www.ramopunk.com

Luonteri Surf

Takaisin Luonteri Surfin etusivulle

Luonteri Surf sotkussa

Keikalla Mikkelin varuskunnassa 1987

Luonteri Surf teki vuonna 1987 melko lyhyeksi jääneen keikan Mikkelin varuskunnan sotkussa. Tuolloinen varusmies Kervinen ja Luonteri Surfin rumpali Manne muistelevat tapahtunutta...

Kervinen:

Lyhyestä virsi kaunis -tyyppinen tapahtuma

Se oli ennemminkin semmoinen lyhyestä virsi kaunis -tyyppinen tapahtuma. Satuttiin vaan joku kiinniololauantai menemään kaffelle ja munkille, niin siellähän olikin bändi virittelemässä soittokamoja.

Kohta alkoikin raikaamaan sen päiväinen rokkenrolli, taisi olla ainakin Raketti-Rock siinä ihan aloitusbiisinä. Meinasin itsekin vetää hämmästyksestä sokerit munkin päältä henkitorveen, ja joku taisi niin tehdäkin, silloin oli muistaakseni vallitseva ja virallinen musiikkimaku linjalla Pet Shop Boys - Sabrina.

Keikkapaikkana ja akustiikaltaanhan tuo Mikkelin sotku ei liene sieltä parhaasta päästä, mutta soittajien asenteesta ja asennoista huomasi, että tässähän on tulossa antoisa taidepaukku.  Soitto taisi puuroutua tilan huomioonottaen kiitettävästi, tuskin soittajatkaan kuulivat sen paremmin, istuin näet melko eturiuholla, jossain bändin edessä ja PA-kamojen takana. Tilaahan ei nimittäin juurikaan ollut. Sanoista sain kutakuinkin kuitenkin selvää, ja kun olin saanut ensisäikähdyksestä taas konseptini järjestykseen, olin lähes välittömästi myyty.

Sitten reippaana raikunut rokki kuitenkin yhtäkkiä sammui ja tuli semmoinen "Maybe they just have blown a fuse. -No, these lights are off on purpose" -fiilis (Blues Brothers). Ja SS-sisaret tiskin takaa ilmoittivat, ettei kyseinen hengentuote sovi yhteen paikan hengen kanssa ja että pojat voi alkaa keriä niitä johtoja kasaan, että päästään takaisin päiväjärjestykseen (kahvi ja munkki).

Hyvä tuuri sinänsä että päästiin todistamaan edes tuota tynkähappeningia, kun en muista nähneeni mitään ennakkoilmoittelua keikasta ja ylipäätään Luonteri Surf sotilaskotikeikalla ei nyt vaan ole semmoinen tapahtuma, johon voisi äkkiseltään kuvitella törmäävänsä. Tästä on kyllä ollut myöhemmin levymoguli Mannen kanssa puhetta jossain keikanjälkeisten levyostosten yhteydessä, muistaakseni virallinen syy keskeytykseen oli sanoituksellinen. Raketti-Rokissahan "miestä vituttaa".

Ja jos en väärin muista, Manne sanoi keikkamyyntiä hoitaneella Kontiaisella olevan mahdollisesti tapahtumasta mustaa valkoisella. Jonkinlainen virallinen hylkäyspäätös? Se oli kumminkin ensimmäinen kokemukseni bändistä nimeltä Luonteri Surf, myöhemmin maamieskoulussahan se olikin lähes oppimateriaalia.

Kervinen

Manne:

Tila ja tilanne oli aika mahdoton

Hämärästi muistan kyseisen keikan. Ei ole siitä muistikuvia kuinka jouduimme kyseiseen tilanteeseen. Todennäköisesti joku Kontiaisen kaveri oli siihen aikaan intissä ja sitä kautta päädyimme tilanteeseen. Bändissähän on kaksi siviilipalvelumiestä ja oli jotenkin absurdia olla Karkialammin varuskunnan Sotkussa soittamassa. 

Olisihan se pitänyt jo etukäteen tietää. että tää on taas niitä keikkoja josta ei hyvää seuraa. Tila ja tilanne oli aika mahdoton. Puhtaanvalkoiset seinät ja kaikki valot päällä. Oikein rock´n roll fiilis. Vedä nyt siinä.

Mut mehän vedettiin täysillä kuten aina. Mutta kun päästiin "jätkää vituttaa"-kohtaan niin hivenen harmaantunut sotilaskotisisar totesi, että moisten härskiyksien esittäminen loppu just tähän paikkaan ja niinhän se loppu. 

Kontiainen sai vielä jälkikäteen toimittaa biisin sanat raadin arvioitaviksi, että kannattaako kyseiselle bändille rivoine sanoituksineen maksaa yhtään mitään ja saatiinko mitään korvauksia, joka siihen aikaan oli aika yleisesti nippu banaaneita eli matkakorvauksilla. Mitä se siihen aikaan oli. Mikkeliin 80 kilsaa edestakasi. 80 mk.

Manne (Luonteri Surf)

 

Kävijälaskuri