www.ramopunk.com

Ramopunk-uutisia   Vieraskirja

Ne Luumäet

Ne Luumäet -etusivulle

Ne tulee takaisin 2012 -etusivulle-

Share |

Ne Luumäet - Get out!

Haastattelussa

Heko Luumäki ja Joey Luumäki

Ne tulee takaisin 2012 -etusivulle   Getout-tour  Ne Luumäet 2012 Ramopunk-uutisissa  Hälyä ja pölyä -kokoelma

Ne Luumäet on julkaisemassa koko tuotannon kattavaa kokoelma-boxia ja palaa sen kunniaksi keikkalavoille ainakin keikan tai parin verran. Siinä aihetta riittämiin tähän haastatteluun, vaikka vähän Hekon toiseen bändiin Rehtoreihin vähän lopussa jo eksytäänkin... Haastattelu on tehty syyskuun lopulla 2012

-M!ka-

(Julkaistu 1.10.12)

Luumäet yksityistilaisuudessa Tavastialla 30.9.12 Semifinal-päällikkö Tom "Roudi" Hämäläisen 50 v-juhlissa (kuva: Eva).

Ensimmäistä kertaa tämä 2012 julkaistava Ne Luumäet –kokoelmaboksi oli Ramopunk-uutisissa jo marraskuussa 2007. Mihin kokoelman rakentaminen silloin hiipui?

Heko: Kukaan ei tehnyt mitään. Itse pidin päivänselvänä, että minähän sen paketin suunnittelen ja valvon vaan muutaman yön ja lyön sen kasaan. Öisin huomasin kuitenkin piteleväni sahaa, poraa tai hiomapaperia käsissäni.

Joey: Kiina tilasi 160 Airbus-lentokonetta ja Heko alkoi suunnitella miten kiinankieliset tekstit saadaan mahtumaan länsimaisiin lentokoneisiin. Klassisestihan kiina kirjoitetaan ylhäältä alaspäin, ja lentokoneet ovat pystysuorassa vain poikkeustapauksissa.

Airbus-projektien lisäksi Hekolla oli ilmeisesti taloremontti jossain vaiheessa näiden oikeiden hommien tiellä? Joko niistä remonteista on sitten päästy?

Heko: Taloremontti kestää isältä pojalle, mutta tilanne on helpottunut.

Joey: Sauna näytti hyvältä vielä senkin jälkeen, kun seinät eivät enää olleet läpinäkyvää muovikalvoa. Portaikon Bonk-taideteos on hillityn tyylikäs, varsinkin Turun Posankkaan verrattuna. Jossain vaiheessa täytyy päättää vaihdetaanko ulkoverhoilun väri lihreästä kerveäksi.

"Alkaa olla aika tehdä tärkeimmät alta pois. Takaseinä näkyy jo."

- Heko Luumäki -

Ilmeisesti levy-yhtiössä on näytetty kuitenkin vihreää valoa hankkeelle kokoajan, viidettä vuotta jo?

Heko: Onhan se levy-yhtiönkin mielestä itsestään selvästi hyvä idea. Ilman Larmilan Karia sitä olisi kuitenkaan kukaan ruvennut pusaamaan.

Joey: Joo, aloittivat elohopealampuilla, mutta ympäristösyistä valaisevat nykyään energiansäästöllä. LED-teknologia polttelee jo näppejä. 

Pokon nykyisen omistajan EMI:n mielestä mahdollisimman paljon rahaa pitäisi tahkota mahdollisimman ohuella tuotteella. Meidän tuotteemme on muuten ok, mutta sillä ei saa tahkottua paljoa rahaa.

Ne Luumäet treenaa marraskuussa 2011. Oisko menossa Pekka ja Pätkä sähkötuolissa, muistelee Joey Luumäki kuvaushetkeä. Ne Luumäethän keikkaili myös viime vuonna Tavastialla 24.3.11 ja 11.11.11 Yy-kaa-koo-nee:ramopunk! -kirjan julkaisua juhlistamassa (kuva Joey).

Maaliskuussa 2011 ilmestyneessä Havana Bananas -zinessä olleessa haastattelussa Heko valittelit, että kokoelman loppuunsaattamiseen tarvittaisiin jonkinlainen kipinä. Nyt tuo kipinä näyttää sitten löytyneen, miten ja mistä se lopulta löytyi?

Heko: Yksi tuttu kuoli ja joka toinen tuntuu täyttävän koko ajan 50. Alkaa olla aika tehdä tärkeimmät alta pois. Tai niinkuin Kari Hotakainen sanoo: Takaseinä näkyy jo.

Joey: Kari Larmila hieman potki meitä, ja ideoi peruslinjat. Totesimme nopeasti, että jos halvan ostaa, niin halvan saa, ja että kun itse tekee, saa sellaisen kuin tulee. Minä tartuin hovimiksaajaamme Mikko Karmilaa sarvesta ja pöyhitin hieman hänen DAT-kasettivarastoaan ja teetin vähän muutakin.

