www.ramopunk.com

Leonid B

Ramopunkkia Konnevedeltä 1979-80

Leonid B -etusivulle

 

Share |

Leonid B historiikki

- Kirjoittanut V-P Tiittanen -

Leonid B:n synty kiteytyy parhaiten tässä Timo Eerikäisen muistelossa:

”Kaiken alku oli se kun sain ostettua Savilehdon Sepolta Fender proreverb-vahvarin ja alettiin Eero Harlinin kanssa suunnitella bändin perustamista. Lähinnä oltiin joko Harliinissa tai meillä ja kuunneltiin jotakin. Eero keksi sitten kaksi ekaa biisiä. Meistä ne oli tosi kovia. Sitten löydettiin Ramones ja kaikki muuttui. Ekat biisit jotka tuolloin soitettiin ja laulettiin olivat Villisorsa, eli On suuri sun rantas autius ja Boney M:n By The Rivers of Babylon sekä duurissa että mollissa.  Ne esitettiin vanhojen päivillä Suolahden lukiossa. Osa opettajista poistui.  Muutenkin hikisesti haluttiin koota ryhmä yhtä pöllöjä ympärille mutta keitä Konnevedellä olisi? Jussi Sirkkaa päätettiin kysyä bassoon ja siinäpä ne tyypit sitten olivat. Vuosi oli 1979.”

Eka Leksa B:n kokoonpano keväällä -79 oli trio: Eero Harlin bassossa, Timo Eerikäinen rummuissa ja Timo Sirkka kitarassa (Kurttu lempinimi on käytössä tässä jutussa, ettei menet Timot sekaisin). Kaikki osallistuivat myös laulupuoleen.

Bassoon tuli pian Jussi Sirkka ja Eero pääsi keskittymään täysin lauluun ja lavalla heilumiseen. Esiintymistyyli oli hyvin fyysistä ja yleensä Eerolta repesi paita jossain vaiheessa keikkaa. Tästäkö lienee levinnyt yksi huhu bändistä kirkonkylän mammojen keskuudessa; ”alastikin ne kuulemma esiintyvät!”

Veli-Pekka Tiittanen eli V-P löytyi toiseen kitaraan kesäkuussa -79 rippileiriltä, jossa Timo oli isoisena.

Nyt bändi oli kasassa ja alettiin treenata tosissaan.

Kolmannen keikan jälkeen Timo vaihtui kitaraan ja Kurttu otti rumpalin paikan.

Janne Poikolainen on tehnyt Normal Bates-yhtyeen sukupuun ja siitä voivat asiasta kiinnostuneet tsekata missä yhtyeissä Leonid B:n jäsenet ovat vaikuttaneet 1979 – 1999.

Treeneissä Konneveden kirjastossa.

Treenipaikat

Jotenkin onnistuimme saamaan ekaksi treenipaikaksi Konneveden pari vuotta aiemmin valmistuneen uuden kirjaston. Se oli aivan loistava paikka treenata. Tilaa oli vaikka kuinka paljon, kunnan laulukamat olivat varastoituna kirjastolle ja musan kuunteluun oli vimosen päälle laitteet.

Täällä treenasimme ahkerasti kesän ja syksyn ajan. Lasiovien taakse kerääntyi aina sankka joukko kylän nuorisoa seuraamaan treenejä eli olimme lähestulkoon keikalla. Loppuvuonna saimme kuitenkin häädön kirjastolta. Olivat varmaan kyllästyneet tupakan hajuun kirjaston tiloissa ja viimeinen niitti oli, kun Mopot tulivat vierailulle eräisiin viikonlopputreeneihin. Ulko-oven pielestä oli löytynyt jopa rikottu kaljapullo. Tavatonta! Tämän jälkeen treenasimme ylä-asteella entisessä veistoluokassa. Saimme sentään vielä luvan käyttää kunnan laulukamoja ja ne piti raahata pihan poikki kirjastolta koululle.

