www.ramopunk.com

 

 

Haastattelussa:

Rehtori Heko

Haastattelu on tehty 3.-5.10. 2004

-M!ka-

Converse-kerho vaikuttaa ramopunkkien korviin mielenkiintoiselta kuviolta ja tyytyväisiä murahteluja onkin kantautunut vähän joka puolelta. Toiminnan laajuus oli varmaankin yllätys aika monille.

Converse-kerhon nettisivut kertovat paljon, mutta lisää tietoahan asiasta oli saatava. Haastateltavaksi löytyi ramopunkin monitoimimies Rehtori Heko, jonka mukana olo tässäkin jutussa ei ollut mikään yllätys..

 "Kun yksilölliset sankaritarinat ovat nyt niin kovasti muotia, niin on syytä muistaa, että parhaat jutut tehdään YHDESSÄ."

-Heko-

Rehtori Heko, omaa sukuaan Luumäki, olen käsittänyt, että sinä olet se Converse-kerhon ”Suuri päällikkö”, onko näin?

Ei. Meitä on neljä, mutta mulla on suurin suu. Ei tällaisesta jättipotista voi kukaan yksin ottaa kunniaa.

Ketä muita asiaan on "sekaantunut" kuin nettisivut tehnyt Ville Vee ja sinä?

Idean isänä ja isäpuolena pidetään Kimmo Liskomäki - Rehtori Heko -yhdistelmää. Ville Vee ja Anu ovat ne kaksi muuta.

Minkälainen työnjako teillä on?

Kimmo ja Heko keksii, Anu soittaa puhelimella ja Ville laittaa nettiin. Kaikki päättää lopuksi kaikesta.

Mistä idea Converse-kerhoon syntyi ja milloin? Muistan kuulleeni tuon nimen jo ainakin vuosi sitten…

Aikaa menee kun kivaa tekee. Kimmo ja Heko keksivät kauan sitten nimen, sitten toimintaidean ja sitten tässä on ollut niin paljon kaikenlaista. Viime kesän Ramopunk-piknik oli  sitten se kipinä, joka tarvittiin ruutitynnyrin sytyttämiseen.

Olet sanonut, että Converse-kerho vastustaa vieraantumista. Vieraantumista mistä?

Rock’n’rollista! Yhteisöstä! Meistä muista! Kun yksilölliset sankaritarinat ovat nyt niin kovasti muotia, niin on syytä muistaa, että parhaat jutut tehdään YHDESSÄ. Tähän liittyy olennaisesti se, että emme halua tarjota vain yhdenlaista musiikkia- tai ylipäänsä VAIN musiikkia. Rock’n’roll on enimmäkseen hauskaa- sen on ramopunkperhe sisäistänyt erittäin hyvin.

"Yhden fanin jälkeen kaikki seuraavat ovatkin jo bonusta!"

-Heko-

Converse-kerho on sellainen kokonaisuus, että siitä saattaisi kiinnostua muutkin mediat kuin minun pikkuiset Ramopunk-uutiseni? Onko tämän idean taustalla myös ajatus median herättelystä?

Ei. Mediat tekee juttunsa siitä, mikä nyt kulloinkin on kova juttu ja ensi viikolla, tai oikeastaan HUOMENNA seuraava tähtönen ja goodbye.

Me edustamme ikuisia arvoja ja kyllähän tällekin joku nurkka lehdistä löytynee. Ellei sitten Jasmin Mäntylän marsun varvas oo pipi.

Oletteko jo ottaneet yhteyttä esim. musiikkialan lehtiin?

Kyllä nuo tulevat tiedotteen saamaan. Ajateltiin, että kerrotaan tämä ensin ihmisille, joille tällä on oikeasti merkitystä.

Onko teillä muita suunnitelmia median suhteen?

Hoitakoon omat hommansa, me hoidetaan omamme. Bändit ovat sarvikuonoja, kaikki oheistoimijat ovat loisnokkeleita.

Itselleni tulee tästä sellainen tunne, että ramopunk saattaa olla siirtymässä marginaalin ulkoreunasta vähän näkyvämmälle paikalle marginaalia. Mitä arvelet?

Voipi olla. Yhden fanin jälkeen kaikki seuraavat ovatkin jo bonusta!

 "Kun ensimmäinen puoli vuotta tuli valmiiksi, otimme oluet ja päätimme olla ajamatta itseämme piippuun."

-Heko-

Converse-kerhon keikkalistalla on nyt Helsinki kahdesti sekä Tampere, Oulu ja Lappeenranta.  

Ramobändit ovat päässeet keikkailemaan aika mukavasti myös mm. Lahdessa. 

Olisin voinut lyödä vetoa, että Lahti löytyisi kerhon keikkalistalta heti alkuvaiheessa, mutta olisipa taas mennyt rahat hukkaan. Miksi Lahti ei ole mukana?

Ramobändit ovat päässeet keikkailemaan aika mukavasti Lahdessa. Nuo kaupungit nyt tulivat ensimmäisinä mieleen. Ja niissä vastattiin puhelimeen. Ja kun ensimmäinen puoli vuotta tuli valmiiksi, otimme oluet ja päätimme olla ajamatta itseämme piippuun.

Tyytyväisiä murahteluja on kantautunut minun korviini vähän joka puolelta. Samalla on monelle ruuhka-Suomen ulkopuolella asustavalle tullut mieleen, että Converse-kerho voisi onnistua omillakin kulmilla, jopa Itä-Suomessa...

Converse-kerhon tyylinen laajempi show voisi toimia sielläkin, missä ei liikuta ramopunkin tai punkin vahvoilla alueilla ja samalla ramopunkin suosio voisi levitä laajemmalle. Mitä arvelet?

Kyllähän tämä menee läpi missä vaan, missä perusasioita ymmärretään. ”Heikommissa” kaupungeissa ei vaan välttämättä haluta riskeerata.

Tässä kysymyksessä on tyylittömästi oma lehmä ojassa, mutta kysynpä silti: Miten sitten kaikesta syrjässä oleva Kuopio?

Suurenmoinen kaapunti.

Eli ei toiveita ainakaan ihan heti Kuopioon... 

Miten sitten vaikkapa sellaiset kaupungit kuin Joensuu, Jyväskylä, Turku?

Jyväskylä on työn alla.

Miten vaikkapa Hämeenlinna? Retkibanaanin kotikylän luulisi olevan aika toimiva. Tupa oli täynnä ainakin neljällä bändillä juhlituilla Reban 10-vuotissynttäreillä.

Hieno paikka, kiva kaupunki.

Entä Haukivuori? Väkilukuun suhteutettuna ”Kylä” taitaa olla Himanesin ansiosta Suomen ramopunkkisin paikkakunta.

Mainio paikkakunta, kivoja ihmisiä - Haukivuori on ”sattumalta” työn alla!

…tai mitä muita paikkakuntia teillä on tähtäimessä?

Suomessa on paljon kaupunkeja. Kangasala? Ensi syksynä pysyttäneen Helsingissä, vedetään vähän henkeä ja katsellaan sitten taas muualle.

 "Jos joku vetää puoli tuntia Little Richardia, pääsee saman tien keikalle!"

-Heko-

Ensimmäisessä Converse-kerhon tapahtumassa 11.12. esiintyy orkesteri nimeltään Jansson & S-etukortit, joka ei ole ainakaan tälle sivistymättömälle haastattelijalle tuttu. Esittelisitkö vähän bändiä. Ainakaan Ramopunk-bändistä ei ole kyse…

Jason & The Scorchers oli taatusti maailman paras kantripunkrock´n´roll-bändi. Kaide Poika kokosi ryhmän joka huitaisee puolen tunnin setit oksat pois-meiningillä. Kokoonpanossa on ällistyttävän paljon tuttuja naamoja.

Voisitko kertoa, ketä tuttuja naamoja Jansson & S-etukorteista voi bongailla?

Tulkaa katsomaan! Näin luo Markkina-Heko jännitystä ...Huisaa!

Kerroit kerhon tiedotteessa, että ”hyvänä iltana voisi esiintyä yksi tai kaksi paikallista kykyä ja käännös/väännös/tribuuttibändiä. Tarkoitatko nimenomaan ramopunk-bändejä vai nähdäänkö iltamissa enemmänkin muun alan musisointia?

Käännös/väännös/tribuuttibändit voivat soittaa mitä tahansa oikeaa rock´n´rollia, kunhan ovat loistavia. Ainakin kaksi pääesiintyjää huolehtii ramomeiningistä. On niin paljon loistavaa rokkia, jota olisi kiva kuunnella livenä! Tarjottu on Dr.Feelgoodia, Sehr Schnelliä, Blondieta suomeksi - ja jos joku vetää puoli tuntia Little Richardia, pääsee saman tien keikalle!