Pöyhin myös omaa C-kasetti- ja koelevyvarastoani, ja samalla vähän oheiskrääsä- ja biisilappuvarastoani. Napsin kuvia ja skannasin sitä sun tätä. Kasasin levy- ja biisijärjestyksen Larmilan alkuperäisidiksen pohjalta. Editoin laulutekstit julkaistavaan muotoon, myös ennenjulkaisemattomien biisien osalta. Siitä se sitten pikkuhiljaa lähti kohti varsinaista työtä, joka on voima kertaa matka.

Ne Luumäkiä haastateltiin vuoden 2011 -lopulla Havana Bananas -punk-lehdessä.

Onko koko bändi ollut mukana boksihanketta rakentelemassa?

Heko: Suurimman työn on tehnyt Musical Director Joey. Heko jumittaa Art Directorina, apunaan Art Garfunkel Kaide. Pete ja Finski on olleet Photographic Recovery Managereita.

Joey: Samat henkilöt, jotka osallistuvat bändin keikoille, suurin piirtein samassa suhteessa kuin esim. keikkoja edeltäviin treeneihin panostavat.

Boksiin on tulossa koko Luumäkien tuotanto ja ilmeisesti ainakin yksi julkaisematon biisi. Ainakin jo 2007 oli puhetta, että sellainenkin löytyy. Minkä nimisestä biisistä on kyse? Ja mahtaako olla hyväkin, vai sellainen mikä on jostain pätevästä syystä laarin pohjalle jäänyt?

Heko: Hey Baby, Anna anteeks, Juoskaa henkenne edestä ja Koulusalapoliisi-nimiset rallit on biisilistassa. Kaikki eivät ole hyviä. Joissakin tuli äänittäessä kiire tai tempo petti tai biisi olikin jo tehty toisella nimellä jne. Biisien nimet on kyllä ihan rautaa!

Joey: Noista kaksi on Karmilan DAT-nauhoilta löytynyttä valmiiksi miksattua pläjäystä ja sitten on vähän huterampaakin materiaalia. Jos on oikein huonoa matskua, niin pitää laittaa bikinimimmi kanteen. Tämän opimme ilta- ja viihdelehdistöstä.

"Maailmassa on niin paljon muutakin kuin Ne Luumäet ja pimeä aine yhteensä"

- Joey Luumäki -

Onkos mukaan tulossa mahdollisesti myös ihan uutta Luumäet-materiaalia… Rahat ja pois –kokoelman yhteydessä julkaisitte Autopartio 525 ep:n, josta löytyy meikäläisen näkemyksen mukaan kolme todella hyvää ja yksi vähempi hyvä Luumäet-biisi. Vieläkö on taito tallella heittäytyä sävellyspuolella Luumäki-olotilaan?

Heko: Luumäkien lopettamisesta ollaan oltu montaa mieltä... mutta yksi asia on pysynyt: uutta materiaalia ei tule. Aika helpostihan tuo biisinteko kai kävisi - kaksi päivää kestää keikanjälkeinen prime-time. Joskus on Rehtoreilta tullut kommenttia tyyliin: "Oisko tää kuitenkin niinku Luumäet-biisi?".

Joey: Biisejä olis kyllä, Tappajatomaateiltakin jää jatkuvasti sivuun biisejä, jotka ovat periaatteessa hyviä, mutta liian luumäkimaisia uuteen linjaamme, joka on suomirockboogiefolk. Uusi biisi pitäisi aina saada bändin kesken hinkattua kunnolla valmiiksi ennen kuin sen kanssa kannattaa mennä studioon tai lavalle. Aika ei anna myöten uuden luumatskun bändisoitolle, kun maailmassa on niin paljon muutakin kuin Ne Luumäet ja pimeä aine yhteensä.

"Demokansio nimeltä Myytävät on avattu jo"

- Heko Luumäki -

Kun teiltä syntyy sellaisia ns. liian luumäkimäisiä biisejä, joilla ei ole käyttöä omassa bändissä, niin onko tullut mieleen tarjoilla niitä jollekin toiselle bändille, joka saattaisi niistä innostua?

Heko: Onhan se mielessä käynyt ja demokansio nimeltä "Myytävät" on avattu jo.

Joey: Varsinkin enkunkielisiä biisejäni vois tarjota enkuksi laulaville artisteille, Madonna ja mitä näitä nyt on.

…vai olisko kuitenkin niin, että olette aikuistuneet, seestyneet - tai miten tätä degeneroitumista nyt kutsuisi - liikaa uusien luumäkimäisten biisien tekemiseen?

Heko: Deedeegeneroitumistahan se on - mutta Luumäkibiisit tulee ihan itsestään. Vaikkei niitä hinkuiskaan levyttämään, niin kyllähän ne itsensä kirjoittaa. Kävelin kanssa zombien -oisko siinä menny 3 minuuttia sellasta kirjottaessa, kun Roky Ericson oli ensin antanut vähän vauhtia.

