www.ramopunk.com

KRETIINIT

Kretiinit-etusivu

JP Kretiini ja Huoleton elämä

Kretiinit kävi studiossa 23-24.10.04 tekemässä ensimmäistä pitkäsoittoaan ja JP Kretiini sai vastailla kysymyksiin tuoreeltaan päivä pari studion jälkeen.

M!ka

 

JP Kretiini

Olitte julkistaneet ennen studioon menoa levyn nimeksi Tähän tyyliin, mutta studiossa sen nimi muuttuikin nimeksi Huoleton elämä. Mikä sai teidät vaihtamaan jo kerran valitun levynnimen?

Levyllä on samanniminen biisi, joten Huoleton elämä sopi paremmin levyn nimeksi, koska kannesta tuli mikä tuli ja tuli ihan hyvä. Vaikka eihän siinä suurta merkityksen eroa ole; Huoleton elämä, Tähän Tyyliin!

Huoleton elämä-levyn kannessa on roskapönttö, jossa on mitä ilmeisimmin ramopunkki, kun kannen alta töröttää pari tennareihin puettua jalkaa. Symboloiko kuva jotain, ramopunkin nykytilaa, ramopunkin nauttimaa arvostusta ”ulkopuolisten silmissä” vai ehkä viikonlopun viettoa Kretiinien tyyliin?

Ei tarvi vaihtaa lakanoita tää on vitun hyvä mesta”…En tiedä symboloiko toi mitään, se oli vaan minun äkillinen päähän pisto ja eikä sinne kukaan muu suostunut menemään kuin basisti. Kretiinit viettää viikonloppuna sivistyneitä kahvikeskusteluiltoja.

Joke teki miehen teon ...ja todisti olevansa Kretiinikolmikon kovin jätkä. Hyvä Joke!

 

Huoleton Elämä-levyn kansi

Missä studiossa olitte?

Oltiin eri studiossa entä viimeksi. Pitää käydä kaikki paikat läpi. Studiolla ei ole varsinaisesti nimeä, vielä!? mutta miksaajalla riitti kärsivällisyyttä, kiitos Jani Syynimaa. Kyseinen studio oli hyvä paikka soittaa ja ammattitaitoisia ihmisiä. Keitettiin meille vielä kahviakin.

Oliko teillä studiossa mukana ”asiantuntija” apua?

Ei ollut. Aluksi oli tarkoitus ottaa Pedro nimien henkilö, joka on vaikuttanut alkuperäisenä jäsenenä torniolaisessa Punk-bändissä, mutta sitten viime hetkellä ei kysyttykään. Olisi kyllä saanut olla. Eihän meillä vielä niin hirveesti kokemusta ole tullut mutta aina kehittyy ja oppii uutta. Eli tuottajana oli Kretiinit. Onhan se silti yli puolet parempi kuin Kreatiinit sinkku.

Studioaikaa käytitte seitsemän tuntia. Oliko aikaa riittävästi vai tuliko kiire?

Tai no, eihän tuohon ole vielä lopullista miksausta otettu mukaan. Mutta kaikki soitot, laulut ja ym. käsien läpsäykset 11 biisiin seitsemän tuntia. Ei siinä kiirettä tullut, soitto kyllä kulki.

Kyllähän studiossa aina ihmetellään ja nauretaan tolle meidän biisi määrälle. Koskee varmaan myös muita Punk-bändejä. Studion pojat sanoivat, että ootta vissiin treenannut paljon, koska soititte hyvin yhteen. Joo, kerran ennen studion menoa, sitä edelliset treenit ennen HummeripoikaRockia.

Tulevatko kaikki nyt äänitetyt 11 biisiä uudelle levylle?

Ei tule. Yksi biisi julkaistaan joskus. Paras biisi jätettiin pois, että levystä ei tuu liian hyvä.

  

Ovatko biisit sinun käsialaasi vai ovatko muutkin Kretiinit osallistuneet biisien tekoon?

Kaikki muut on minun san.säv paitsi Joke on san.säv Huoleton Elämä ja bodarit. Kretiinit on sovittanut kaikki biisit.

Kerroit toisessa yhteydessä, että aikaisemmin biiseistä saadut kommentit, haukut ja neuvot olette yrittäneet ottaa huomioon. Minkälaisiin kommentteihin siinä viittasit?

Kaikkea mitä on kuulut matkan varrella, mitä pitää kehittää esim. lisää ”melodiaa”, nopeutta pitää laskia ym, vaikka nopeuden laskusta ei anneta paljoa periksi, hyvä niin.

Entä mitkä ovat tulevan levyn omat suosikkibiisisi?

Lumipallo pop on aika ykkönen omasta mielestä. Se mukavasti liukuu eteenpäin ja hyvä kertsi ja mukava soittaa. Musta tuntuu siltä on kans aika jees. Rantaan on vähän hitaampi biisi ja kans hyvä. Vasenkätinen kuulosti levyllä myös yllättävän hyvältä.

 

Joke Kretiini - Mies 1-2-3-4-roskiksesta

Milloin levyn pitäisi olla valmiina ja myynnissä?

Ensviikon loppupuolella levy on aika lähellä myyntiä. Siis heti kun levy tulee painosta. Levyn hinnaksi tulee 5 €  plus postit ja sitä voi myös ostaa maan parhaasta levy-yhtiöstä, Woimasoinnusta.

Eli Kretiineistä kiinnostuneiden kannattaa alkaa kysellä Huoletonta elämää viikoilla 45 ja 46. Hintakin on enemmän kuin kohtuullinen!

Kun levy on valmiina, pitäisi kai ryhtyä taas välillä keikkailemaankin. Onko sillä rintamalla suunnitelmia valmiina?

Pari keikkaa on jo tiedossa, mutta levyn jälkeen aletaan vasta niitä hankkimaan.

Yksi Kretiini taitaa nykyisin asustella aika kaukana Kemistä. Pitääkö paikkansa?

Joo kyllä se pitää paikkaansa. Joke asuu Jyväskylässä ja on siellä työharjoittelussa.

Onko etäisyydestä haittaa bändin toiminnalle, vai onko teillä tämän tilanteen vuoksi edullinen majapaikka ja keikkailutukikohta vähän etelämpänäkin?

Etäisyydestä ei tule olemaan yhtään haittaa. Keikkoja on tarkoitus tehdä Etelässä kuin Pohjoisessa. Voihan siitä olla hyötyäkin, jos vaikka on keikka etelässä niin ei tarvi kuunnella Jokea Kemistä lähtien, vasta Jyväskylästä.

Joke saattaisi löytyy saman suuntaisia positiivisia seikkoja asiasta, tyyliin "ei tarvitse kuunnella JP:tä ja Samia ennen kun vasta..."

Toivottavasti noita etelänkin keikkoja alkaa kertymään runsaasti lisää, jotta pääsette nauttimaan tilanteen tuomasta hyödystä ja siinä sivussa etelän väki pääsee tutustumaan Kretiineihin livenä. Ja jos keikat ei tavoitakaan, niin nythän bändin musiikkiin pääsee tutustumaan myös levyllä. 

Tähän loppuun voisi toivotella vaikka, että huoletonta elämää, sekä JP:lle, että lukijoille...

JP:lle kiitokset haastattelusta.

M!ka