Panin suurella tyytyväisyydellä merkille, että Converse-kerhon tapahtumassa Tampereella esiintyy huomattavan tiivistä hiljaiseloa viime vuosina viettänyt Luonteri Surf. Oliko bändin saaminen keikkailemaan vaikeakin tehtävä?

HUOMIO HUOMIO! Luonteri Surf esiintyy MYÖS 11.2. Tavastialla! Kohtuullisen
helposti se kävi, taisimme soittaa sopivaan aikaan.

Aivan niin. Haastattelija on taas vaan sisäistänyt huonosti taustatiedot.

Mitäpä arvelet, onko toiveita, että Luonteri Surf liikahtaisi tulevaisuudessa vähän tiuhempaankin, Converse-kerhon mukana tai ilman?

Kyllä me paraikaa neuvottelemme vielä joistakin Converse-kerhoista.

Sellaisia bändejä kuin Kretiinit, Himanes, Hevikorolla, Ramones-covereita soittava Loudmouths ja uudelleen henkiin heräävä Iskuryhmä ei vielä näy Converse-kerhon esiintyjälistoilla, mutta näkyykö tulevaisuudessa?

Ihme olisi, jos ei näkyisi.

Mainitsit, että mukana voisi olla myös joku nouseva paikallinen kyky. Tämä tarkoittanee sitä, että ”paikallinen kyky” esiintyy omilla kotikulmillaan. Voisiko ajatella, että nämä nousevat kyvyt pääsisivät soittamaan myös omien lähiseutujensa ulkopuolelle? Sellaisesta olisi ko. bändille huomattavaa hyötyä…

Niinpä. Mutta sellaisesta olisi järjestäjille huomattavan vähän taloudellista hyötyä...

Niinpä niin, valitettavasti. Jos Converse-kerho ei toimi taloudellisesti, ei se toimi ollenkaan.

 "Converse-kerhon idea on järjestää hauska ilta. Koko ilta."

-Heko-

Se, että Converse-kerhon tapahtumissa on mukana teatteria, oli ainakin melkoinen yllätys. Mistä tämä idea?

Se on hauskaa. Koko Converse-kerhon idea on järjestää hauska ilta. Koko ilta.

Esittelisittekö Suomen kaupunginteatteria? Ainakaan minulle sellainen teatteriryhmä ei ole tuttu.

Koko teatteri perustettiin Converse-kerhoa varten. Ensin oli idea: näytelmän vuorosanat ovat jostain klassikkobiisistä. Äkkiä huomattiin, että poliisiaseman kuulusteluhuone on loistava paikka KAIKILLE näytelmille.

”Kyttä: Kuinkas se oikein alkoi?

Koistinen: Ake tempas kivellä päähän...talkkarii

Kyttä: Mitäs sitten?

Koistinen: No se liukastu jäähän!

Kyttä: Missä?...”

Että semmonen idea.

Jos koko teatteri perustettiin Converse-kerhoa varten, niin löytyykö teatteristakin "ällistyttävän paljon tuttuja naamoja" ?

Tämä on ainoa Converse-kerhon osa, jossa toimivat koulutetut ammattilaiset.

Tiedotteessa puhuttiin myös Ramoviisuista, joista kerrottiin lyhyesti ainostaan ”Kaikille musiikin tekijöille avoin laulukilpailu, jonka finaalispektaakkeli järjestetään 21.5 Semifinalissa”.  Saisiko sinusta kiskottua jotain lisätietoa tästä asiasta?

Järjestämme biisintekokisan. Tuomaristo valitsee demojen perusteella 10 parasta finaaliin. Biisintekijä voi laulaa itse tai laulattaa toivomaansa vokalistia. Ammattitaitoinen suurorkesteri säestää. Yleisö valitsee voittajan.

Se, että finaali on samana päivänä kuin Euroviisujen loppukilpailu, ei voi olla sattumaa.

Kilpailu julkistetaan tammikuussa.

Semmoista selvisi Converse-kerhosta tällä kertaa. Sen verran laajasta jutusta on kyse, että epäilemättä tähän aiheeseen tullaan palaamaan vielä jatkossakin haastatteluiden merkeissä.

Kiitokset Hekolla haastattelusta. 

-M!ka-