Tässä yhteydessä on syytä mainita Hämy-Kalle, eli kirjastohoitajaksi paikkakunnalle muuttanut Kalle Varila. Hänen myötään kirjaston rock-levyvalikoima alkoi karttua. Konnevedeltä ei voinut ostaa mistään LP-levyjä tai sinkkuja. Parissa kaupassa ja huoltoasemalla oli kasettihylly. Radion ja television rock-musiikin tarjonta oli siihen aikaan varsin rajallista. Näin ollen kirjasto oli paras paikka päästä kuulemaan uutuuksia ja klassikkolevyjä. Hämy-Kalle oli mukana hengailemassa muutamilla Leonid B:n keikoilla.

Leonid B Suolahden Holvihallissa Suosikin Rock-kuningas kisoissa 1980. 

Jyrki Hämäläinen kurkkii verhon raosta Eeron takaa.

Keikat

Eka keikka, kuten myös pari seuraavaa oli Konneveden työväentalolla ysiluokkalaisten järjestämissä konvissa. Ensimmäisen keikan setissä oli alle kymmenen biisiä ja ne vedettiin sitten tauon jälkeen uudestaan eri järjestyksessä.

Tältä ensimmäiseltä keikalta on jäänyt mieleen tapahtumasarja, jossa Eeron mokkakenkä irtosi jalasta ja lensi erään tytön kasvoihin.  Tyttö oli eka kertaa elämässään tällaisissa bileissä ja tipahti lattiaan kolauksen voimasta. Järjestysmiehenä ollut työväenyhdistyksen puuhamies sytytti valot ja marssi lavalle keskeyttämään soiton. Mentiin puffetin takahuoneeseen hetkeksi häpeämään ja miettimään, että tähänkö tyssäsi keikkaelämä. Saimme kuitenkin hetken kuluttua luvan jatkaa, jos lupaamme esiintyä rauhallisemmin. Kylällä juttu tietenkin paisui ja hetken kuluttua saimme kuulla, kuinka Eero oli heittänyt puukengällä tyttöparkaa päähän.

Syksyn ja seuraavan talven aikana teimme keikkoja Konneveden lisäksi Suolahdessa, Äänekoskella, Jyväskylässä ja Vesannolla. Kevään tullen ovet aukesivat myös isommille areenoille. Soitimme esim. Jyväskylässä Koivurannan lavan avajaisissa Pera and the Dogsin lämppärinä sekä Mopojen kanssa Saarijärven Kukonhiekan lavan diskossa.

Leonid B osallistui alkuvuonna -80 jopa Suosikin rock-kuningas kisaan Suolahden Holvihallilla. Tulimme toiseksi Äänekoskelaisen Rubberfeetin voittaessa. Saattoi olla meidän onni ettemme päässeet finaalin joka pidettiin diinareiden kansoittamassa Mäntsälässä. Olisi varmaan tullut turpiin parkkipaikalla.

Biisit ja levytykset

Koko bändin elinkaaren ajan Ramones ja Eppu Normaali olivat vahvasti edustettuina cover-biisien valinnoissa.  Olisikohan parhaimmillaan keikkasetissä ollut 25 Ramo-kipaletta. Muita bändejä coveroitiin hyvin niukasti. ”Se jokin sinulla on” -kipale on jäänyt näistä muista mieleen ja se oli aina hyvin suosittu keikalla.

Omien kappaleiden teko alkoi melko pian ja jo toisella keikalla niitä jo esitettiinkin. Timo ja Eero tekivät suurimman osan omista kappaleista, mutta myös Kurtun ja Jussin kynästä syntyi muutama biisi.

Treenit ja keikat yleensä nauhoitettiin. Kalustona oli lähes aina Dux-kasettimankka eli äänitteiden tekninen taso ei päätä huimaa. Kytöjoen Juha oli usein äänitysnapin painaja.

