www.ramopunk.com

Leonid B

Ramopunkkia  Konnevedeltä 1979-80

Leonid B -etusivulle

 

Share |

Ramopunk-uutiset 3.8.11:

Leonid B:ltä cd-levy

Vähän tunnettu konneveteläinen ramopunk-skenen pioneereihin luettava Leonid B julkaisi vuonna 1980 kolme kappaletta Konneveden Sävelet I -kokoelmakasetilla.  Nuo kolme kappaletta olivat Ramonesin Rockaway Beach -biisin koverointi Konneveden rannalla, sekä kokonaan bändin omaa tuotantoa olleet Heikki ja neekeri ja Tääkö on sun kapina? Samassa äänityssessiossa bändi nauhoitti myös kolme muuta biisiä: Ilkeä poika, Tuu meille tänään ja Elämä jatkuu.

Enola Records on nyt julkaissut nämä kaikki kuusi julkaissut Konneveden sävelet -kasetin äänityssessiossa tallennetut biisit Konneveden rannalla CD:nä. Kannatettava hankinta, jos skenen historia kiinnostaa vähäisessäkään määrin.

EP:llä koko Leonid B:n nauhoitettu tuotanto

Konneveden rannalla –ep:lle on koottu kaikki materiaali, mitä Leonid B:ltä on nauhoitettu. Ainoa julkaisu, joka Leonid B:ltä aikoinaan julkaistiin oli tuo kokoelmakasetti, jolla bändi oli kolmella biisillä mukana. Loput kolme biisiä ovatkin julkaisussa nyt ensimmäistä kertaa.

Livenauhaa Leonid B:ltä löytyy muutaman keikan verran, mutta mitään julkaistavaa ei niistä löytynyt: ”V-P:llä on muutama Leoni B-livekeikka kasetilla ja niissä on lähinnä covereita Ramoilta, Epuilta ja muilta. Niissä ei ole sillai mitään julkaisukelpoista, koska ovat huonoja äänityksiä ja mukana ei ole omia biisejä”, kertoo levyn julkaisseen Enola Recordsin Juha Hämynen, ”Vähän mietittiin V-P:n kanssa, että olisiko niistä löytynyt jotain bonus-materiaalia, mutta eipä. Päädyttiin tallentamaan digille omatuotanto… no yksi Ramo, mutta omilla sanoilla sentäs.”

Julkaisun idea syntyi hyvien aikojen muistelun ohessa

Idean Leonid B:n tallenteiden etsimiseen syntyi kun Juha Hämynen muisteli Mopot-yhtyeen Hintikan kanssa siitä, mitä kaikkia bändejä sitä "silloin hyvinä aikoina" olikaan ja josko olisi nauhoja tallessa.

Leonid B:n materiaalin metsästys alkoi Joey Luumäen kautta: Yhytin V-P:n sitten Joeyn kautta, koska hänellä ja V-P:llä oli aikanaan yhteisessä työpaikassa työpaikkabändi Haponkestävät, kertoo Juha, "V-P:llä oli onneksi kasetit tallella ja kysyi suostumuksen muilta Leksa-miehiltä. Parhaiten tunsin aikoinaan Leonid B:n varsinaisen laulajan Eero Harlinin, joka ei ole nauhoituksessa mukana, koska oli sen aikaisen tyttöystävän kanssa muissa harrastuksissa. Eerolla ja V-P:llä oli myöhemmin mm. Päivänsäteet ja Normal Bates-bändit, mutta niistä saa V-P kertoa tarkemmin. Eero kuoli kaksi vuotta sitten nopeasti levinneeseen syöpään."

Leonid B silloin joskus vuoden 1980-tienoilla.

Levyä saatavilla erittäin rajoitetusti postimaksun hinnalla

Enola-levyjen "ongelma" on se, etten myy niitä. "Teen kutakin levyä 100 kpl ja jaan niitä sitten ystäville ja kylänmiehille ja toimitan YLE:n äänilevystöön ja joihinkin maakunta-arkistoihin tulevia tutkijoita varten," kertoo Juha.
Leonid B:n osalta saattaisi olla tulossa poikkeus Enolan toiminnassa ja mahdollisesti Konneveden rannalla julkaistaisiin myös kaupallisella vinyylillä: "On vähän suunnitelmaa, että tekisin siitä vinyyliversion, mutta se on vielä vaiheessaan, koska V-P:ltä lainassa olevat kasetit pitäisi masteroida uusiksi ennen vinyyliprässiä ja se vaatii hieman rahaa" Juha pohtii, "Maksan kaiken siis omasta rahapussista koska en tee sitä rahasta vaan rakkaudesta musiikkiin ja kulttuurin talteen saamiseksi." 

