M!kan RamoPunk-sivut

NE LUUMÄET LEHDISSÄ

VERTA JA LUITA 1989

Takaisin VERTA JA LUITA sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle

Anssi Männistö,  mikä lehti, on jäänyt arkistoijalta merkkaamatta, 1989

Ne Luumäet -yhtyeen geeneissä on

 Ramones

Moni 70-luvun lopulla varhaisnuoruutensa viettänyt vannoutui rockin ystäväksi Ramonesien amerikkalaisen punkin tahdittamana. Helsinkiläiselle Ne Luumäet -yhtyeelle Ramonesit on elämäntapa, he paitsi näyttävät esikuviltaan, myös soittavat samalla tavoin.

Kolme vuotta sitten julkaistu esikoislevy piti sisällään hulvattomia suomennoksia Ramo-hiteistä. Biisit olivat musiikiltaan tarkkoja kopioita aluperäisistä. Hiljakkoin ilmestynyt kakkos-LP "Verta ja luita" kuulostaa edelleen hämmästyttävästi Ramoilta, mutta biisit ovat Luumäkien omia.

-Kyllästyimme esittämään käännöksiä, pidimme taukoa ja sitten innostuimme tekemään omia biisejä, laulaja Joey kertoo.

Ramones geeneissä

-Tyylin säilyminen oli itsestään selvyys. Jonkun pitää vaalia rockin perinteitä ja soittaa lyhyttä ja yksinkertaista, Joey selittää. Hän uskoo Ramones-soundien olevan geeneissään. Mies ei edes kuuntele eikä siksi tunne muita bändejä.

-Musiikkimme on kuin jana, sanoo Joey, 203 senttinen hujoppi, jymäyttäen valtavan kouransa pöytään. Jana on käsi kyynärpäästä sormenpäihin ja mahdollisimman vähän lihaa ympärillä. Kaksi-kolme sointua riittää, eikä sooloja juuri sallita.

-Tällä levyllä on kaksi sooloa. Ne on samanlaiset, kahdeksan tahtia h:ta, kitaristi Heko sepostaa.

-Jos ei biisi mene kahdessa minuutissa läpi, niin se on turha, rumpali Kaide lisää.

Nopea ja pelkistetty soitto ei tarkoita, että Luumäkien musiikki olisi helppoa hosumista. Tarkka tahti on vaatinut rankkaa perustyötä treenikämpällä. Jälki on sen verran vakuuttavaa, että Ramones-fanit kansoittavat säännöllisesti Luumäkien keikkapaikat.

Iskevät lauseet

Ne Luumäkien sanoituksista on jätetty pois tarpeettomat sivulauseet ja adjektiivit, kuulijalle ei kerrota kaikkea. Se on oma tyylinsä, jossa jäljelle jää lyhyitä, iskeviä lauseita. Sanat kulkevat sujuvasti musiikin mukana. Osa säkeistöistä  on tietysti posketonta menoa, mutta joukossa pujahtelee kelvollista modernia runoa.

Mitään syvällisyyksiä Luumäkien sanoituksista ei irtoa. Oma ansionsa on siinä, että levyn 21:ssä biisissä lähes jokaisessa on tarttuva kertosäe, kuten Ramoilla konsanaan. Hyvät kertosäkeet eivät Joeyn mukaan onnistu kaikilla sanoittajilla, koska teksteistä yritetään tehdä liian hienoja. Silloin biisi ei ole jana vaan pallo.

Tarinoita tyttöystävistä

-Yleensä bändit laulaa, että tajuutteks te, et mun tyttöystävä jätti mut ja kuudennessa säkeistössä kelataan lapsuutta, Heko puuskuttaa.

Toistoa Luumäet käyttävät myös siten, että Joey hokee yhtä tai useampia sanoja useampia kertoja tai laulu voi käsittää vain yhden säkeistön, jota kerrataan.

Tyypillistä Ramones/Ne Luumäet -biisissä on tyttöystävä, jonka kanssa menee aluksi mukavasti. Lopussa tarina kääntyy mustan huumorin merkeissä onnettomaksi. Tappajatomaatit vievät tytön uimarannalla tai lentokone, jolla tyttö on saapunut, putoaa hänen päähänsä juuri kun onni näyttää suloisimmalta.

-Mitään semmoista ei meidän biisessä ole, jota Alibi-lehti ei pistäisi paremmaksi, väittää Joey.

Unelma toteutui

Viime vuoden Provinssirockissa Ne Luumäkien unelma toteutui, kun he saivat tavata oikeat Ramonesit silmästä silmään näiden keikan jälkeen. Luumäki-Joey hämmästyi miten langan laiha Ramo-Joey todellisuudessa oli. Semmoinen vaaksan levyinen ja lenkkimakkaran muotoinen.

-Sanoin sille, että me esitetään niiden biisejä ja sain vastaukseksi hymähdyksen, That's a good idea", Joey muistelee elämänsä tapaamista.

Takaisin VERTA JA LUITA sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle