminä kirotaan kapitalismia, lähdetään armeijasta sivariin ja tietysti ollaan osapäiväpunkkareita.. Noita tarinoita säestää musiikki, joka seilailee punkin ja räväkän rokin välisessä ristiaallokossa. Minkämoinen soppa tuosta syntyykään? Junnulla on siihen jo vastaus valmiina: ”Uskaltaisin väittää jo tässä vaiheessa, että lätystä tulee varsin onnistunut  pläjäys energistä  punkrockia”.

Ramopunk-uutiset 1.11.10:

Tapion levy lähdössä pian painoon

Tapion tuleva levy on nyt miksattu ja masteroitu. Työnimenä käytetty Osapäiväpunkkari on nyt varmistunut levyn viralliseksi nimeksi. "Kansitaiteetkin alkaa pikkuhiljaa valmistumaan," kertoo Tapion Junnu Pellinen ja heittää varovaisen arvion, että levy lähtisi painoon noin viikon sisällä.

Ramopunk-uutiset 7.1.11:

Tapion Osapäiväpunkkari julkaistu

Potkua poliitikkojen tyhmistä päätöksistä

Tapion suolahtelaista sielunmaisemaa luotaava Osapäiväpunkkari -levy julkaistiin 7. tammikuuta. Bändi nauhoitteli levyn elokuussa 2010 Suolahden entisessä kaupungintalossa sijaitsevassa studiossa. "Sinänsä aika ironista nauhoittaa levy paikassa, jossa kaikki 

suolahtelaisen sielunmaiseman muovanneet typeryydet on tehty", hymähtää Tapion Junnu Pellinen. Ihan hukkaan eivät ole menneet kaupungin valtuuston huonotkaan päätökset, sillä niillä on ollut vaikutusta bändin musiikkiin. "Ennen siellä tehtiin huonoja päätöksiä, nyt hyvää musaa, johon nuo päätökset ovat omalta osaltaan vaikuttaneet. Ympyrä sulkeutui", Junnu kertoo.

Tapio Ramopunk-piknikillä Kyyveden rannalla Haukivuorella 2010 (kuva: M!ka).

"Ootte työ yksiä osapäiväpunkkareita"

Toinenkin ympyrä sulkeutui, kun Tapio sai  levyn nauhoittajaksi Liimatais Jaskan. Joskus vuosia sitten, Tapion ensimmäisen demon nauhoituksissa samainen Jaska lausui Tapion jäsenien mieliin syöpyneet sanat: "Ootte työ yksiä osapäiväpunkkareita...". "Kyseisellä demolla oli myös Turbokapitalisti-niminen biisi, ja kappas kappas hei, sekin tuli tälle levylle!", kertoo Junnu.

Studiossa bändi työsti 12 biisiä, mutta yksi karsittiin levyltä pois. "Mitään punk-ooppera-biisejä ei Osapäiväpunkkarilta löydy" toteaa Junnu, eikä kai voi löytyäkään kun 11 biisin levyllä on pituutta  28,19. 
Levyn painatuksesta ja  masterointi huolehti Akun Tehdas Ylöjärvellä. Kansitaiteissa keimailevan punkkarin teki äänekoskelainen Katja Hiironen.

Omakustanne oli oma valinta

Alkujaan Tapio suunnitteli etsivänsä levylle kustantajan, mutta päätti sitten tehdä levyn omakustanteena "tulimme järkiimme ja päätimme, että paskat kustantajista, tehdään kaikki itse." yllättäen bändillä oli myös rahaa levyn julkaisuun: "Meillä on nimittäin ollut omituinen tapa olla juopottelematta keikkaliksoja, paita- ja levymyynnistä saatuja rahoja yms. Hyvä niin, sillä nyt pystyimme rahoittamaan levyn tekemisen aika pitkälti bändin rahoilla. No maksoihan sen tekeminen karvan verran enemmän kuin olisi tarvinnut, mutta nyt valmista levyä kuunnellessa tietää ettei siihen uhratut roposet menneet hukkaan."

Kun levy-yhtiötä ei ole apuna, on aina pienenä lisähaasteena levyn jakelun järjestäminen. Niin nytkin: "Pieni pelko kyllä oli persiissä sen suhteen, että mihin me saamme levyjä myyntiin ilman levy-yhtiön setien ja tätien apua. Ei siinä muu auttanut kuin laittaa maiharit jalkaan ja lähteä kyselemään itse, josko ketään kiinnostaisi levyjämme kaupata. Ihmeiden aika ei ole ohi, ja saimmekin kolme hyvää tahoa myymään Osapäiväpunkkaria", kertoo Junni viitaten Levykauppa Äxään, Off Storeen ja Woimasointuun.

Epäonnistuneita onnistumisia

Tapio osallistui levyn nimibiisillä vuoden 2010 Ramoviisuihin, mutta ei yltänyt loppukilpailuun saakka.  "katkerat kyyneleet olivat silmistämme kuivuneet, päätimme kuitenkin levyttää kyseisen kipaleen". Maalaan on toinen levyltä löytyvä kilpailuissa hylkäytynyt biisi: "Tein sen Rocklyriikan-SM kisoihin vuodattaen sydänvereni siihen. Paskat se tietenkään finaaliin päässyt, mutta kelpo kipale siitä bändin ohjelmistoon kuitenkin saatiin. Oisko se ollut enemmän punk kuin rock?", Junnu pohtii.

 

Kävijälaskuri