Siihen aikaa studioita oli harvassa ja niihin ei marssittu niin vaan sisään. Yllättäen meille tarjoutui mahdollisuus mennä Seinäjoelle ihka oikeaan studioon nauhoittamaan muutama kappale Konneveden Sävelet I – kasetille. Tämä tuli aivan puun takaa, sillä kuulimme asiasta edellisenä iltana ja aamulla piti olla jo matkalle Seinäjoelle. Muu bändi pakkautui kitaroineen Kytöjoen Juhan 404 Pösöön, mutta Eeroa ei saatu illan aikana kaivettua esille Äänekoskelta. Eipä ollut silloin kännykkää mihin pirauttaa. Näin ollen Timo hoiti myös vokaalipuolen studiossa.

Kasetilla julkaistiin kolme kappaletta:

Konneveden rannalla (Rockaway Beach cover)

Heikki ja neekeri

Tääkö on sun kapina?

Esko Jääskä nauhoitti meille Botnia Sound-studiolla myös kolme muuta kipaletta, jotka eivät mahtuneet kassulle:

Ilkeä poika

Tuu meille tänään

 Elämä jatkuu

Meni pitkää, että kasetit saivat olla rauhassa pahvilaatikossa. Juha Hämynen (soittanut mm. Neljä Miinus -yhtyeessä) otti keväällä 2010 yhteyttä ja kyseli Leonid B:n nauhoitusten perään. Näin näki kesällä 2011 päivänvalon Juhan Enola Recordsin omakustanteena julkaisema CD, jolta löytyy nämä kaikki kuusi Botnia Sound studiolla maaliskuussa 1980 nauhoitettua biisiä.

Bändin toiminnan loppuminen

Viimeinen täydellä kokoonpanolla tehty Leonid B-keikka lienee Koivurannan avajaiset Pera and the Dogsin kanssa vapun tienoilla.  Jussi, Kurttu ja V-P esiintyivät vielä kerran Leonid B-nimellä triona kesällä 1980.

Timo lähti opiskelemaan, Eero armeijaan ja Jussi töihin muualle päin Suomea, joten toiminta loppui luonnostaan siihen.

Myöhemmin Eero ja V-P soittivat vielä muutaman kerran yhteisissä bändeissä kuten Päivänsäteet ja Normal Bates. Myös ex-Mopot Tame Karioja soitti rumpuja Päivänsäteissä.

Näiden bändien kokoonpanot selviävät parhaiten aiemmin mainitusta Normal Bates -sukupuusta.

Leonid B 2011 lavalla 31 vuoden tauon jälkeen 7.7 2011.

Keikka Häyrylänranta Bluesissa 2011

Juha Hämysen CD-hankkeen tiimoilta V-P oli pitkästä aikaa kaikkiin elossa oleviin Leksa B:n soittajiin yhteydessä vuoden 2010 aikana. Vanhoja asioita palautui näin ollen mieliin. Liekö se ollut sytykkeenä, kun Timo talvella 2011 otti yhteyttä V-P:hen ja ehdotti, että mentäisiin vielä kerran lavalle Konnevedellä kunnioittaen näin vuonna 2009 vaikeaan sairauteen menehtyneen Eeron muistoa.

V-P lupasi järjestää, että näin tapahtuu. Niinpä heinäkuun 7. päivä Konneveden rannalla kajahti kirjaimellisesti, kun Leonid B nousi 31 vuoden tauon jälkeen lavalle. Idean isä ei valitettavasti päässyt työesteiden vuoksi paikalle. Kokoonpano oli seuraava:

Jussi, basso

Kurttu, kitara & taustalaulu

V-P, kitara & laulu

Risto, rummut (V-P:n poika)

Ramopunkin siunaus tuli taas esiin. Kappaleita osattiin esittää silloin aikanaan varsin vaatimattomilla soittotaidoilla, koska musa on yksikertaista. Niinpä homma hoitui nytkin vaikka treenaukseen ei juuri ollut mahdollisuuksia ja osa meistä oli ollut soittamatta lähes siitä saakka kun Leonid B pani pillit pussiin.

Keikasta jäi hyvä fiilis ja kuka tietää vaikka jatkoakin vielä joskus seuraisi.

VP, Jussi ja Kurttu 2011

 

Kävijälaskuri