M!kan RamoPunk-sivut

NE LUUMÄET LEHDISSÄ

PAHAT JA RUMAT 1991

   Takaisin PAHAT JA RUMAT sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle  

Markku Halme, Rumba, (No?) 1991

NE LUUMÄET

Pahat ja rumat

(Poko)  

Kaikki kai sen tietävät, mitä tältä odottaa. Sitä myös saadaan - jotakuinkin täsmälleen tasan sitä ihtiään.

Radikaalein muutos edelliseen Laki ja järjestys-levyyn taitaa olla taustalaulun lisääntynyt määrä - sellaisen Pojat-maisen taustalaulun. Välillä se toimii aivan loistavasti - esimerkiksi Hietarantaan-biisissä taustalaulumelodia antaa biisille suorastaan puolet sen tehosta. Toisaalta sitten esimerkiksi Oot Kausiissa taustat kääntyvät jo negatiivisella tavalla korniuden puolelle. Pojat Poikina ja Luumäet Luumäkinä, tahtoisin vaatia. Ja Surf Surfina; Luonterimainen Casio-urku avausbiisissä Tulen hulluksi aiheuttaa ainakin meikäläisessä jonkinasteista vitutusta. Miinuksia myös Älä piipitälle, johon Ramonesin Commandosta nyysityn kitarariffin lisäksi ole vaivauduttu keksimään kuin yksisointuinen kertosäe. Huonoin Luumäkibiisi ikinä!

Vaan kun se soitanta on silti niin reipasta, raikasta ja tiukkaa, ja parin melko tyhjänpäiväisen tekeleen puutteet korvataan hienoimpien biisien melodisella ylimaallisuudella. Ykköshitti Onnellinen perhe on hyvä esimerkki siitä melodisuudesta, mutta se ei silti nouse edes palkintokorokkeelle levyn parasta biisiä etsittäessä. Sen edelle asettuvat ainakin öisen kaupunkiympäristön vaaroja valottava Kadunlakaisija, neljätoista (14) eri sanaa sisältävä äärimmäisen yhteiskuntakriittinen hardcorepläjäys Multa pöllittiin fillari ("kuinka huono täytyy fillarin olla ettei sitä enää pöllitä") sekä bändin uran upein balladi Sheena se taas on. Se on jopa Sattuu-biisiä koskettavampi hienoine singalong-kertosäkeineen - sitä on lähes mahdotonta olla laulamatta mukana.

Varsin tiukkaa stuffia on koko plätty. Ei ehkä biisien tason suhteen aivan Lain ja järjestyksen luokkaa, mutta suorituksellisesti ihan omaa luokkaansa. Aplodit jätkien ja tuottaja Karmilan tärisyttävän tehokkaalle yhteistyölle.

****  (neljä tähteä)

  Takaisin PAHAT JA RUMAT sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle