M!kan RamoPunk-sivut

NE LUUMÄET LEHDISSÄ

VERTA JA LUITA 1989

Takaisin VERTA JA LUITA sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle

Jarmo Perälä, Rumba, 1989 

Ne meluu, näet - osa II

Kolmen vuoden tauon jälkeen on Ne Luumäet tehnyt uuden LP:n. Ramones-suomennosten sijasta levyllä on peräti 21 uuta omaa kappaletta, mutta linja on taattua päätäseinään-tuhatta-ja-sataa -poljentoa.  

Ne Luumäet -orkesterin ainoa vielä mukana oleva alkuperäisjäsen, kitaristi Heko Luumäki perusti bändin vuonna -85. Alku-Luumäet soitti Status Quo- ja Ramones-tyylisiä simppeleitä rockeja, kunnes laulajaksi pestattiin Joey, jonka myötä linjaksi rajattiin ramokaahaus. Ralf Örn näki bändin Rumban hubikarkeloissa 10.5-86, ja Ralfin One Inch Rock kustansi pojille studioajan. Nauha myytiin sellaisenaan Eurosille ja siitä painettiin bändin ensimmäinen LP Ne Luumäet, jota myytiin ehkä noin parituhatta kopiota. LP on jokseenkin hulvaton paketti Ramones-käännöksiä yksi-yhteen soitettuna.

-Kuuntelin sen levyn viime viikolla. Hirveen huono levy, bäittää Joey. Se on laulettu huonosti...

-Studioaikaa tuli suoraan yhdestä leffasta, 48 tuntia, Heko lisää.

Joeyn mielestä albumin hankkineet ovat osoittaneet erityistä arvostelukyvyttömyyttä. Rohkenen epäillä.

-Sen sijaan ostaessasi uuden Verta ja lihaa -kiekon osoitat hyvää huonoa makua, heittää Heko väliin.

Ensimmäisen albumin jälkeen on yhtyeen basisti vaihtunut pariinkin otteeseen: Alkuperäisen Kari Luumäen - joka antautui bisnesmiehen uralle - jälkeen bändiin kiinnitettiin ex-Widows-mies, Kelloggs, joka kuitenkin päätti muiden kiireidensä (Maukka Perusjätkä Säpinää Forever & Hangman Jury) vuoksi lähteä niin kutsutusti litomaan. Rumpali Kaide "Kuju" Luumäki esitteli muille veljeksille Pete Paukun, soittajaystävänsä Cut/CC -orkesterista. Todistettuaan nopeutensa basson varressa tunnetaan mies tätä nykyä Pee Pee Luumäkenä.

Luumäet kertovat Peten sopeutuneen bändiin "uskomattoman hyvin", ja uusimmat keikat puoltavat lausuntoa. Basistimme on tuonut mukanaan hauskan visuaalisen lisän: Peten ha Hekon identtiset lavaposeeraukset ovat näkemisen arvoisia. Peten bändiin liittymisen jälkeen on Luumäkien ohjelmisto myös kokenut radikaalin ja dramaattisen muodonmuutoksen. Vanhat Ramones-versiot jätettiin tyystin pois ja tilalle otettiin ainoastaan omaa, joskin samanhenkistä materiaalia.

-Se oli ihan selvää, että me jatketaan periaatteessa samalla linjalla kuin ennenkin, vaikka biisit onkin omia, Kaide sanoo.

Heko kertoo Luumäkien tekevän sitä mitä se osaa parhaiten. bändi malttaa pysyä sillä taitotasolla, joka on sille luonnollinen, oli se sitten miten korkea tai matala tahansa. Ei aina yritetä soittaa taitojen ylärajoilla "hienompaa ja vaikeempaa"

-jännittäväähän se saattais olla, kun lisättäis sinne ysejä ja murtolukusointuja, mutta ihan turhaa. Ei se tohon sovi.

-Multa tultiin kerran kysymään, että mitä sä kuuntelet himassa, ja mä vastasin, että pelkkää Ramonesia - niin mä siihen aikaan teinkin. Mulle sanottiin, että "vittu sä oot tyhmä jätkä", mutta en mä oo tyhmä jätkä, Joey vakuuttaa.

-Tyypit tulee sanomaan, että"ei toi oo mitään ihmeellistä, kaikkihan tohon pystyy". Miks ne ei sitten tee sitä? Me ollaan tehty, ja se on meidän juttu. Ei mua yhtään kiinnosta olla jotenkin arvostetumpi muusikkona tai ihmisenä. Ne, jotka kuuntelee, tietää mistä meissä on kysymys. Jos Luumäkiä ruvettais musiikillisesti analysoimaan, niin se olis ihan eri asia...

Joey Toistaa aiemminkin Rumbassa kirjatun Luumäkilausunnon sanomalla, että "analysointi on perseestä".

Verta ja luita -LP on eriomainen levy. Simppeliydestään huolimatta, tai ehkä siitä johtuen, se paranee kuuntelu kuuntelulta. Sanoitukset ovat vähintäänkin riemastuttavia, eivätkä missään mielessä typerän naiveja, vaan minimalistisuudessaan silkkoja helmiä huonon maun ystäville. Pieniä älynväläyksiä kaikenmaailman älykköbullshitin keskellä.

Vaikka biisien yksinkertainen rakenne pistääkin ensialkuun odottamaan riimeiltä pelkkää sanahelinää, paljastuu jostain kappaleista yllättäviä ulottuvuuksia. Esimerkiksi Läski eduskuntaan tulee varmasti soimaan erinäisissä ajankohtaisohjelmissa keskustelun pohjustuksena. samoin Joeyn sanoittama 2000 raivohullua, jossa fanaatikot saavat ansaitsemansa kohtelun. Valtaosa uusista sanoituksista edustaa silti edelleenkin kategoriaa uskomattomia tarinoita.

-Ei se oikeestaan ole lyriikkaa, vaan proosaa ja oikeestaan fiktiota, kertoo Joey, joka vastaa noin neljäsosasta levyn kappaleista (vaikka sisäpussi ilmoittaakin kaikki biisit koko bändin nimiin). Suurimman osan materiaalista väsännyt Heko kertoo sanoitusfilosofiastaan:

-On vaikeeta olla simppeli. Ei ole koskaan ollut hankalaa tehdä nelisäkeistöistä biisiä, missä kerrotaan jotain jännää, mutta on vaikeeta kirjoittaa yksi säkeistö, missä kerrotaan kaikki! Me kerrotaan ikävistä sattumuksista, mistäs muusta sitä sitten kirjoittaisi? Mulle toi sanotusten teko on sellainen kilpailu, että pystyykö kirjoittamaan jostain sellaisesta, mitä todellisuudessa ei tapahdu... mut seuraavana päivänä kun näkee Alibin otsikon, niin aina tietää hävinneensä. Ikinä ei voi keksiä mitään niin tylyä, etteikö sillä jo myytäis Alibia!

Kaksikymmentä biisiä samalla levyllä on kunnioitettava saavutus. Luonteri Surfin LP:llä on 19 raitaa, joten Ne Luumäet ajatteli pistää biisillä paremmaksi, mutta loppujen lopuksi purkitettiin albumia varten peräti 23 luumäkirallia. Juoskaa henkenne edestä raakattiin tyystin pois ja Peten poppispala Mitä sä teit sijoitettiin vain sinkun B-puolella, koska "se ei sopinut LP:n yleiskuvaan". Niinpä Verta ja luita on aikamoista kaahausta alusta loppuun.

Joeylla on teoria rockbändin kehityskaaresta: ensimmäiselle pitkäsoitolle tulee nopeita biisejä, jos ylipäätään niistä pitää. Ne ovat Joeyn mukaan useimmiten hyviä kappaleita. kun nopeat biisit on käytetty, tulee seuraaville levyille hitaampia kappaleita. Ne on tehty samaan aikaan kuin ne nopeatkin, mutta niitä ei ole laitettu ensimmäisille levyille, "kun ne on NIIN HUONOJA". Näin levyt tulevat koko hitaammiksi hitaammiksi.

-Joku viides levy on hidas, ja kuudes vielä hitaampi ja seitsemäs jo jatsia...

-Ja kahdeksas ei pyöri enää ollenkaan, lisää Kaide.

Pojat epäilevät seuraavan LP:n olevan heilläkin jo hieman edeltäjäänsä hitaampi.

-eikä me saatais 21 nopeeta biisiä sille; niiden keston keskiarvo saattais nousta johonkin kahteen ja puoleen minuuttiin.

Sekä Hekolla että Joeylla on runsaasti hitaampaakin materiaalia, mutta...

-Ei niitä oo mitään järkee levyttää; sitten kun  me ruvetaan institutionalisoitumaan, niin sitten voi laittaa niitä hitaita ja huonoja ja muuta soodaa, mitä on jäänyt sukanvarteen. Ei vaan, ei me aiota tehdä seuraavaa kiekkoa ennen kuin on hyvää matskua, Joey vakuuttaa.

-Eli siis kai kolmen vuoden päästä.

Pojat ovat suhteellisen tyytyväisiä uutukaiseensa, ehkäpä peräti innoissaankin. He eivät tälläkään kertaa käyttäneet ulkopuolista tuottajaa, vaan luottivat omiin kykyihinsä. Jotkut kitarasoundit joutuivat kiivaan spekuloinnin kohteiksi, mutta jos kitara ei kuuntelijan mielestä ole hyvä, kannattaa balanssinappula kääntää vasemmalle, ne huonot skitat kun on miksattu oikeaan kanavaan, valistaa Joey faneja.

-Yätähän verrattiin, kun me heitettiin ramobiisit pois, niin siihen, kun Kiss veti maskit veke, innostuu Kaide saaden riemastuneen vastaanoton kommentilleen.

-Uuden repertuaarin hiomiseen meni joku kuukausi, tehokkaan treenausajan ollessa monta tuntia...

-Jopa vähemmänkin...

Oli miten oli, työ on tuottanut tulosta, Ne Luumäet on tällä hetkellä viriilimpi kuin aikoihin - niin livenä kuin vinyylilläkin. Rohkenen veikata loppukevääksi/kesäksi jonkinasteista Ne Luumäet-boomia. yhtye vakuuttaa jatkavansa niin kauan kuin soitto tuntuu hauskalta. Turhauttavinta tuntuu olevan keikkojen epäsäännöllisyys. Jos niitä voisi paahtaa sopivan tasaisin väliajoin, säilyisi motivaatio. Joey kommentoi:

-Tulevaisuus näyttää lupaavalta. lähteehän uuttakin levyä yks laatikollinen, tollanen 25 kappaletta, aina Kanadaan asti. Näillä Deja Voodoo -miehillä on siellä tällainen OG-Music -niminen levylafka ja jotain jakelua ja myyntiä; ne levittää LP:tä siellä. Niillähän on meidän eka LP, kai ainoo painos Kanadassa, jota ne soittaa kaikille niiden kavereille vieläkin... ja ne kaverit kommentoi kuulemma aina, että "wonderful"!

Takaisin VERTA JA LUITA sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle