www.ramopunk.com

Häiriköt etusivu

Pekka Suomäki, OLO, no. 33, 1/1991

Orkesteristaan kertonut laulaja-kitaristi-biisintekijä Erkko Salonen poisti heti kättelyssä yhden harhaluulon, joka minulla ja ehkä jollakulla toisellakin on Häiriköiden suhteen ollut. Bändi ei nimittäin ole tämän ns. Ramones-herätyksen hedelmiä, vaan ollut itse asiassa olemassa niinkin pitkään kuin 4-5 vuotta. välillä toiminta ei ole aktiivisuudessaan yltänyt nykymittoihin, mutta hengissä bändi on säilynyt.

"Luumäet oli silloin olemassa, kun me alotettiin ja oikeestaan ne vaikutti siihen, et mä aloin tekeen tekstejä suomen kielellä. Mä olen tehny kaikki noi biisit ja ihan alussa me soiteltiin englanniks. Sit mä kävin jossain tsiigaan Luumäkiä, ne ei ollu vielä silloin tehny mitään levyy. Mä kumminkin innostuin ja ajattelin, että vittu, voihan niitä tehä suomeksikin ihan yhtä hyvin. Sillee se lähti sit. Et ei me kyllä olla mitenkään muodin mukana tultu. Et ei voi niin sanoo."

Ramonesia ja Ne Luumäkiä ainakin jossain määrin seuranneita, jos kohta ei yhtä auliisti velkaansa myöntäviä ryhmiä on Häiriköiden lisäksi noussut useita. Erkon mielestä tilaa riittää kaikille.

"Eiks se oo helvetin hieno juttu. mun mielestä kaikist paras juttu siinä on se, että nyt joku Luumäetkin saa helvetisti myytyy levyjä, samoin Klamydia. Ja muutkin bändit tulee sit ehkä perässä. Ihmiset on vihdoinkin ymmärtäny, et tää on hulvattoman hyvää musaa... tällanen rempseä poppis!"

SALOSIA JA RUMPALINOSIA

Häiriköiden kokoonpano on vaihtunut tuhka tiuhaan. Ensimmäisellä levyllä Salosia oli matkassa kolme, toisella kaksi ja nyt on jäljellä enää yksi. Nykyinen koostumus ei erinäisistä syistä johtuen ole kerrottavissa nimillä, mutta soittajien lukumäärä on joka tapauksessa pysynyt kolmena.

"Meil oli välillä sillai et meitä oli neljä siinä ja mä soitin silloin bassoo ja taustalauloin. Meil oli laulaja erikseen mut se ei oikein tutunu hyvältä, vaikka osashan se laulaa. Se ei vaan kuulostanu enää samalta kun mä en osaa niinku laulaa. Mä vaan yritän. Ja oonhan mä noilla kummallakin levyllä, tää kokeilu oli siinä välissä."

"Mä en nyt tiedä mikä on tilanne, kun me ei olla toukokuun jälkeen tehty yhtään ainutta keikkaa. Broidi, joka soitti bassoo, kuitenkin puuttuu nyt. Se tulee vasta kesällä takaisin jenkeistä. Meil on toinen basisti ja rumpalista en oikein tiedä. Tai meil on nyt oikeestaan kaksikin rumpalia kun toi vanha oli autokolarissa ja se on aika osina. Kyllä sitä aina jonkin näköisiä soittajia löytyy, et voi treenata ja käydä keikoilla. Toi on aika paljo kuitenkin muuttunu toi kokoonpano, eihän siinä oo muita samoja kun minä."

"Kyllä toi triona soittaminen onnistuu keikalla ihan hyvin, mut kyl mä välillä funtsasin et on se helvetin vaikeeta laulaa ja soittaa kitaraa samaan aikaan. Mut sit kun mä olin vähän aikaa soittanu, niin mä aattelin et kyl mä pysytyn soittaan kitaraa sillai, et mun ei tarvii niin siihen keskittyä."

HARRASTELIJAMUUSIKOITA

Musiikillisesti Häiriköt edustaa varhaisramonelaista niukkuutta, jossa soitto on yksinkertaista, mutta melodista. tämä kaava on säilynyt ep:ltä toiselle ja levyt ovatkin kohtalaisen vaivattomasti miellettävissä lp:n a- ja b-puoleksi. Vaikka äänitysajankohtien välillä on aikaa vajaa vuosi, on materiaalin homogeenisuus säilynyt.

"Toi uus nauhotettiin touko-kesäkuussa tänä vuonna ja on siinä ainaki helvetin paljon paremmat soundit. Moukarimies pitää pistää oikeestaan sen studion omistajan ja äänittäjän piikkiin suurimmaks osaks. Sitten rumpali. mun broidi soitti silloin rumpuja, soitti vähän huonosti. Siinä on oikeestaan ne syyt. Mun mielestä suurin onse miksaus. Mun laulukin on siin saatana sellanen nenä-ääni. Mut mäkään en osannu sanoo mitään siihen, kun ei oltu aikaisemmin studiossa oltu. Se oli harjoituskappale, mut toisessa jo vähän tiesi ja oli helvetin pajo parempi äänittäjä."

"Mut me ollaan enemmänkin sellasii harrastelijamuusikoita, ei oo mitään maailman vallotusta tarkotus alkaa tekeen. lähinnä omaks iloks noi levytkin on tehty."

Edellisellä Erkko viittaa mm. ep:iden vaatimattomaan kansitaiteeseen, josta huokuu sama tee se itse-henki kuin bändin musiikistakin.

Kaiken takana on Ramones...

"No, siitä se oikeestaan koko Häiriköt on lähteny. Niitä mä silloin kuuntelin kamalasti ja tietysti vieläkin"

RAMONES-AIHEITA

Kummallakin levyllä on huippuhetkensä. Moukarimiehen Jotain vialla ja vaikkapa Mä en haluu sua saavat Järkeäkonnitukselta keralleen uudet Häirikkö-hitit Espan moottorisahamies ja Honkanummen hautausmaa. Näistä jälkimmäinen koostuu jylhän kauniista melodiasta ja näppärästä tekstistä, joista itse Joey-pappakin olisi ylpeä. Kyseessä on kaiken kaikkiaan yksi kuluneen vuoden biiseistä.

Oman osansa kokonaisuudessa on teksteillä, jotka jo nimillään osoittavat tiettyyn suuntaan. Aihepiiri koostuu enimmäkseen tutuista aineksista, kuten liimasta, hautausmaista sekä tietysti naisasioista ja muista arkipäivän kanssakäymisistä. Esimerkiksi tyyliin "en olis halunnu sua lekalla lätkiä" tai "kuinka sua nyt kaipaankaan, toivon mukaan rauhassa kaivaa saan". Omaperäistäkin riimittelyä, joka Järkeäkonnituksella on saanut aiempaa jalostuneemman muodon. Myös aiheisto on laajentunut: Kesärenkaat on karu tarina, joka sopii sekaan mainiosti. Erkko käyttää päätään, näkee varioidessaan vaivaa ja on kriittinen.

"Emmä tiedä, mun mielestä niissä on justiin ne Ramones-aiheet. Kyl niitä kaiken näkösii tekstejä tulee aina tehtyä, mut rima on niin korkeella, et ne toisenlaiset tekstit jää julkaisematta. Et kyl mä tosiaan yritän ihan sitä Ramones-linjaa, ei siinä sen kummempaa."

Toisella listalla ep:t majailivat taannoin aivan kärkipäässä, mutta laajempaa hyväksyntää Erkko ei näe bändinsä osalle langenneen.

"Eipä noista mitään isompaa palautetta ole tullu. Ei oo kauheesti kehuttu, mut ei oo lyttyynkään lyöty. Honkanummen hautausmaasta on yleensä kyllä tykätty. Ja on se kieltämättä kyllä omastakin mielestä hyvä biisi."

"Ekan painos oli 500 ja se on myyty. Se oli vissiin sen takii siellä listallaki, kun me löydettiin meidän vanhalta basistilta niitä levyjä hirvee nippuja myytiin ne loppuun. Mitään uusintapainosta siitä ei oteta. Tota uudempaa on nyt painettu 600 ja mitä mul ois tuolla joku 40 levyy.

SUUNNITELMIA

Lähiaikojen suunnitelmissa Häiriköillä on muutamia irtokeikkoja, joista osa lienee jo tätä luettaessa koettukin. Myös levyttäminen kiinnostaa.

"Uusia biisejä on jonkin verran, mut ei oo keretty niitä vaan treenaamaan. Ja on meil aika paljon biisejä, tai niitähän on ihan hirveesti. Lähemmäs sata biisiä kaiken kaikkiaan tehty, mut niihin on ite kyllästyny. Mitähän meil on nyt ohjelmistos, taitaa olla kaikki biisit ep:iltä ja toinen mokoma vielä lisäks, mitä me voitais keikalla heittää."

"Me yritetään nyt kustantaa tai meil on tiedossa yks firma, jolle voitas lp tehä, mut se ei oo mitenkään ajankohtasta vielä. Katotaan mitä biisejä löytyy, kun huvittais vähä tehä muutama biisi noilt levyiltäki uudestaan. niistä jäi vähän hampaankoloon, et vois tehä ne paremmin. Mut uusii biisei siihen tietysti enimmäkseen tulee. Kattoo nyt koska semmosen kerkee tekeen, ei nyt varmaan viel puoleen vuoteen."

Jos minä olisin nuorempi, yrittäisin liittyä Häirikköihin."

Joey Luumäki H-hetki-lehdessä