M!kan RamoPunk-sivut

NE LUUMÄET LEHDISSÄ

PAHAT JA RUMAT 1991

   Takaisin PAHAT JA RUMAT sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle  

Kari Saaristo, Syke, (no:?) 1991

Lahjomattomat

Luumäet

"Me ollaan hiiriä Suomi-rockin aitassa ja me tyydytään siihen, että me saadaan kaluta vähän näkkärin palasta siellä laarissa. Ykköshitin jälkeenkään meille ei ole tullut mieleen, että ruvettais repiin tästä elantoa", sanovat Ne Luumäet.

Amattilaisura bändissä ei kiinnosta, koska säännöllinen keikkailu ei yhtyeen mielestä ole lystiä ja lystin pitäminen on Luumäkien onnelliselle perheelle sydämen asia.

Vähänkään nimekkäämillä ulkomaalaisilla bändeillä on esiintymissopimuksessaan maininta siitä, että sopimuksen liitteenä on raideri, eli paperi, jossa määritellään paljonko pyyhkeitä pitää olla pukuhuoneessa, minkä värisiä vaahtokarkkeja yhtye haluaa syödä ennen keikkaa jne. Mutta kun Ne Luumäkien sopimuksessa mainitaan, että se sisältää raiderin, sopimuskuoresta löytyy Raider-suklaapatukka.

Joskus yhtye on Raiderin sijasta lähettänyt keikkajärjestäjälle ukaasin, että bändin pitää keikalla saada juodakseen Drymd-mehua, tätä 70-luvulla hyvin suosittua esanssipulveria.

Pilat ja ovelat pikku jipot ovat yhtä olennainen osa Ne Luumäkiä kuin simppelin suoraviivainen musiikki ja sanoitusten vitsikkäät väännöt. Yhtye haluaa ottaa rock & rollista kaiken mahdollisen ilon irti. "Hauskuus on meidän sanoma. Rock & rollissa on tärkeintä se, että siinä on hikeä ja touhua ja lystiä", kiteyttää Luumäkien ideologian Heko, joka vastaa yhdessä Joeyn kanssa yhtyeen kitaraosastosta.*

Hiiret aitassa

Ne Luumäet starttasi liikkeelle kuusi vuotta sitten soittamalla pelkästään omia käännöksiä Ramonesin kappaleista. Bändiä pidettiin hauskana, mutta samalla, sille povattiin lyhyttä elinkaarta. Toisin kuitenkin kävi. Luumäet alkoivat tehdä omia biisejä ja viime syksynä bändi sai ykköshitin singlestään Onnellinen perhe.

Onko bändille itselleen ollut yllätys se, että se on selviytynyt näin pitkälle?

"Ei, ei todellakaan. Tää on yllättänyt meidän entisen basistin, joka ei uskonut tän kestävän kovin pitkälle silloin, kun ruvettiin omia biisejä tekeen. Se on ehkä kaikista eniten ihmeissään ja ehkä se myös harmittelee niitä monia kymmeniä markkoja, jotka se menetti kun lähti liian aikaisin", Heko sanoo.

"tää on ehkä sama ilmiö kuin hiiret aitassa. Kun nakertaa pikkuhiljaa reunassa, kukaan ei tuu ajaneeksi sitä hiirtä pois, jatkaa Joey. "Jos ajatellaan, että aitan emäntä on Suomi-neito, nää ammattilaisbändit on niinku renkejä, jotka käy hakeen sieltä voita ja muuta, me ollaan se pieni hiiri, joka siellä näkkäriä haukkaa."

Rock ei ole työtä

Luumäillä ei ole mitään hinkua kasvaa pienistä hiiristä suuriksi rotiksi. Keikkoja ei oteta vastaan, kuin enintään pari-kolme viikossa, vaikka Onnellisen perheen jälkeen kysyntää on ollut melkein joka päivälle.

"Monet bändit tekee rokkia työkseen ja sillai vakavissaan kuin postimies tekee omaa työtään, mutta me ei olla ikinä asetettu tavoitteeksi sitä, että tehtäis tätä työksemme. Ei olla heittäydytty tohon raihnaseen rokkari-osastoon ollenkaan."

"Jos ajatellaan järkevästi, niin eihän rokki ole Suomessa mikään varteenotettava elinkeino. Niille, jotka on lähteneet mukaan ammattilaistouhuun, se on vaan tapa kitkutella eteenpäin."

