M!kan RamoPunk-sivut

NE LUUMÄET LEHDISSÄ

VERTA JA LUITA 1989

Takaisin VERTA JA LUITA sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle

Jorma Jortikka, Soundi 8/89

Kuva Soundista 8/89

 MEIDÄN BÄNDI ON IHAN

       TYHMÄ!

 

Näin karjuu Joey Luumäki, Ne Luumäet-yhtyeen laulaja, uudella Verta ja luita-LP:llä. Ulkopuolisen on turha ryhtyä väittämään vastaan, jos bändin sisällä pidetään väitteestä kiinni kynsin ja hampain. 

Elämä on arvoituksellista ja musiikkibisnes vieläkin arvoituksellisempaa. Juuri kun luulit päässeesi lopullisesti eroon Ramones-biisejä vääntelevistä nahkatakkiveijareista niin ne ilmestyvät tiellesi kuin manattuna. Luumäki-veljekset Joey, Heko, Kaide, ja Kari kulkivat tiensä loppuun tekemällä omat versionsa Ramo-biisestä. oli siis aika uusiutua.

Verta ja luita esittelee uutena basistina kadoksissa olleen veljen, Peten, ja esittelee samalla Luumäkien omiin nimiin merkatut, Ramo-hengessä sävelletyt biisit, jotka kuulostavat niin tutuilta, ettei ole vaikea arvata kuinka ne on tehty. Otetaan soinnut yhdestä biisistä, chorukset toisesta, nimet kolmannesta ja niin edelleen. Erehtymättömällä tyylitajulla.

Ei kai Ne Luumäet voi muuta musiikkia soittaakaan.

-Voi kyllä, mutta miksi se tekisi niin. Eräskin mies tuli selittämään, että miten te meinaatte kehittyä, ettehän te aina voi tehdä tätä samaa. Joskus heikkona hetkenä on itsekin miettinyt, että eihän me voidakaan mutta sitten vaan miettii, että onko kukaan koskaan mennyt sanomaan sitä Ramoille, tai AC/DC:lle. Että kasvakaa jo aikuisiksi. Tai Rollareille, että eihän tollaselle voi uraa perustaa.

-Uskon, että pystytään tekemään ainakin kolmas levy vielä, täydentää Kaide Hekoa.

Ei se ole pystymisestä kiinni, se on niinku Peitsamo-ilmiö, samat biisit eri nimillä, mutta kuitenkin se on uusi juttu.

Ne Luumäet on epäilijöiden kiusaksi ylittänyt ensimmäisen kynnyksen; hepuilla on sellainen kutina palleissa, että homma jatkuu.

-Mietittiin, että mitä uudet bändit soittavat tällä hetkellä, joko spiidiä tai sitten älykköpoppia. Me ollaan siinä välissä, ylä- tai alapuolella, kuitenkin jossain muualla. Meidän kaltaisia suoraa rockia soittavia bändejä ei juuri köydy. Liikaa tilulilua joka paikassa, joten tällaiselle on sosiaalinen tilaus, väittää Pete.

-Sosiaalinen tilaus, pitääkö tuokin termi tuoda esiin joka haastattelussa, murisee Heko. -Kulunutta sanontaa mukaillen tää on pyhä yksinkertaisuus. Sellaisen pitäminen on aika vaikeata, vapaaehtoisesti  pitää tinkiä siitä, että lisäisi jotain eli vielä  yksinkertaisemmaksi koko homma. Se on jana joka alkaa tästä ja loppuu tähän. Kaikki turha on poissa.

 Kyllä vain, jos aikaa tarinan kertomiseen on noin kaksi minuuttia, niin siihen ei ehdi tupata viittä säkeistöä.

-Kuka tahansa osaa jaaritella, mutta kerropa tarina yhdessä säkeistössä ka jätä jengi vielä vähän arvailemaan mitä siinä todella tapahtuu. Se on se pointti, että sanotaan asia niin kuin se on tai oli. Tavallaan me ollaan uutistoimittaja, joka tulee paikalle kun kaikki on jo tapahtunut ja kertoo miltä siellä näyttää ja jokainen voi arvuutella oliko se pommi vai tulva.

-Me pyritään siihen, ettei kaikkea tarvitse kertoa, valmiiksi pureskella loppuun asti. Niinku että maailmassa on  sotia ja se on paha asia, koska ensinnäkin sodissa kuolee ihmisiä ja toiseksi aineelliset vahingot ovat suuret. Tollainen asetelma on kuin ravintolassa saisi valmiiksi pureskellun pihvin ja lausunnon miltä se maistuu.

Ne Luumäet on sisäistänyt Ramones-ideologian varsin sujuvasti. Lauluissa vilahtelevat sarjakuvasankarit, kauhulehtien ja bee-luokan elokuvien päähenkilöt ja tyttöystävät, kaikki sopivan infantilistisella räävittömyydellä maustettuina.

Mutta Luumäet yrittävät uskotella, että he eivät tee pelkästään

Idioottipoppia

vaan oman mittapuunsa mikaan jopa asiallisia biisejä. Kahden laulun ohjelmajulistuksessa käsitellään listapoppia ja vaaliehdokkaita.

-Tuli halu sanoa jotain ja tein biisin asiasta mikä mua ottaa päähän eli listamusiikista, jota pursuu radiosta jatkuvasti. Yritin puristaa Idiootti-popissa kaiken mahdollisimman yksinkertaiseen muotoon, että ajatus tulisi varmasti selväksi. Nyt jengi luulee, että se termi tarkoittaa meitä, sen verran hyvin se on mennyt perille.

-Kunnallisvaalimainokset alkoivat ärsyttää suunnattomasti; Pera osaa, luota Makeen, Make luottaa sinuun. Me päätettiin tehdä oikea kuva ehdokkaasta , tyypillinen ehdokas, Läski, joka pistää kuntoon työttömyyden, valtiontalouden, sään naapurin pojan mopon jne. Aluksi sitä tehtiin ihan tosissaan mutta kun näkee sen singlen niin eihän siitä voi ajatella, että pojat ottaa kantaa.

-Idiootti-pop kertoo myös kaikesta siitä hulluudesta ja mielenvikaisuudesta mikä rock-bisneksessä on, mutta jos se otetaan niin, että kertoo meistä niin kyllä se meille sopii.

-Se osoittaa, että me pystytään nauramaan itsellemme aivan helvetisti. Jopa enemmän kuin toisillemme.

Tämä onkin ehdoton edellytys säilyttääkseen mielenterveitensä orkesterissa, sillä keikkamatkoilla Luumäillä on tapana huvitella poimimalla yksi ryhmästä pilkanteon kohteeksi ja niistää se poloinen verbaalisella ylivoimalla. Jäljelle jää vain kourallinen verta ja luita. Sama ajatusmaailma heijastuu myös lauluissa. Luumäkien mielestä laulu on tylsä, jos ei viimeisellä rivillä asiaa käännetä päälaelleen. 46 sekunnin mittaista instrumentaalibiisiäkin nimettiin mahdollisimman hankalasti.

Käskin Joeya sanomaan jonkun nimen, mikä ei mitenkään liity rockmytologiaan, Myymäläetsivä, helvetin hyvä instrumentaalin nimeksi. Seuraavaksi tehdään jatko-osa Myymäläetsivän paluu , jossa alkaa tapahtua. Voin paljastaa sen verran, että siinä on pikkukundi, joka pöllii kaupasta ja myymäläetsivä vie sen takahuoneeseen ja that's it. Ideana on se, että tää ulkopuolinen kaveri huomaa tilanteen ja jää kynsiään pureskellen miettimään mitä takahuoneessa tapahtuu.

Uuden levyn myötä Ne Luumäet uusi keikkaohjelmistonsa kerralla, mutta Ramones lepää varjona nelikön yllä, eikä taatusti ihan heti hellitä.

-Haluaisin painottaa vielä yhtä asiaa, Ne Luumäet on äärimmäisen yksinkertainen yhtye, lausuu Heko.

En vieläkään väitä vastaan.

 

 

Takaisin VERTA JA LUITA sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle