www.ramopunk.com

RANTAVAHDIT

Takaisin etusivulle

Rantavahtien historiikki

...ja täydentävää haastattelua.

Share |

Antti Ekman kertoo bändin historiaa:

Pärskeet

Koillis-Helsinki syksyllä 1991. Tapulikaupunki ja betonielementtiset kerrostalot. Siellä asusteli Karjalaisen Mikko. Itse asuin silloin Vantaan puolella. Ei siitä matkaa ollut kuin nelisen kilsaa. Keravanjoen (Vantaanjoen sivuhaara) kun ylittää, niin on jo Helsingin puolella. Opiskelijasolu se taisi olla. Pirttipöytä ja penkit. Frank Zappa -juliste ovessa ja joku ryijy seinällä.

Ääniteltiin Mikon neliraiturilla iltojen iloksi. Arthur Bakeley & His Brother George, Anna-Leena ja ystävät sekä Rantavahdit syntyivät silloin.

"Päivän Hesarin Rip Kirby -sarjiksesta kuva kanteen."

Aloha!-demolla kokoonpanona kuvitteellinen bändi

Aloha! -demo tehtiin ja meininkihän oli ramopunk. Päivän Hesarin Rip Kirby -sarjiksesta kuva kanteen ja kuvitteelliset Aholan veljekset Jouni ja Jukka, sekä Kari Laine ja Aapeli Vaahtopää musikanteiksi. Seitsemän biisiä, joista yksi CCR-coveri Paat Mut Roskiin (Bad Moon Rising). Joitakin kymmeniä, vai olisiko ollut sata demoa kopsattiin. Kiitos Ikelle (IKEVIL TAPES 001).

Alohan "kokoonpano".

Mahdollisuus keikkailuun synnytti oikean bändin

90-luvun alkupuoliskolla oli suomalainen ramopunkki mieluisaa. Bändit hyviä: Luonteri Surf, Ne Luumäet, Pojat, Häiriköt, Himanes, James Puhto-Ren, Lempikaakao, Blitzkrieg Boys...

Näytti myös siltä, että keikkojakin olisi tarjolla, niin eipä siinä muuta kuin bändiä kasaamaan. Karjalaisen Mikolla oli muita prokkiksia, joten kitaran varteen Oksan Mikko, bassoon Julu ja rumpaliksi Töyhtö.

A Panimon keikalla oli myös Ike heilumassa lavalla “Älkää Kitiskö!” -kyltin kanssa ja Hakki töräyttelemässä trumpettia, mikä lähtiessä napattiin treeniksen (Vernissatehtaan) kahvilan katosta. Siellä roikkui erinäisiä vanhoja kolhiintuneita puhaltimia koristeena.

"Rantavahdit tosi huono vitsi"

Semmoinen flashback tässä tuli, että A-panimon lastauslaitureilla,  vai olikohan sittenkin nummirockissa, tapasin Klamydian Veskun ja hän tiesi kertoa että he (Klamydia) ja Ne (Luumäet) ovat vitsi, mutta Rantavahdit ovat tosi huono vitsi.

Mulla oli Ramojen "Too Tough To Die" -paita päällä, ja Vesku tokaisikin että " ei voi olla kummiskaan huono ihminen jos on Ramojen paita".

jonkinmoinen muistikuva että siel olis ollu jotkut hc/punk bileet ja silloinen kaverini Turusen Ilkka joka teki Plague -zineä, oli Veskun kanssa kirjeenvaihdossa, ja lienee Alohan laittanut Vaasaan ja sitä kautta Veskun korviin kantautunut.

Antti Ekmanin jälkikäteen värittämä Nauravat allot kansi. Levy julkaistiin mustavalkoisilla kansilla.

Nauravat aallot

Joskus keväällä 1992 vaihtui Töyhtön tilalle rumpaliksi Sampo. Töyhtö työskenteli noihin aikoihin Libero-lehdessä. Sellainen vasemmalle kallellaan oleva kulttuurilehti http://liberolehti.fi/ . Kustantaisivat Rantavahdit ep:n.

Poriin siis. Dassumin Pena hoiti äänityksen ,urkuilut  ja miksauksen toukokuussa 1992.  Nauravat Aallot oli valmis ja Erkki Petteri taiteili kansikuvan. Ep:n äänityksissä taltioitiin kaikkiaan 11 biisiä, mutta levylle laitettiin vain kahdeksan.

Hei Bebe  ilmestyi seiskatuumaisella Headquarters-kokoelmalla (1992). Woimasointu-julkaisulta 1-2-3-4! (2005) löytyy Vantaanjoen rantaa. Tehosekoitin coveroi  Kaikki on mahdollista ep:llä (2001) Muistatko ja Petturi -biisit.

Keikkoja oli kaikkiaan kahdeksan. Vernissatehtaalla muutama, joiden lisäksi Poria, Turkua, Louhela Jam jokiuoman puistossa ja yksi Helsingissä makasiineilla. Alle puolen tunnin pyrähdyksiä. Joitain covereita vedettiin. Avausrallina Luumäkien Mä en haluu mennä alas kellariin ja Lentäjän poika, edellä mainittu Paat mut roskiin sekä Dassumin studiosessiossakin taltioitu Muurame-laina Moimoi, okei, heihei.

Valokuvia Rantavahdeista vuosilta 1991-92 ei ole löytynyt. Tässä ainoa tätä haastattelua tehdessä tiedossa ollut  kuva Rantavahtien laulajasta "Jouni Aholasta", jota Antti Ekman esitti.

…ja vähän täydentävää haastattelua:

Haastattelussa Antti Ekman

Mihin Rantavahdit päättyi ja miksi?

- Ei siinä sen kummoisempaa dramatiikkaa. Homma hiipui, energia loppui. Aalto oli hyvä. Uutta odotellessa.

Mitä kaikkea materiaalia bändiltä löytyy, mitä ei ole julkaistu ja onko suunnitelmissa antaa niitä julkaistavaksi?

- Vernissatehtaan keikka äänitettiin. Mahdollisesti julkaistaan tavalla tai toisella.

Mitäs jos Rantavahtien vanhaa matskua jotain kautta julkaistaan ja ehkä joku innostuu bändiä kyselemään keikoillekin, onko pois suljettu ajatus, että bändi noissa yhteyksissä innostuisi tekemään uusia biisejä Rantavahtihengessä, tai olisko jotain jäänyt pöytälaatikkoon RV:n ajoilta?

- Pöytälaatikkoon ei ole kyl jäänyt yhtikäs mitään. Rantavahdit syntyi ajatuksesta että tehdään ramopunkkia ja että on hauskaa. Ei mitään tulevaisuuden suunnitelmia ollut sen kummoisemmin.

Projektihan se oli kummiskin joten Rantavahtien paluu kuulostaisi kyl aikas kornilta. Complete -kokoelma olis ihan mahdollinen höystettynä muutamilla uusilla biiseillä. Mutta että Rantavahdit nimellä? Olkoon sitten vaikka Rantavahdit 2 mikäli jotain uutta matskuu syntyisi.  Ihan senkin takia että kokoonpano olisi kummiskin toinen, mutta meininki ehdottomasti sama. Eli Fun Fun Fun.

Studiossa nauhoititte 11 biisiä joista yhdeksän on julkaistu. Muurame-laina Moimoi, okei, heihei jäi julkaisematta. Olisi ollut hyvin Rantavahtien tyylinen biisi. Miksi se jäi julkaisematta?

Oliskohan ollut silleesti että ep: n biisit oli sovittuna jo etukäteen ja ääniteltiin sit muuten vaan parit muut, mitä ei ollu tarkoituskaan julkaista.

Sitten on vielä yksi julkaisematta jäänyt studiobiisi lisää, mikä?

Villi veikkaus.. Älä Kitise. Se oli varmaan jollain muotoa huono veto.

Onko nämä studionauhoitukset vielä tallessa?

On, mutta en ole kuullut niitä sitten äänitysten. Pentti tiesi kertoa että DAT: illa on, mutta nauhuri hajalla.

Nämäkin voisi ehkä joskus tulla julkaisuun jotain kautta?

Voisi ehkä, jos nauhat ei ihan rappeutuneita ole.

Mitäs Rantavahdit ovat musiikin parissa tehneet bändin hajoamisen jälkeen?

- Tuo on kyllä aika hankala kysymys koska en ole Oksasta, Karjalaisesta enkä töyhtöstä kuullut vuosiin mitään. Sampolta sain kyllä viestin noin vuosi sitten että trumpetin on hommannut.

Ok. Jätetään tämä vaille vastausta. Mitäs olennaisia kysymyksiä on jäänyt tässä haastiksessa Rantavahdeista kysymättä?

- Kyllä mä uskoisin että tää alkais olee niinkus tässä. Ei tuu kyl mitään mieleen.

 

Kävijälaskuri