"Meillä on semmoinen hinku, että jokaisella keikalla pitäis soittaa täysillä, pitäis olla lystiä, tulla hikee, riehua ja touhuta. Jos meille lyötäisiin joku 12 keikkaa putkeen, ei siitä tulis mitään, viides keikka ei olisi enää täysipainoinen."

Sanoitukset satua ja totta

Ramones-versioissaan Luumäet säilyttivät aito-ramonesmaisen otteen tekstien kekseliään käännöstavan avulla.  Somebody put something into my drink kääntyi suomeksi Joku kai pani jotain mun juomaani ja tähän tyyliin käännettiin myös muut Ramo-tekstit.**  Sama hillittömän nokkela linja on jatkunut bändin omissa kappaleissa.

Ideat lauluihin tulevat tavallisesti mielikuvituksesta, mutta muutamia tosi juttuja on myös joukossa. 

"Esimerkiksi, kun multa varastettiin fillari, mä tein siitä heti biisin. Kun se fillari oli pöllitty mä jouduin kävelemään asemalta himaan ja mietin, että perkele, kuinka huono fillari pitää olla, että sitä ei enää pöllittäis. Ja se juttu on siinä biisissä just sellasena, kun se mulle putkahti, paitsi perkele siivottiin pois, koska ei ole mitään järkeä laulaa, että perkele, jos ei ole työtön", Heko tilittää.

"Hauskuus on tärkeintä ja me ollaan opittu luottamaan siihen, että se mikä meistä on huvittavaa on meistäkin huvittavaa. Biisin tekeminen on vähän kuin sarjakuvia piirtäis. Ei tarvii olla käynyt missään vihreiden kuutioiden planeetalla, että pystyy piirtämään siitä tai tekeen biisin.

Ramones ON esikuva

Samalla tavoin kuin Ne Luumäet-tuotannosta niin myös Ramonesista tulee mieleen sarjakuvat. Ovathan Ramonesit levykansipiirroksiensa, tekstiensä ja yhtyeestä tehtyjen sarjakuvien takia tunnettu nimenomaan sarjakuva-rokkareina.

Onko se rasittavaa, että aina kun puhutaan Luumäistä tullaan lopulta tähän: Ramones-vertailuihin?

"Ei, ei se ole ikinä ollut. Me ollaan aina sanottu ja alleviivattu, että Ramones on meidän esikuvabändi, ei siinä ole mitään epäselvää."

"Se oli eri juttu silloin, kun siirryttiin tekeen omia biisejä. Silloin laitettiin tiukka stoppi, että ei soiteta enää yhtään Ramo-juttua, ettei se mene siihen, että soitetaan ensin kuusi omaa biisiä ja sitten tulee fiilis, että eihän nää mene, pannaan yksi Ramones-biisi, väliin, se on varma nakki, jengi tulee mukaan."

"Nyt meidän varsinaisessa setissä ei ole Ramones-kappaleita, mutta me ollaan rakennettu sellainen jytypommi niistä. Jos fiilis on hyvä ja tilanne on hyvä, me paiskataan meidän omat lempparit vihonviimeisenä lahjana hyvälle yleisölle."

Yleisön villiinnyttäminen keikoilla on Luumäkien pääasiallisen mielenkiinnon kohteena juuri tällä hetkellä. Jatkoa Onnelliselle perheelle ei ole alettu vielä edes suunnitella, uudesta LP:stä puhumattakaan.

"nyt kun me ollaan Poko recordsilla eli vähän organisoidummassa levy-yhtiössä sieltä tulee aina kaikenlaista ohjetta, mutta ei meidän kannata välittää niistä yhtään mitään. Ei se toimi sillai, meidän luovuus tyrehtyy täysin, jos aletaan laittaa jotain aikatauluja tai muita limittejä levynteolle."

* Tässä taisi tulla kirjoittajalle virhe, Joeyhan vastasi tietenkin ns. lauluosuudesta... (toim. huom.)

**Ramonesin biisi oli "Somebody Put Something In My Drink" ja Niiden käännös oli "Sam pani kai jotain juomaani"  (toim. huom.)

  Takaisin PAHAT JA RUMAT sisällysluetteloon

Takaisin NE LUUMÄET-LEHDISSÄ etusivulle