Joey: Ihan samaakin kamaa mä teen edelleen, mutta sitten lisään kitaraosuuksiin vaikeutta ja teksteihin yleismaailmallista pätevyyttä ja ajankohtaisuutta, jotta biisit sopivat myös Tappajatomaattien kitaristille ja rumpalille. Toisaalta The Micragirls avasi tieni "uusille" musiikin alueille, joita on mahtava tutkiskella biisinkirjoituksenkin kautta.

Alun perin boksiin oli tulossa mukaan myös Ne Luumäet -videoita, onko tämä suunnitelma vielä voimassa?

Heko: Ei, sano Epe.

Joey: Aikanaan funtsittiin, että yhden DVD:n sekalaista silppua saisi kasaan. Halvalla ei kuitenkaan saa kuin halpaa, ja meillähän ei varsinaista oikeaa videomateriaalia ole olemassakaan.

…ja levyn julkaisuun liittyvä keikka lienee Tavastialla?

Heko: 01.12.2012 on sovittu.

Joey: Jep, Boss Juhani Merimaa on ystävällisesti antanut käyttöömme tuon lauantaisen alkuillan.

Uskaltaudutteko keikkailemaan muuallekin kun Tavastialle tällä kertaa?

Heko: Työn alla on ollut mm. Tampere ja Jyväskylä. Oulu?

Joey: Ainakin yhtä perjantai-iltaa yritellään, mutta niille on kyllä aika paljon muitakin ottajia.

Onkos tullut teille tai levy-yhtiölle mieleen tuon Tavastian keikan kuvaaminen? Olisi sitten sitä DVD-materiaaliakin julkaistavaksi myöhemmin…

Heko: Arkistokuvaa itselle korkeintaan.

Joey: Minulla on jo kuva.

Keikkasuunnitelmissa näyttää olevan vielä suuria puutteita, kun sellaiset tärkeät kaupungit kuin Turku, Kuopio ja Luumäki näyttävät puuttuvan listalta. Tarttisko kiertuetta vähän laajentaa?

Heko: Sopimuksia viilataan. Jos kaikki onnistuu, keikkoja on kolme.

Joey: Contractual Agreement Negotiator Heko on tehnyt upeaa työtä. Hyvältä näyttää, vaikka Savo listalta puuttuukin.

Ja ensi kesään joku festarikeikka?

Heko: 2012 on get out-vuosi. Jos aikoo tarjota festarikeikkaa, niin 358409015267 on puhelinnumero. Ja liksapyyntö.

Eli ei festareita. Loppu on loppu.

Joey: Ensi kesä on kuuma festarikesä 2013, ja joka hiekkakuopassa esiintyy Popeda ja sekä Dannyn nimeä kantava viihdekiertue.

Ne Luumäet, Roudi ja Onnellinen perhe Tavastialla 30.9.12 (kuva: Eva).

2007 oli puhetta myös Rehtoreiden Millionääri-levyn uudelleen julkaisusta single-julkaisuilla täydennettynä, tai jopa ”koko Pokon aikainen tuotanto” –koosteesta. Tämä oli jotenkin jo aika hilkulla tulla ulos 2008. Havana Bananas –haastiksessa Heko totesit, että tämä olisi helpompi hanke ja paketti kansia vaille valmiina, mutta että kipinä oli hukassa tässäkin. Onkos kipinöitä löytynyt myös tähän Millionääri-levyn uudelleen julkaisuun?

Heko: Juu. Samat syyt kuin Luumäet-kokoelmassa. Lisäkipinä tuli viime viikolla, kun Rehtorit palasi treenikämpälle. Osattiin vielä!

Aikataulut on sellaisia, että Luumäet alta pois ja sitten on päätettävä alkaako "Millionääri plus Koko Poko" kappaleella FC Born to Lose ja onko lopussa Mä hyppään järveen, joka ei kuitenkaan ole Pokon julkaisu. Vielä!

Joey: Heti kun Airbus-koneiden lento- ja rullausasento saadaan korjatuiksi.  

Eli Millionääri-levyn uusintajulkaisukin on enää pienestä kiinni ja levy-yhtiö edelleen tämänkin hankkeen kannalla?

Heko: Kyllä se kannattaa tehdä. Jos ei Poko jostain syystä enää muista koko asiaa, niin täytyy tehdä itse. Kuuluisat helpon hankkeen aloitussanat!

Alfred J. Ehrnrooth (Joeyn äänellä): Millionääri on hyvä levy. Se on paras levy meille ankkalinnalaisille. Ja se on puolustamisen arvoinen.

Kiitos haastattelusta, nyt on pakko lopetella, jotta päästään pukkaamaan haastis ulos mahdollisimman pian. Rehtorit -julkaisuun palataan vielä toisessa yhteydessä vähän myöhemmin...

Joey ja Valkyrians-kitaristi Gladiator luontevimmilaan 4 min ennen keikkaa (kuva: Eva).

 

Kävijälaskuri