Jos joku on Leonid B:n levystä kiinnostunut, niin kannattaa ottaa yhteyttä Juha Hämyseen:  "Levyn saa toistaiseksi minulta toimittamalla minulle valmiiksi maksetun kirjekuoren osoitteineen ...kunhan on ensin varmistanut minulta meilillä, että levyä vielä on tallella. Niitä ei ole jäljellä kuin korkeintaan 25 kappaletta. Levyä voi kysellä täältä täältä: hamynen(at)hotmail.com.

Enola Records tallentaa Äänekosken musiikkihistoriaa

Enola on Juha Hämysen omakustanne-sarja, jossa on tarkoitus on kerätä talteen 70-80 lukujen taitteen Äänekosken seudun musiikkia bändeiltä, jotka tekivät itse biisinsä, mutta siihen aikaan taltiointi taikka levyjen teko on kallista ja vaivalloista jäi monelta tekemättä. ”Eli jonkun sorttista ’Kalevalan kerämistä’ siis, toteaa Juha.

Enola on julkaissut nyt kolme omakustannetta Äänekosken seudun omaehtoisten bändien nauhoista. Enola1 oli hänen oman Henkinen Krapula -bändin 4biisin ep. Siitä löytyy myspace ja vähän muutakin infoa netistä. Enola2  sisälti Klaus Fleming -yhtyeen kellarinauhat ja nyt Enola3 on Leonid B:n ep.. ”Lisää Enolaa on tulossa, jahka saan digitalisoitua ja muuten masteriotua kasetteja”, Juha lupaa.

Enolan takana musiikki- ja sarjakuvamies

Juha Hämynen soitti 70-80-lukujen taitteessa Henkinen Krapulan lisäksi ja Neljä Miinus –yhtyeessä, joka oli joitakin kertoja Leonid B:n ja Mopojen kanssa samoilla keikoillakin. Mopojen Hintikan ja Korhosen Timon (Usher Boys, Rehtorit ja Tappajatomaatit) kanssa hänellä oli myös joitain pieniä bändivirityksiä.

Juha oli samoihin aikoihin mukana tekemässä myös Nysä-pienlehteä  ja sittemmin Äänekosken Sarjakuvaseuran touhuissa, jossa toimii edelleen.

Musiikin suhteen harrastus jäi levyn hankkimiseen ja kuunteluun ja rumpujen soittoon tuli parin kymmenen vuoden tauko. Paluu rumpujen taakse tapahtui 2006 Old Dudes-bändin kautta: 

"20v oli vienyt sen vähänkin osaamisen ja nopeuden. Kyllä tuotti hankaluuksia soittaa ekoissa harkoissa Blitzkrieg Bopia. Kaveri oli kuuntelemassa ehken toisia harkkoja ja sanoi, että jos hänen pitäisi myydä meitä keikoille, hän möisi meitä kantribändinä ja siitä virisi idea soittaa kantripunkkia eli käännämme kaikki coverbiisit kantriksi. Pari vuotta sitten perustimme vanhojen Äänekoskelaisten tyyppien ja osin ex-soittokavereiden kanssa Pöllö Kymppitonni-nimisen Pelle Miljoonan alkupään tuotantoon pääosin keksittyvän coverbändin. Lisäksi vanha Klaus Fleming on jollain tapaa aktiivinen. Myös ex-Loose Prick J.Kop Kylliäisen kanssa on jotain suunnitelmia."

Ramopunk-uutiset 9.8.11:

Leonid B:n levy loppuunmyyty

Enola Recordsin julkaisemaa Leonid B:n Konneveden rannalla cdep.tä on enää turha kysellä, sillä levy on loppuunmyyty. Toivotaan, että joku jossain välissä julkaisisi levystä uusintapainosta. (9.8.11)

 

Kävijälaskuri